Patiënten ziekenhuis in Nederland mogelijk per ongeluk besmet met HIV

ziekenhuis Nederland
649 patiënten uit een ziekenhuis in Nederland zijn opgeroepen om mee te doen aan een bloedonderzoek. Er bestaan een kans dat ze geïnfecteerd zijn geraakt met HIV, hepatitis B of hepatitis C.

[quads id=1]

Het blijkt dat bepaalde apparatuur niet op de juiste manier is schoongemaakt en dat daardoor kans op besmetting aanwezig is. Bekijk onderstaand bericht voor meer informatie. Geef het door aan mensen in de omgeving. Is toch wel even schrikken als je in dit ziekenhuis bent behandeld.

[quads id=1]

Ziekenhuis Nederland

Apparatuur niet goed schoongemaakt, Catharina Ziekenhuis checkt 649 patiënten. Het Catharina Ziekenhuis roept voor de zekerheid 649 patiënten terug die na 27 januari 2014 een gebitsreiniging hebben ondergaan met een zogenaamde ultrasoontip. Dit om uit te sluiten dat de betreffende patiënten zijn besmet met hepatitis-B, hepatitis-C of hiv. De kans dat dit is gebeurd, is volgens het ziekenhuis klein.

[quads id=1]

Ontsmet met alcohol

De reden voor de actie van het ziekenhuis is dat de apparatuur voor de tandsteenbehandeling na afloop steeds werd ontsmet met alcohol. Dit had met verhitting moeten gebeuren. Verhitting werkt beter.

Het ziekenhuis benadrukt dat de kans op besmetting klein is. Voor besmetting moet de voorafgaande patiënt het virus dragen van een van de genoemde ziekten, moet de patiënt zelf ook gebloed hebben en moet er bloed op de apparatuur zijn achtergebleven. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is de kans van overdracht van het virus van bloed naar bloed bij HIV 0,2 procent, bij hepatitis B 25 procent en bij hepatitis C twee procent.

[quads id=1]

Water

Na een extern onderzoek en na overleg met de GGD (de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Nederland) heeft het ziekenhuis besloten tot het onderzoek onder de 649 patiënten die na maandag 27 januari 2014 met de ultrasoontip zijn behandeld. Met een ultrasoontip wordt tandsteen los getrild door geluid. Daarbij wordt gespoeld met veel water.

[quads id=1]

Brief ontvangen

De betreffende patiënten hebben inmiddels een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bloedonderzoek. Het Catharina Ziekenhuis heeft inmiddels besloten geen mondhygiëne behandelingen meer uit te voeren omdat dit geen primaire taak is van een ziekenhuis. Patiënten worden doorverwezen naar hun tandarts.

Inspectie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is op de hoogte gebracht van de situatie. Het ziekenhuis stelt tijdens kantooruren (08.00 uur – 16.30 uur) telefoonnummer 040 –244 05 50 open voor betrokken patiënten die nog vragen hebben.

Bekijk hier het persbericht:

ziekenhuis Nederland
http://persberichten.deperslijst.com/148757/persbericht-oproep-voor-bloedonderzoek-na-behandeling-gebitsreiniging.html

Bron:

https://www.ed.nl/eindhoven/apparatuur-niet-goed-schoongemaakt-catharina-ziekenhuis-checkt-649-patienten~a9b90343/

Geschreven door Dominique Elshout
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland