Radiomaker langer de bak in – beledigen van de president van Suriname is strafbaar – video’s

Bouterse Suriname
“Die man heeft nu toch wel genoeg straf gehad? Mag je de waarheid niet spreken in Suriname?”. “Net goed voor hem, deze man hoort niet in de samenleving. Niemand mag aan mijn president komen!”

[quads id=1]

Een deel van de samenleving staat achter radiomaker Satis Baldewsingh en een ander deel absoluut niet. Het rechtssysteem voorlopig ook niet want Hij zit nog steeds vast. Zijn aanhouding is met 30 dagen verlengt. Het beledigen van de president is strafbaar. Bekijk het bericht en kijk naar de video’s erover. Hebben we dan geen vrijheid van meningsuiting? Zijn video die viraal ging zat vol met krachttermen en verwensingen. Dat was inderdaad niet netjes. Misschien mag je wel je mening geven maar niet op die manier?

[quads id=1]

Radiomaker uit Suriname
Bouterse Suriname
Bouterse en Baldewsing

Starnieuws Suriname schreef het volgende: Inverzekeringstelling Baldewsingh met 30 dagen verlengd. Programmamaker Satis Baldewsingh is niet op vrije voeten gekomen, zoals zijn advocaten hadden verwacht. Het Openbaar Ministerie heeft zijn aanhouding met 30 dagen verlengd. De radioman is afgelopen week voorgeleid voor de hoofdofficier van justitie.

[quads id=1]

Die achtte zijn aanhouding rechtmatig en verwees hem voor toetsing naar de rechter-commissaris (rc). Magistraat Soebhaas Punwasi heeft na verhoor te kennen gegeven dat er geen dringende redenen waren om de inverzekeringstelling van Baldewsingh te verlengen.

Lees ook:

Het beledigen van de president is wettelijk strafbaar

Aanklacht tegen hem

Baldewsingh heeft zich op 27 januari aangemeld bij de politie van De Nieuwe Grond toen het duidelijk werd dat er een aanklacht tegen hem ingediend was voor belediging en bedreiging van het staatshoofd. Hij had op zijn Facebookpagina flink uitgehaald naar president Desi Bouterse en zijn gezin in een live video. Het was duidelijk te merken dat hij onder invloed van alcohol was. De rc achtte aanhouding voor bedreiging niet rechtmatig, maar belediging was gegrond.

[quads id=1]

Aanhouding verlengt

Starnieuws verneemt dat zijn advocaten, Chandra Algoe en Benito Pick, vandaag een verzoek zullen indienen tot invrijheidstelling van hun cliënt. Op basis van de constateringen van de rc moest Baldewsingh uiterlijk zondag vrijkomen. Het Openbaar Ministerie heeft echter de aanhouding verlengd met 30 dagen. Hiertegen zal in beroep worden gegaan bij het Hof van Justitie.

[quads id=1]

Baldewsingh zit vast op basis van wetsartikelen die het staatshoofd extra bescherming geven, boven een normale burger. Deze ‘muilkorf-wetten’ dateren sedert de koloniale tijd en zijn bedoeld geweest om de toenmalige Nederlandse koning(in) te beschermen.

Lees ook:

Man die President Bouterse beledigde in gesprek met 1 voor 12 Suriname (video)

President van Suriname

In Suriname is presidentschap geen ceremoniële functie. Ondanks nationaal en internationaal lobbywerk van de vereniging van journalisten, de Associatie van Caribische Mediawerkers en vooraanstaande journalisten, zijn de artikelen die burgers monddood maken, niet verwijderd. Voor alle ‘normale’ burgers geldt dat bij belediging en smaad een civiele klacht kan worden ingediend bij de rechter.

Video’s

[quads id=1]

Bekijk de video’s erover:

Eerdere berichten:

Radiopresentator in Suriname aangehouden door de politie na beledigen van president Bouterse

Bron:

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/56860

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland