Strengere regels omtrent verse groenten, fruit en bloemen vanuit Suriname naar Nederland en overige EU landen

Suriname Nederland
Reizigers, postverzorgers etc opgelet! Hierbij een belangrijk bekendmaking vanuit het ministerie omtrent meenemen/uitvoeren van groente, fruit, bloemen en planten uit Suriname naar Nederland

[quads id=1]

Er zal namelijk hard worden opgetreden tegen overtreders. De nieuwe veel strengere EU-Fytosanitaire regels gaan 14 december 2019 in. Bekijk het bericht voor meer uitgebreide informatie en geef het door aan belanghebbenden.

[quads id=1]

Suriname Nederland

NII Suriname deelt het volgende mede: Nieuwe EU-Fytosanitaire regels per 14 december 2019. Op 14 december 2019 treedt de nieuwe EU-wetgeving (EU 2016/2031) in werking. Dit ter voorkoming van de invoering en verspreiding van ziekten en plagen in de Europese Unie (EU). Landen, die planten en plantaardige producten bijvoorbeeld bloemen, verse groenten en fruit, naar de EU exporteren, moeten maatregelen ondernemen om ervoor te zorgen dat alle zendingen in overeenstemming met deze regels zijn. De Officiele Controle Regels (OCR), heeft betrekking op acties die de bevoegde autoriteiten van de EU-lidstaten moeten uitvoeren op ingevoerde producten.

[quads id=1]

Lees ook: ‘Bepaalde groente en fruit uit Suriname mogen NIET MEER gepost worden naar Nederland’ Bekendmaking SSL Paramaribo

Levende planten

Daarnaast geldt ook dat voor alle levende planten (inbegrepen levende delen van planten, zoals groenten en fruit) een fytosanitair certificaat zal worden vereist, behalve voor ananas, kokos, bacoven, dadel en durians. Met de nieuwe regelgeving komen een heleboel planten en plantaardig producten op een hoge risico lijst te staan waarvan de importverboden is. In geval van risicovolle planten is vereist een volledige risicobeoordeling door de European Food Safety Authority, EFSA, om te bepalen of zij kunnen worden ingevoerd en onder welke voorwaarden. Sopropo is al genoemd als hoog risico en kan niet worden geëxporteerd naar Europa na 14 december, tenzij een risicobeoordeling voor het land van uitvoer door de EFSA is voltooid en dit een vrijstelling voor export heeft opgeleverd voor het land.

[quads id=1]

Suriname Nederland

Officiële controles
Strengere documenten

Naast de bovenstaande nieuwe fytosanitaire regels brengt de EU-verordening inzake officiële controles ((EU) 2017/625) bij aankomst in Europa, strengere documenten en fysieke controles met zich mee; de bevoegde autoriteiten van de EU-lidstaten moeten nu minimaal 1% van alle zendingen met een fytosanitair certificaat inspecteren. Dit percentage kan oplopen tot 100% in geval van een hoog risico op onderschepping.

[quads id=1]

Deze nieuwe regels leggen nog meer druk op het uitvoeren van inspecties en ook om de hand strak te houden aan de gestelde eisen. Dit vanwege het feit dat als er groenten en fruit afkomstig uit ons land wordt aangehouden, vanwege het feit dat ze niet voldoen aan de gestelde eisen dit zeer nadelige gevolgen kan hebben voor ons land.

Reizigers

Het ministerie doet wederom een beroep op de gemeenschap en in het bijzonder aan reizigers, pakkettendiensten, vrachtvervoerders en exporteurs van groente en fruit, bloemen en planten, de fytosanitaire exportregels stipt na te willen leven. Zonder aanzien des persoon zal hard worden opgetreden tegen overtreders. Leeft u de regels na, biedt uw groenten en fruit, planten, plantendelen en andere plantaardige producten aan ter inspectie en voorkom daarmee ongerief voor u zelf.

[quads id=1]

Bel voor meer informatie

Voor verder informatie is men terecht bij de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen aan de Letitia Vriesdelaan 10 (CAHFSA-gebouw) en op het telefoonnummer 479112 toestel 1218

Bron:

https://www.deboodschap.today/nieuwe-eu-fytosanitaire-regels-per-14-december-2019/

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland