Belangrijk: Coronavirus: hoe herken je het en hoe voorkom je besmetting – Nederland – video’s

coronavirus Nederland
Het coronavi­rus wordt overgedragen door hoesten en niezen.

Het virus grijpt snel om zich heen. Er gaan mensen dood. Er zijn ook al doden in Europa. Virologen verwachten dat het virus ook Nederland zal bereiken. Anderen zeggen weer dat bijna de hele wereld ermee te maken gaat krijgen.

[quads id=1]

Wat nu? Lees onderstaand bericht zodat je je goed kunt voorbereiden!! Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt? Geef het door aan een ieder. Bekijk ook de nieuwe video’s met extra informatie. Kijk samen met uw kinderen naar de video voor de jeugd. We hoeven niet bang te zijn, maar wees wel alert en voorzichtig. En vooral voorbereid zodat we niet in paniek hoeven te raken als het moment daar is.

[quads id=1]

Het algemeen dagblad Nederland schreef het volgende: Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?
Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen, en ook in Europa heeft het Wuhan-virus al enkele levens geëist. Virologen verwachten dat het virus ook Nederland zal bereiken. Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. Van de tot nu toe bekende gevallen van besmetting heeft zo’n 17 procent ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er overlijden met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten, maar er zijn enkele ook jonge, gezonde slachtoffers gevallen.

[quads id=1]

coronavirus Nederland

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt het overgeven van het virus door iemand zonder klachten weinig voor te komen; de meeste besmettingen gebeuren door iemand die ‘veel virus bij zich draagt’ en (zwaardere) symptomen heeft. Er zijn slechts enkele ‘asymptomische besmettingen’ bekend. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft een aantal tips om, mocht het virus naar Nederland komen, verdere verspreiding in te perken.

Ron Beekman van het RIVM: ,,Ze zijn niet anders dan de maatregelen die je moet nemen om verspreiding te voorkomen van andere virussen die griep en verkoudheid veroorzaken: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Blijf thuis als je ziek bent en loop met een boog om hoestende mensen heen.’’

Geen zorgen

[quads id=1]

Het verschil tussen griep en Covid-19 is alleen vast te stellen door een test. En die test werkt alleen als je ook ziekteverschijnselen vertoont. Mensen met griepverschijnselen en verkoudheidsklachten hoeven zich volgens het RIVM in principe geen zorgen te maken dat ze het virus hebben. Pas als je longklachten hebt én onlangs in de Wuhan-regio bent geweest óf contact hebt gehad met een besmet iemand, bestaat de kans dat je geïnfecteerd bent. Beekman laat weten dat sinds de uitbraak deze week ook een bezoek aan de getroffen regio in Italië geldt als een risicofactor.

Alle Nederlanders die zijn gerepatrieerd uit de Wuhan-regio hebben uit voorzorg twee weken in quarantaine gezeten, maar vertoonden geen ziekteverschijnselen. Ook mensen die van de cruiseschepen komen worden goed in de gaten gehouden. Beekman: ,,Mocht er iemand besmet zijn, dan komt er meteen contactonderzoek. We brengen dan precies in kaart met wie diegene contact heeft gehad. Zo heeft iedereen die mogelijk besmet is onze aandacht en kan verdere verspreiding voorkomen worden.’’

[quads id=1]

Als je vermoedt dat je inderdaad bent besmet met het coronavirus, meld je dan telefonisch bij de huisarts. Die zal vragen stellen over de ernst van de klachten en overlegt vervolgens met de GGD of het nodig is om te testen op het virus. De GGD zal eventueel op bezoek komen om vast te stellen of er inderdaad sprake is van besmetting met het coronavirus. De afgelopen weken zijn al tientallen mensen in Nederland getest op het coronavirus. Het ging met name om reizigers die in China waren geweest en griepachtige klachten hadden, of op een van de cruiseschepen verbleven. Al die tests waren tot nu toe negatief.

Bekijk de video’s:

[quads id=1]

Bekijk deze video samen met de kinderen. Zodat het voor hun ook duidelijk is:

Bron:

https://www.ad.nl/binnenland/coronavirus-hoe-herken-je-de-symptomen-en-wat-kun-je-doen-om-besmetting-te-voorkomen~a04920b8/

Geschreven door Loudi Langelaan
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland