2 doden en gewonden na schietpartij Amazonewoud Brazilië (video’s)

oerwoud Brazil
 “Ze schieten op iedereen”. Wat een ellende bij onze benedenburen. Het leven in de Amazone is in gevaar. Niet alleen door bosbranden. De oorspronkelijke bevolking staat namelijk al jaren onder druk. Het gaat er hard aan toe. De media in Nederland meldt het volgende.

[quads id=1]

Twee mannen zijn gisteren doodgeschoten in het Noordoosten van Brazilië. De slachtoffers horen bij de Guajajara-stam, die erom bekendstaat het regenwoud te beschermen tegen illegale ontbossing. Meer informatie hierover in het bericht. Kijk ook naar de video’s. Let op beelden kunnen vervelend overkomen.

[quads id=1]

Amazonewoud

Nu.nl schreef het volgende hierover: Twee inheemse mannen zijn zondag vanuit een auto doodgeschoten in het Amazonewoud in het noordoosten van Brazilië, melden lokale autoriteiten. De slachtoffers horen bij de Guajajara-stam, die erom bekendstaat het regenwoud te beschermen tegen illegale ontbossing.

[quads id=1]

Bij de snelweg

Twee andere inheemse bewoners raakten gewond bij de schietpartij, die plaatsvond dichtbij een snelweg in de omgeving van het dorp El-Betel.

Een woordvoerder van de Guajajara-stam meldt dat hij niet weet waarom de twee zijn doodgeschoten. De mannen waren op de weg terug van een vergadering toen het incident plaatsvond.

Ze schieten op iedereen

“Ze schieten op iedereen”, zei hij aan de telefoon tegen verslaggevers van persbureau Reuters.

oerwoud Brazil

Geweld tegen inheemse bevolking escaleert

[quads id=1]

De plek waar de schutters het vuur openden, ligt niet ver van waar vorige maand Paulo Paulino Guajajara werd omgebracht. Hij was een prominent hoofd van de stam die zich inzette tegen illegale ontbossing.

Braziliaanse president

Oorspronkelijke inwoners van het oerwoud krijgen steeds vaker te maken met geweld sinds het aantreden van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro.

Bolsonaro heeft beloofd de rechten van oorspronkelijke bewoners in te perken en het Amazonewoud open te stellen voor verdere economische exploitatie, waaronder mijn- en landbouw.

‘Onderteken handelsdeal niet’

[quads id=1]

Vanwege het escalerende geweld tegen de inheemse bevolking moet de Europese Unie de druk op Brazilië opvoeren, zei hoofd van de overkoepelende inheemse organisatie APIB Sonia Guajajara vorige maand. APIB representeert bijna 1 miljoen inheemse bewoners.

De EU moet daarom volgens de Guajajara afzien van het ondertekenen van de historische handelsovereenkomst Mercosur.

“Het ondertekenen van deze deal zou betekenen dat de EU negeert wat er gebeurt in Brazilië. Dit komt neer op het institutionaliseren van genocide”.

Bekijk de video’s erover. Let op beelden kunnen vervelend overkomen:

[quads id=1]

Bron:

https://www.nu.nl/buitenland/6016307/twee-inheemse-mannen-gedood-bij-drive-by-in-braziliaanse-amazone.html?redirect=1

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland