Super Surinamer André Conrad overleden – foto’s en video’s

Conrad overleden Nederland
De bekende ‘Kon hesi baka’ acteur, zanger, en regisseur André Conrad uit Suriname is overleden. Een droevig en triest bericht. Gelukkig laat hij vele mooie herinneringen achter. Velen zijn ook gedeeld op social media.

[quads id=1]

1 ervan wilde we graag met jullie delen. Lees de uitgebreide herinnering die Roy Ristie heeft gedeeld op social media.  Prachtige woorden voor een bijzondere man. Kijk ook naar de gedeelde video’s. Oom André was gehuwd met Victorien Esajas en was vader Juanita en Glenn. Wij van FamilieNieuws wensen hen, zijn collega’s, matties en overige nabestaanden heel veel sterkte met dit verlies. Wilt u ook uw medeleven tonen? Dat kan

[quads id=1]

Overleden Surinamer

Starnieuws Suriname schreef het volgende: De bekende Surinaams-Nederlandse acteur, zanger, en regisseur André Conrad is niet meer. Hij overleed dinsdag op 86-jarige leeftijd aan een hartaanval. “Een super Surinamer is ons weer voorgegaan. Het was een hele eer zijn loopbaan en levensverhaal te mogen vastleggen in het programma ‘Owru Pokuman fu Sranan’. André is een artiest geweest die bijna alles wat mogelijk is in de showbizz met succes heeft gedaan. Geluidsman, componist, zanger, voordrachtskunstenaar, cabaretier, acteur in hoorspelen, films en toneelstukken”, reageert Henk van Vliet.

Conrad overleden Nederland

Herinneringen

Lees hier een prachtige herinnering van Roy Ristie. Hij deelde het op zijn social media:

[quads id=1]

Oom Andre (Conrad) is gaan rusten

Ik ben opgegroeid met zang van deze markante man. Er ging vanaf mijn geboorte geen week voorbij dat hij o.m. thuis bij ons zong met begeleiding van pa Frits op de piano of orgel.

Tante Victorien (Esajas), Juanita, Glenn en de rest van de familie en nabestaanden wil ik bij deze condoleren.

In Memoriam

Paramaribo/Amsterdam – Dinsdag 28 april 2020

Afgelopen nacht overleed acteur, zanger, en regisseur André Conrad (13 december 1933 – Paramaribo 28 april 2020 Nederland) aan een hartaanval in Nederland. Hij werd 86 jaar.

Het valt me zwaar, maar ik zet door om toe te komen aan omschrijving van André Conrad. Ik kan even nog niet wennen aan het feit dat hij ons plotseling heeft moeten verlaten. Waar hij nu is, is hij geen vreemdeling meer.

Maar trots en blij dat hij me zoveel mooie herinneringen heeft nagelaten waaruit ik de kracht put om enkelen daarvan op te schrijven

[quads id=1]

Oom André, zoals mijn zusjes en ik, hem noemden, was een goeie vriend van mijn ouders en in het bijzonder een muzikale boezemvriend van mijn in 1975 overleden vader Frits Ristie.

Die twee hadden elkaar vanuit een gemeenschappelijke geloofsovertuiging in de muziek gevonden en konden zich behoorlijk daarin verliezen. Er ging geen week voorbij waarin ze niet de gelegenheid aangrepen om samen te musiceren. André als zanger met een ongekend herkenbaar stemgeluid – dat ik vaak stiekem na deed – en mijn vader op piano. In de weekenden traden ze regelmatig op in de kerken van de EBGS. Ook waren ze steevast als duo op radio Apintie te horen aan de vooravond van kerst.

Kerst was dan ook geen kerst zonder de ruik van ping ping boru, kaarsvet en het stem geluid van oom ‘ No kresneti kisi’ Conrad en Switi tem

Maar Oom André had meer kwaliteiten. Als opgeschoten tiener kwam ik erachter dat hij ook een (stem)acteur en cabaretier was. In deze volgorde mocht ik hem met plezier beluisteren als hij weer meewerkte aan de zeer populaire hoorspelen op de radio in Suriname. Op bonte avonden rond de jaren 50/60 van de vorige eeuw, voor zijn vertrek naar Nederland, stond hij ook vaak op podia met andere grootheden zoals Ulrich ‘Pero’ Peroti (zijn tweemans) en Wim van Binnendijk, Ronni Aletrino, Wilfred Teixeira, Toetie van Binnendijk-Hajary, Harry ‘Lafi’ de la Fuente in de jaren ’50, Harold Braam en Walter Huisden

[quads id=1]

Toen André Conrad in 1963 naar Nederland verhuisde, sloot hij zich een jaar daarna aan bij de opgerichte groep Moksi Alesi. Deze eerste Surinaamse cabaretgroep (gelegenheidsformaties op bonte avonden niet meegerekend), stond toen onder leiding van Moela Maso. Ook maakte de doorgewinterde acteur Ulrich Peroti deel uit van het gezelschap dat eigen – vaak geïmproviseerde sketches – bracht.

Conrad overleden Nederland

In juli 1967 zette André Conrad de groep Moksi Alesi, samen met zijn toen nieuwe kompaan André Sarucco, voort. Onder regie van oom André werden er ook korte cabaretsketches opgevoerd. Tot 1975, gesteund door de Sticusa, bleef de groep vooral het Surinaamse publiek in de Randstad van Nederland bedienen. Aanvankelijk in het Sranan maar gaandeweg meer in het Nederlands.

[quads id=1]

Er werden in wisselende samenstellingen van de groep ook volkstoneelstukken, reprises van stukken die in Suriname waren opgevoerd op de planken gebracht zoals ‘De geboorte van Boni’ van Eddy Bruma, ‘So wan lobi diri ‘ van García Lorca/Ané Doorson, een bewerking van Nene Bekka van Wilfred Teixeira, Green pastures van Connelly/Helman, het Surinaams passiespel, A raisin in the sun van Hansberry/Salm en Datra Sjorie van Molière.en Jo Dompigs historische volkstoneelstuk Susanna du Plessis, dat in 1978 werd opgevoerd en in 1993 werd herhaald in een geheel nieuwe regie.

Ook speelde Moksi Alesi stukken die waren geschreven door André Sarucco zoals Vrouwen uit het dorp/Uma fu na dorpoe (1990), het remigratieblijspel Moni no e bai lobi/ Liefde is niet te koop (1994) en het familiedrama Mi plekti/Mijn plicht (1994).

Conrad en Sarucco traden ook vaak als cabaretduo op onder de naam ‘André en Andrétje’. Ze hadden enorm veel succes met sketches in het Sranan en het Surinaams-Nederlands. Er werd zelfs een langspeelplaat met hun moppen uitgebracht

In 1987 vierde het duo zijn 20-jarig bestaan met het programma Span’oekoe, in 1992 het 25-jarig jubileum met het stuk So wi tang

In 1973 kwam er een plaat uit van oom André in duet met Oscar Harris, waarvan de opbrengst bestemd was voor een sociaal project voor kinderen.

[quads id=1]

Voor zover ik weet zijn ook de volgende voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin André heeft opgetreden, dan wel zijn bijdrage aan geleverd heeft: alsmede naar zijn overige bijdragen aan Nene – Moksi Alesi – 1985-05-03, Lachen is gezond – Moksi Alesi – 1986-11-25, Liefde is niet te koop – Moksi Alesi – 1988-11-04, Vrouwen uit het dorp – Moksi Alesi – 1990-05-13

Oom Henry – André Conrad, speelde de rol van Oom Henry in ‘Kon hesi baka’, een achtdelige tv-serie voor de jeugd naar het gelijknamige boek van Henk Barnard. Een verhaal dat zich vlak voor de onafhankelijkheid van Suriname afspeelde.

overleden Nederland

In 2012 werd André Conrad in Nederland geridderd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Op de derde editie van het ‘Suriname op Zuid’ Festival, was er in theater Zuidplein Rotterdam ook cabaret en deelde André Conrad er het podium met o.a. Roué Verveer.

Ook heeft hij zijn hele leven een actieve bijdrage in diverse functies en taken aan de Evangelische Broeder gemeente geleverd. Hij maakte vele jaren deel uit van het Maranatha mannenkoor Nederland, waar hij zich tot aan zijn dood zich met volle overgave wijdde aan zijn passie: zingen!

Oom André was gehuwd met Victorien Esajas. Hij was vader Juanita en Glenn.

Ik wens de familie sterkte toe in de verwerking van het plotselinge heengaan van een stonfutu.

Bron: Starnieuws
Facebook Roy Ristie
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland