Video’s – Het verhaal van Janice, Destiny, Richardson en anderen over Aids HIV Suriname Nederland

hiv Suriname

Het is vandaag Wereld Aidsdag. Laten we het nog een keer over HIV en Aids hebben. Het is belangrijk dat we goed geïnformeerd blijven want elke dag raken er nog mensen geïnfecteerd. Kijk hier ook naar een video van 2RICH2BEFAMOUS hij praat met Destiny die eerder dit jaar valselijk beschuldigd werd van het opzettelijk verspreiden van het HIV virus.

[quads id=1]

En kijk ook naar een nieuwe video van de prachtige Janice Telgt. Zij leeft inmiddels al bijna 20 jaar met het HIV virus. Ze vertelt hoe zij erachter kwam dat ze ziek was. Ook Richardson vertelt hoe hij HIV heeft gekregen van een meisje. Het meisje wist dat ze ziek was maar ging toch 3 keer met hem naar bed. Bekijk ook de vele andere video’s met openhartige verhalen. Geef die video’s door aan een ieder. Het hebben van HIV betekent niet automatisch dat je dood gaat. Maar het is wel belangrijk om je status te kennen, zodat je jezelf en anderen kunt beschermen.

[quads id=1]

Lees ook: HIV zelftest vanaf deze week gewoon te koop (Nederland)

(het verhaal van 2 jaar geleden) Janice Telgt (42) weet al 17 jaar dat zij hiv heeft en dus seropositief is. Omdat ze weet welke problemen dit virus met zich kan meebrengen, zet ze zich in voor andere geïnfecteerden.

Haar grote droom is om een opvanghuis te starten in Suriname, voor mensen die door hun ziekte nergens anders welkom zijn.

[quads id=1]

Lees ook: Video – 42-jarige Janice Telgt leeft al 17 jaar met HIV – 1 december Wereld Aidsdag

Zeventien jaar terug veranderde een gezellig tripje naar Disneyland Paris voor Janice en haar familie in een nachtmerrie. “Al onderweg naar Parijs had mijn partner last van buikpijn. Dat werd steeds erger, tot het op een gegeven moment niet meer te houden was.”

AFRIKA

“Eenmaal terug in Amsterdam, gingen we snel naar het ziekenhuis. Daar ontving ik nieuws dat ik nooit had verwacht: mijn partner had aids en ik moest direct getest worden. Niet veel later kreeg ik de uitslag… Ook ik was seropositief.”
[quads id=1]
Op dat moment stortte Janice haar wereld in. Hoe moest ze nu verder? Was haar kindje wél gezond? En hoe lang had ze nog te leven? “Al die vragen schoten continu door mijn hoofd. Toentertijd wist ik nog helemaal niet wat hiv inhield. Ik dacht dat het iets was dat alleen voorkwam onder homoseksuele mannen en arme inwoners van Afrika.”

DEPRESSIEF

Lees ook: Als je iemand opzettelijk HIV geeft kun je 6 jaar de bak in en krijg je een boete van max SRD 100.000 in Suriname (video)

“Omdat ik de kennis miste, ging ik meteen uit van het ergste. Ik was zo met de eventuele gevolgen bezig, dat ik er lichtelijk depressief van werd. Met psychische hulp en veel eigen onderzoek naar hiv en aids, kwam ik er uiteindelijk bovenop.

Of mijn partner destijds wist dat hij ziek was, dat weet ik niet. Wel had hij zich bij de huisarts laten testen. De uitslag – met daarin het slechte nieuws – heeft hij nooit opgehaald. In het ziekenhuis ging hij heel snel achteruit. Ik heb het hem wel een keer gevraagd, maar een antwoord heb ik helaas niet gekregen.”

SMOES

“Toen ik hoorde dat de artsen hem hadden opgegeven, heb ik het daarbij gelaten. Het leek mij zinloos om de laatste weken van zijn leven te besteden aan negativiteit. Ik wilde al mijn energie steken in het positieve van onze relatie, in het ophalen van leuke gezamenlijke herinneringen. Twee maanden later overleed hij.
[quads id=1]

Lees ook: Video – Anne was pas 16 toen ze HIV kreeg van haar eerste vriendje ~ Nederland

Acht jaar geleden leerde Janice haar huidige partner kennen. Al op de tweede date vertelde ze het hem. “Dat vond ik heel erg lastig. Ik draaide er al een hele tijd omheen en besloot het er op een gegeven moment maar gewoon uit te gooien. Ik kreeg niet de reactie die ik verwachtte: hij dacht dat het een smoes was, dat ik eigenlijk niet met hem verder wilde!”

Janice Telgt HIV Aids Suriname Amsterdam FamilieNieuws

DETECTEERBAAR

“Zelfs toen ik hem ervan verzekerde, geloofde hij me niet. Hij zei: ‘Je ziet er zó goed en gelukkig uit, dat kan toch niet?!’’ Daarom stelde ik voor om samen langs de dokter te gaan. Pas toen we drie dagen later samen bij de GGD zaten, geloofde hij het.”

Door de medicijnen die Janice slikt, is de hoeveelheid hiv in haar bloed inmiddels zover gedaald, dat het niet meer detecteerbaar is. Ze kan het nu dus ook niet meer overdragen op anderen. “Mijn ziekte is steeds minder belangrijk.”

SURINAME

“Over de mening van anderen kan ik me dan ook niet druk maken. Ik heb een dak boven mijn hoofd, een leuke baan en twee prachtige, gezonde dochters. Voor hen leef ik. Mijn oudste dochter is haar vader kwijtgeraakt toen ze 4 was en ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat ik zo lang mogelijk bij haar blijf.”

Een paar maanden geleden was Janice in Suriname. Daar viel het haar op dat er een enorm taboe rust op aids en hiv. Vooral haar bezoek aan een opvanghuis maakte diepe indruk. “Er werden daar – veelal misbruikte – kinderen en jongeren opgevangen die uit huis zijn gezet vanwege hun ziekte.

Lees ook: Anoniem – Mijn vriend heeft HIV meegenomen na zijn vakantie in Paramaribo

Geïnfecteerden draaien in Suriname niet mee in de maatschappij, ze worden in een hoekje gedrukt. Ze worden zelfs ‘besmet’ genoemd, een vreselijk woord. Toen ik de straat opging en iemand vroeg hoe iemand met hiv er volgens hem uitzag, was dat ‘vies, mager en ziek’. Daaruit blijkt maar weer dat er in Suriname gewoon te weinig kennis over is.”

EIGEN OPVANGHUIS

Inmiddels staat er een stichting met een eigen opvanghuis op de planning. “Doordat ik daar nu ben geweest en iedereen mij kent als ‘Janice met hiv’, heb ik een ingang. Ik wil al die kinderen, jongeren en volwassenen onvoorwaardelijk steunen. Ongeacht geloof, leeftijd, ras of politieke overtuiging: bij mij kan iedereen terecht.

Vandaag ga ik langs de notaris en ik hoop dat dat mij weer een stapje verder zal brengen. Achter mij staan artsen van het OLVG, de Hiv Vereniging en het Aidsfonds. Met zoveel steun, moet het lukken!”

Bekijk hier de openhartige video van Janice:

Nieuwe video video van 2RICH2BEFAMOUS met Destiny en Janice:

Richardson Ignacio weet al acht jaar dat hij HIV besmet is. Hij was 27 toen hij de ziekte opliep tijdens carnaval. “Ik had een doos Breezer op en ik had zin in seks. Ik heb 3 keer seks gehad met een meisje. Ze wist dat ze HIV besmet was maar heeft me niks gezegd,” vertelt Richardson in deze video:

Gerelateerde berichten:
–Anoniem – Ik denk dat ik HIV positief ben. Ik ben bang

–Video – Zou jij Janice Telgt een brasa geven terwijl ze HIV heeft? Klik op bovenstaande foto.

Andere berichten:

Deborah verdacht van opzettelijk infecteren partner met HIV virus

Video – Man infecteert meer dan 30 vrouwen met HIV (buitenland)

Video – 40-jarige Gloria Summerville is HIV positief. Wereld Aids Dag

Video – Liako met HIV vertelt over HIV & kinderen krijgen. Wereld Aids Dag

Bron: Vrouw
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.