Mijn man gaat overlijden. Zijn familie wil hem baden tijdens zijn vakantie in Paramaribo – Anoniem Amsterdam

vakantie Paramaribo
Sandy en Petrus zijn getrouwd. Ze wonen in Amsterdam en staan op het punt om op vakantie te gaan naar Paramaribo. Vermoedelijk de laatste keer dat Petrus naar Suriname gaat. Hij is namelijk ziek en zal overlijden.

Maar daar is zijn familie in Suriname het niet mee eens. Ze zijn van plan om allemaal rituelen etc te doen. Ze accepteren niet dat Petrus doodgaat. En vinden dat de artsen in Nederland dat niet zomaar kunnen bepalen. Sandy is het hier absoluut niet mee eens. Ze heeft eindelijk geaccepteerd dat ze de strijd verloren hebben en dan komt de familie nu met dit. Ze is ook bang dat Petrus nu juist sneller zal overlijden. Wat nu? Ze heeft als vrouw zijnde toch ook wat te zeggen, of moet ze haar mond houden?

Echtpaar uit Amsterdam

Hallo FamilieNieuws. Ik ben Sandy en ik ben getrouwd met Petrus. Ik ben 49 jaar en mijn man is 61 jaar. We wonen in Amsterdam. Helaas moet ik vertellen dat mijn man niet heel lang meer te leven heeft. Hij heeft een ziekte die hem uiteindelijk fataal zal worden. De artsen hebben hem maximaal een jaar gegeven, maar het kan ook 2 tot drie maanden zijn.

Plotseling ziek

Het was een hele moeilijke periode voor ons, Hij is plotseling ziek geworden. We wisten niet wat er aan de hand was met hem. We hebben wekenlang onderzoek gedaan. Dan ging het weer beter met hem en toen ineens ging het zo slecht achteruit. En hij viel kilo’s af. Toen kwamen ze erachter. Maar het was al te laat. Hij krijgt minimale medicatie maar hij voelt zich nu wel stabiel. Maar het was heel moeilijk voor ons beiden om te accepteren dat hij niet meer beter gaat worden.

Kinderen uit een ander huwelijk

We zijn getrouwd hij heeft 1 kind en ik ook. Van een vorige relatie. Zijn dochter woont bij zijn familie in Suriname. Ze heeft kinderen en een vriend. Ze heeft nooit interesse gehad om naar Nederland te komen. Haar vader wilde dat graag.

Ticket voor Paramaribo

Mijn man zijn hele familie woont in Suriname. Een deel in Paramaribo en een ander deel in het binnenland. Mijn man heeft voor zichzelf een vakantie geboekt naar Paramaribo. Hij gaat alleen. Hij gaat om afscheid te nemen. Een maandje en ik kom dan de laatste twee weken. Alles is al geregeld, onze tickets naar Paramaribo zijn al geboekt. We hebben een vakantie woning geregeld en zijn dochter gaat de eerste periode met haar vader doorbrengen. Dat wilde hij heel graag. En ik vind het ook belangrijk voor die twee om samen te zijn.

Lees ook:

Eigenlijk zou hij zijn familie over zijn situatie vertellen als hij daar was maar hij heeft vorige week een lang gesprek gehad met zijn zuster en ook met de rest van de familie een dag daarna. Zonder dat met mij te overleggen. Niet dat hij me dat moet vragen, maar ik had er eigenlijk wel bij willen zijn. Het lijkt alsof het zo stiekem is gegaan

Zus in Suriname

Maar wat ik eigenlijk nog moeilijker vind. Na het gesprek met zijn familie accepteert Petrus niet meer dat hij doodgaat. Zijn zus is in Suriname bezig met iemand. Ze vindt de artsen in Nederland niet goed: ‘Hoe kunnen zij bepalen dat mijn broer doodgaat?’ Petrus heeft gisteren ook een soort van gesprek gehad met een Surinaamse geneesheer en hij is ervan overtuigd dat hij beter gaat worden.

In Suriname

Hij gaat allemaal dingen doen in Suriname. Direct de eerste week met zijn familie en dochter. En daarna gaat hij een kuur drinken. Allemaal terwijl ik er niet ben. Ik voel me heel erg buitengesloten nu. Ik heb maandenlang met hem gelopen. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Het was een hele moeilijke periode voor ons beiden om te accepteren dat hij ziek is en gaat overlijden.

We hebben zoveel gevochten en samen gehuild. En nu na een paar telefoontjes met Suriname ziet hij ineens het leven weer zitten? Denkt hij dat de artsen in Nederland niet goed zijn. Dat ze het mis hebben. Hier heb ik het heel erg moeilijk mee. Er valt niet meer met hem te praten.

Zijn familie

Ik ben niet negatief naar zijn familie toe, maar ze hebben geen idee wat de dokters allemaal hebben gezegd en hoe slecht het echt met Petrus gaat. Jawel, hij is een positieve man. Hij lacht graag. Maar ze hebben zijn slechte tijden niet meegemaakt. Ikke wel. Als ze het allemaal mee hadden gemaakt dan zouden ze het ook accepteren. Het was een heel lang proces. Niet iets wat je in een paar telefoontjes kunt uitleggen. We hadden er vrede mee. We zouden samen leven naar het einde.

vakantie Paramaribo
Voorbeeldfoto van conversationsabouther.net/
Vakantie naar Paramaribo

Ik wil niet dat Petrus doodgaat, begrijpen jullie mij heel goed. Maar ik denk dat Petrus hierdoor juist sneller achteruit zal gaan. Hij zou lekker op vakantie gaan, genieten van zijn familie. Vermoedelijk voor de laatste keer en nu gaat hij een hele intensieve trip maken. En over het drankje dat hij gaat drinken. Past het wel bij de medicijnen die hij nu heeft? Wat zit er allemaal in. Nee, ik ben het hier echt niet mee eens.

Ik heb Petrus wel gezegd hoe ik erover denk, maar het lijkt alsof hij ineens maling heeft aan mij. We zijn al 13 jaar getrouwd. We hebben nooit problemen gehad. En nu kiest hij zijn familie boven mij. Zo voelt het voor mij.

Familie en dochter

Petrus heeft nu zoveel energie en is helemaal ready voor zijn vakantie naar Suriname. Maar ik ben zo down. Ik maak me zorgen. Ik probeerde mijn ticket te verplaatsen. Maar hij vertrekt overmorgen al, dus het blijft zo. En ik heb ook niet het idee dat ik welkom ben bij al zijn rituelen.

Ik was heel blij dat hij naar Suriname ging. Om af te sluiten en afscheid te nemen. En om tijd door te brengen met zijn familie en dochter. Nu kan het nog. Maar ik ben bang dat deze vakantie zijn einde gaat betekenen.
Ik hoop zo dat er mensen zijn die mij begrijpen. Zo niet, kunnen jullie mij dan aub uitleggen wat ik moet doen? Want ik ben bang om Petrus te verliezen in Paramaribo. Echt heel bang.

P.s. Het kan zijn dat zijn familie meeleest en reageert. Begrijpen jullie, ik doe dit niet stiekem voor hun. Ik respecteer ze en ik respecteer de cultuur. Ik wou gewoon dat ze ook een beetje naar mijn kant van het verhaal zouden luisteren. Deze spanningen wil ik niet hebben. Misschien zijn dit onze laatste maanden samen.

Alleen maar liefde

Ik wil alleen maar liefde en harmonie om Petrus heen. Maar ik ben het absoluut niet eens met de manier waarop dingen nu gaan. Dus kunnen jullie mij aub goed advies geven zodat ik hier zonder boosheid of verdriet over kan praten. Ik ben zijn vrouw. Ik moet toch ook iets te zeggen hebben hierover? Of vinden jullie dat ik mijn mond moet houden?

Wilt u ook uw levensverhaal met ons delen?
Whatsapp of bel ons op +597 8966341
of stuur het naar [email protected]

U reacties en adviezen worden zeer gewaardeerd.
U kunt ze plaatsen in de comments hieronder
en/of
op onze Facebook pagina

Abonneer ook op ons Youtube kanaal en like us on Facebook

FamilieNieuws.com
Surinaamse familieberichten en nog veel meer

** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd. Let op: Soms worden de verhalen door ons herschreven om het lezen voor onze bezoekers makkelijker te maken. tags van onze verhalen: vakantie Suriname Paramaribo liefde anoniem Nederland vliegtuig