‘Huis bouwen in Suriname is een drama’. Een pak cement is heel duur geworden

wonen Suriname
Een huis bouwen in Suriname? Het is gewoon niet leuk meer! In januari kostte een pak cement nog SRD 77.50. En nu durven sommige SRD 120 te vragen. En niet alleen cement is duur geworden.

[quads id=1]

“Het is gewoon verschrikkelijk: Zo is roomboter met SRD 10 omhoog gegaan. Alle prijzen gaan omhoog. Een blikje sardine is al SRD 11. Klanten die in de winkel komen, schrikken van de prijzen.” Aldus Een supermarkthoudster. Bekijk het bericht voor meer informatie. Lees wat ‘gedupeerden’ hierover vertellen. Geef het door aan belanghebbenden. Wat nu stoppen met bouwen of wachten tot de prijzen dalen? Gaan ze wel dalen?

[quads id=1]

Bouwen in Suriname

Starnieuws Suriname schreef het volgende: “Ik kan stoppen met bouwen. Een zak cement die nog SRD 97 kostte sinds de koers is begonnen te stijgen, kost nu al SRD 115. Op sommige plaatsen wordt SRD 120 gevraagd. Begin januari kostte een pak nog SRD 77.50. Dit is verschrikkelijk. Ook rondijzer, stenen, en andere bouwmaterialen zijn de lucht ingegaan,”, zegt Rynal, die bezig is met het bouwen van een woning.

Verschil in Prijzen

Cement, ijzer, grind, zand, steen, hout en andere materialen zijn flink verhoogd. “Het verschil in prijzen is ook enorm. Ik woon in Paramaribo-noord, maar rij tot naar Jarikaba, Kwatta, Leidingen en Lelydorp om prijzen te vergelijken”, zegt Rynal. Het is vreselijk als je ziet dat je veel meer hebt neergeteld voor een meubelbuis of rondijzer. “Sommige winkels verhogen pas fors als ze een nieuwe lading binnenkrijgen. Anderen beginnen alvast te verhogen, want ze kijken naar de vervangingswaarde.

[quads id=1]

Hoge koers

De koers van de US-dollar en euro stijgt als een raket omhoog. Op grond van de koers, worden prijzen haast dagelijks aangepast. “Ik verhoog zodra de koers omhoog gaat, want wij moeten het geld omzetten in US-dollars”, zegt een ondernemer aan Starnieuws. “Ik moet de goederen weer importeren, dus ik heb geen andere keus. Om de dollars te kunnen kopen op de markt, moet ik de prijzen ook verhogen. Ik merk wel dat de omzet begint te dalen in de winkels.”

Supermarkt

[quads id=1]

Een supermarkthoudster zegt aan Starnieuws dat het gewoon verschrikkelijk is. “Zo is roomboter met SRD 10 omhoog gegaan”, zegt ze. Alle prijzen gaan omhoog. Een klein blik sardine is al boven de SRD 11. Klanten die in de winkel komen, schrikken van de prijzen, vertelt de vrouwelijke ondernemer. “En dollars, kunnen we niet eens kopen. Er is weinig aanbod. Als het zo doorgaat, weten we niet of wij het hoofd nog boven water kunnen houden, want mensen kunnen steeds minder kopen,” verzucht ze.

Bron: Starnieuws

Lees ook: Nieuwe wet in Suriname moet woningnood onder huishoudens met lage inkomens terugdringen (video’s)

Lees ook: Opgelet! Je mag niet zomaar een schutting bouwen in Suriname – vraag eerst een vergunning aan

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland