‘Bewoners van Prins Park Paramaribo zorgen al een tijdje voor vuurwerkoverlast bij mensen van Rens’ (video)

vuurwerk Paramaribo
‘Het leek wel een aardbeving’ zegt Judith B. Een enorme knal op oudejaarsavond zorgde voor een traumatische ervaring voor een aantal bewoners van Rensproject. Ze zijn boos en teleurgesteld. Ze zijn het nu zat. Ze klagen al een tijdje over vuurwerkoverlast van de buren op Prins Park te Paramaribo

[quads id=1]

Gillian van E. bewoner op prins Park, vindt het vreselijk dat zij en haar man in een artikel op een website als asociale buurtbewoners worden beschreven. Lees het uitgebreide artikel hierover. Kijk ook naar een video. Vuurwerk is wel prachtig. Wat is dat nou met al dit vuurwerk? En de vele klachten? Moet het inderdaad afgeschaft worden. Of moeten de mensen niet teveel klagen. Het gaat tenslotte maar om een aantal dagen per jaar. Moeten mensen nu ook gaan klagen over de luidruchtige Kabula feesten? Is dat dan erger? Niet gevaarlijker.

[quads id=1]

Rens Paramaribo

Buurtbewoners Rensproject misnoegd over aanpak vuurwerkklacht. Bewoners van de Berthastraat in Peu-et-Content, oftewel Rensproject, zijn misnoegd en teleurgesteld over de wijze waarop hun klacht over vuurwerkoverlast is aangepakt door de “formele instituten” en de veroorzaker. De politie en brandweer waren volgens hen onwillig om gepaste acties te ondernemen.

Ook de opstelling van de veroorzaker, die volgens de gedupeerden vooral interesse toonde in het snel afhandelen van de materiële schade en geen oor zou hebben voor hun welzijn, rust en woongenot, is niet in goede aarde gevallen bij sommige bewoners. “31 december is hier niet meer prettig. Het is gewoon een nachtmerrie”, zegt Harriët Lafour.

[quads id=1]

Omstreeks half tien dinsdagavond veroorzaakte een enorm harde knal afkomstig van vuurwerk schade aan enkele woningen in de Berthastraat en zorgde voor opschudding onder de bewoners. Een 98-jarige bewoonster schrok zo hevig dat ze onophoudelijk begon te huilen en pas na geruime tijd tot bedaren kon worden gebracht.

Buurtbewoners

In de straat woont een aantal senioren-burgers van tachtig jaar en ouder, vertellen Lafour en Eugenie Esajas, twee buurtbewoners, aan de Ware Tijd. Bij Lafour viel een schilderij van de muur, ontplofte een tl-buis en raakte een lamp in de badkamer los van het plafond. Bij Esajas sneuvelden de ruitjes van twee ramen en raakte een plafondplaat los.

“Ik heb niet zo veel schade, maar bij andere buurtbewoners is het erger”, zegt Lafour. Bij sommige huizen gingen meerdere glazen shutters kapot en zou naar verluidt bij een van de woningen ook een deur zijn losgeraakt door de kracht van de explosie. “Het leek wel een kleine aardbeving”, zegt Judith Bruster.

[quads id=1]

Enkele jaren

Volgens de bewoners is de vuurwerkoverlast veroorzaakt door de buren in Prins Park pas enkele jaren gaande. Zij hebben zich niet eerder publiekelijk beklaagd, “maar deze keer was gewoon te erg”. Lafour: “Mensen komen nu wel uit, omdat ze geen herhaling willen eind van dit jaar”. Zij maakt zich niet druk om de schade maar om de emotionele toestand waarin haar 98-jarige moeder sinds het incident verkeert. “M’n moeder is nu helemaal in de war.”

[quads id=1]

Al gauw na de dreun werd duidelijk dat een bewoner in de aangrenzende afgeschermde wijk Prins Park verantwoordelijk was voor de oerharde knal. Enkele buurtbewoners gingen toen ter plekke om verhaal te halen. Gillian van Exel vindt het vreselijk dat zij en haar man in een artikel op een website als asociale buurtbewoners worden beschreven, terwijl onmiddellijk nadat het incident zich had voorgedaan en zij op de hoogte werden gesteld van de impact in Rensproject, zij actie hebben ondernomen. Haar man was ook niet dronken zoals wordt beweerd, zegt ze. “Het was gewoon een ongeluk. Niemand die vuurwerk koopt en afschiet wenst dat dit gebeurt.”

Veel afgeschoten

Van Exel vindt het onterecht dat vanwege het incident haar man als dé ordeverstoorder wordt aangemerkt, terwijl meerdere bewoners in Prins Park enorm veel vuurwerk hebben afgeschoten, waarbij sommige zelfs vóór de kerstdagen zijn begonnen. “Mijn man en ik houden van vuurwerk. We zijn christenen, schieten nooit vóór Kerst en dit jaar zijn we pas na 27 december begonnen.”

[quads id=1]

Ze voegt eraan toe dat het vuurwerk dat voor opschudding heeft gezorgd door haar en haar dochter was aangestoken. Het betrof een doos van 25-shots legaal kunstvuurwerk dat, aldus Van Exel, in één keer op de grond ontplofte in plaats van in de lucht te gaan. “Ook wij zijn enorm geschrokken. Bij ons raakten drie lichtspotjes buiten aan het huis los. We hadden niet door dat de impact ook de rest van de buurt had geraakt. We hebben meteen gehandeld. Ik weet niet wat we nog meer zouden moeten doen. Ik vind het unfair, de wijze waarop deze zaak naar buiten is gebracht. Waren we niet geweest, dan was het een ander verhaal. We hebben attentie getoond.”

Lichamelijk letsel

Direct na het incident ging een vriendin van Van Exel, die arts is poolshoogte nemen en sprak met buurtbewoners om na te gaan te gaan in hoeverre ze lichamelijk letsel hadden opgelopen. Intussen is de leverancier van het defecte vuurwerk ingeschakeld en heeft die zich bereid verklaard mee te betalen voor herstel van de door buurtbewoners geleden schade. Van Exel was donderdagmorgen ter plekke met een aannemer om de schade op te nemen.

[quads id=1]

Traditie

Esajas zegt totaal geen moeite te hebben met buurtbewoners die voor hun plezier vuurwerk afsteken, ongeacht de hoeveelheid. Ze verwacht evenwel dat bewoners rekening houden met elkaar en zodanig handelen dat er niet al te veel overlast ontstaat voor anderen. “Vuurwerk hoort bij onze oudejaarstraditie, dus daaraan komen we niet. Daarom bereid ik mijn moeder, ze is 82 jaar, elk jaar vanaf 1 december erop voor dat de vuurwerkperiode aanbreekt en leg ik haar uit wat ze moet doen als de knallen haar te veel worden. Maar dit jaar was het gewoon vreselijk”, zegt ze.

Legaal vuurwerk

Esajas vindt het ongehoord dat brandweer en politie aangeven niets te kunnen doen, omdat het om legaal vuurwerk gaat en dat gedupeerden een civiele procedure zouden moeten beginnen tegen de veroorzaker. “Wanneer je mij als brandweer en politie, de formele instituten, dit soort antwoorden geeft zonder dat onderzoek is gedaan of het resultaat van een eventueel onderzoek bekend is, zijn we verloren in dit land. Burgers kunnen dus niet meer rekenen op deze instituten, want ze zijn kennelijk bezig partij te kiezen. We hebben die instituten fu soso”, verzucht ze.

[quads id=1]

Aangifte doen

Desgevraagd zegt politiekorpschef Roberto Prade, dat in soortgelijke gevallen onderzoek zal moeten uitwijzen wat er aan de hand is. “Als er opzet in het spel is dan zal de pleger vernieling worden aangerekend. Het wordt dan een aangifte. Indien niet, kan een rapport worden opgemaakt, waarmee een civiele procedure kan worden gestart”, zegt Prade.

Ook Ulrich Coats, PR-officer bij de brandweer, geeft aan dat benadeelden aangifte bij de politie zouden moeten doen zodat een onderzoek ingesteld kan worden. Als zou blijken dat ofschoon het om legaal vuurwerk gaat de veroorzaker onzorgvuldig handelen kan worden verweten, wordt de desbetreffende persoon officieel in gebreke gesteld. Dan kan de zaak verder afgewikkeld worden.

Kabula feesten

[quads id=1]

Van Exel vindt dat hoewel het incident voor beroering heeft gezorgd, dit door sommige buurtbewoners zwaar wordt overtrokken. Zij vraagt zich af of er ook zo wordt geklaagd over de luidruchtige kabula-feesten die regelmatig in de straat worden gehouden, feestjes waar zij en haar jonge kinderen ook veel geluidsoverlast van ondervinden. “Maar ik heb daarover nooit mijn beklag gedaan bij de mensen.

Bekijk hier een video vuurwerk vanuit Rens:

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/01/03/buurtbewoners-rensproject-misnoegd-over-aanpak-vuurwerkklacht/

Geschreven door Ivan Cairo

Lees meer: Buurt teleurgesteld in politie en brandweer – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/01/03/buurtbewoners-rensproject-misnoegd-over-aanpak-vuurwerkklacht/#ixzz69ysy0mkF