Opgelet! Dengue alarm in Suriname – Waarschuwing BOG (video’s)

Suriname dengue regen
Opgelet. Dengue kan dodelijk zijn. Dus voorkomen is beter dan genezen! Een aantal mensen met het dengue virus in Suriname stijgt. Voornamelijk in Paramaribo. Ze zijn positief getest! Pijn achter de ogen, pijn op de borst, last van je spieren etc.

[quads id=1]

Er zijn meer symptomen, maar je kunt de ziekte ook voorkomen! Bekijk het bericht en de video’s met belangrijke informatie over deze ziekte. Geef het door aan een ieder!! Samen kunnen we dengue verslaan. Heb jij wel eens dengue gehad?

[quads id=1]

Dengue in Suriname

Starnieuws Suriname schreef het volgende: BOG slaat dengue alarm; 19 personen al positief getest. Het aantal meldingen van dengue in Suriname is aan het stijgen.Tot 19 januari waren er al 26 positieve laboratorium bevestigde dengue cases bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) gerapporteerd. Dit aantal is bijna evenveel als het geheel aantal positieve laboratorium bevestigde gevallen gerapporteerd in het kalenderjaar 2019. De aangemelde adressen zijn voor nu, voornamelijk in Paramaribo gelokaliseerd. Dit zegt het BOG, dat Dengue alarm slaat.

Juiste zorg

Het ministerie van Volksgezondheid en het BOG zijn op scherp en houden de situatie goed in de gaten. De artsen, ziekenhuizen, laboratoria en poliklinieken zijn vanaf begin december 2019 geïnformeerd om alert te zijn omtrent het dengue virus en zo ook de nodige maatregelen te treffen om de juiste zorg aan patiënten te bieden, maar ook om alle dengue casussen te melden bij het BOG.

[quads id=1]

Dengue ook wel knokkelkoorts genoemd, veroorzaakt vaak geen symptomen bij patiënten, maar kan heel gevaarlijk zijn. Er is geen vaccine en geen medicijn voor dengue bekend. De beste manier om dengue te voorkomen is om broedplaatsen op te ruimen en watervoorraden af te dekken en ervoor te zorgen dat men niet geprikt wordt door muskieten. Hoewel er door verschillende overheidsdiensten inspanningen worden verricht, zoals bespuitingen van de omgeving van gerapporteerde adressen van alle dengue gevallen (binnen een straal van 100m), het geven van voorlichting en het inzamelen van grofvuil en huishoudelijk afval, is uw hulp en dat van allen in de samenleving nodig om dengue besmetting in de eigen omgeving te voorkomen.

Dengue epidemie is te voorkomen

[quads id=1]

Wat kunt u zelf doen? – Gebruik een anti-muskieten middel (gel, lotion of spray) of draag bedekkende kleding – Ruim alle broedplaatsen van de muskieten op en dek watervoorraden af. Hierbij kunt u denken aan alle waterhoudende voorwerpen zoals vazen, bloempot onderzetters, fonteinen, autobanden, kapotte dakgoten, oude wasmachines en dergelijke – Breng grofvuil naar de daarvoor bestemde stortplaatsen – Plaats muskietengaas bij ramen of deuren

[quads id=1]

Hoe weet u als u dengue heeft?

U zou dengue kunnen hebben indien u al enkele dagen koorts heeft en twee of meer van de volgende klachten ervaart: – Misselijkheid en braken – uitslag op de huid – hoofdpijn en/of pijn achter de oogbollen – Spierpijn en/of gewrichtspijn
– Kleine rood/paarse vlekjes op de huid.

Naar de dokter

Indien u deze klachten ervaart, is het noodzakelijk naar de dokter te gaan! Indien de symptomen erger worden, ga dan direct naar de arts. Indien u dengue heeft opgelopen kunt u voorkomen dat anderen besmet worden door (alsnog) zelf anti muskieten middelen te gebruiken (lotion, gel of spray), bedekkende kleding te dragen en ook overdag onder de klamboe te slapen. Daarnaast door muskieten broedplaatsen in uw omgeving op te sporen en op te ruimen, benadrukt het BOG.

Bekijk de video’s voor extra informatie:

[quads id=1]

Bekijk hier een video over een eerder workshop die in 2018 werd gegeven over muskieten:

Eerdere berichten:

[quads id=1]

Zika, chikungunya en dengue voorkomen door zelf muskietenwerende baby- en kinderkleding te maken – workshop in Paramaribo (video)

Opgelet!! Kleine regentijd in Suriname – bescherm jezelf tegen Dengue, Zika en Chikungunya (video’s)

Video – Opgelet! Dengue in Suriname: Mogelijk 28 zieken. 1 persoon overleden

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland