Bouterse is niet voor niets naar China gegaan – China leent ons 300 miljoen US dollar (video)

Bouterse China

De president is niet met lege handen thuis gekomen. China leent Suriname namelijk 300 miljoen US dollar. Dat is een van de uitkomsten van het staatsbezoek van Bouterse aan China.

[quads id=1]

Samen met de andere afspraken zal dit een belangrijke stimulans zijn voor de ontwikkeling van ons land. Dat is goed nieuws toch? Het uitlenen van geld aan andere landen is overigens iet abnormaal. China doet het vaker. Lees meer over de andere gemaakte afspraken en kijk ook naar de video. Zijn jullie hier blij mee? Zo kan Suriname zichzelf weer opbouwen, toch? Of liever niet op deze manier?

[quads id=1]

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: BOUTERSE NIET MET LEGE HANDEN TERUG UIT CHINA. President Desi Bouterse spreekt de pers over de resultaten van zijn staatsbezoek aan de Volksrepubliek China. China leent Suriname 300 miljoen US dollar voor verbetering van de infrastructuur. Dat is een van de uitkomsten van het staatsbezoek van president Bouterse aan de Volksrepubliek China. Er zijn overeenkomsten getekend en samenwerkingsverbanden aangegaan die een belangrijke stimulans moeten geven aan de ontwikkeling, bleek zaterdagnacht tijdens de persconferentie van het staatshoofd en zijn delegatie.

[quads id=1]

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft voor elkaar gekregen dat het grootste zonne-energiebedrijf van China in het binnenland installaties zal opzetten voor elektriciteit. Dit zei minister Yldiz Beighle van Buitenlandse Zaken op een persconferentie zondag na terugkeer. Ook is op het hoofdkantoor van Huawei gesproken over de 5G-internetverbinding.

[quads id=1]

Tsang heeft een intentieverklaring getekend voor economische samenwerking, handel en toerisme. China is bereid Suriname hierin te ondersteunen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft namens het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie een document ondertekend voor het Dalian-5 project. “Er is over het technische deel overeenstemming bereikt; het financiële deel moet nog rond komen”, zegt de bewindsman.

[quads id=1]

De eerste fase van dit project kost 100 miljoen US dollar en de tweede fase 200 miljoen US dollar. Er is ook een lening gesloten bij de China Agriculture Bank voor de rehabilitatie van Weg naar Zee. Verder komt er een mogelijke samenwerking met een win-winsituatie. Er zal een toeristische hub worden opgezet in Suriname om een deel van de toeristen uit China op te vangen.

Ook komt er een handelsmissie naar Suriname waarvan touroperators deel zullen uitmaken. HI&T hoopt op een kapitaalinjectie om haar deel van de afspraken uit te voeren. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft een protocol getekend voor traditionele geneeskunde in het Wanica-hospitaal. Later zullen Surinamers hiervoor worden opgeleid. Volksgezondheid hoopt dat het ziekenhuis begin volgend jaar kan worden opgeleverd.

[quads id=1]

De minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, tekende een uitleveringsverdrag met China. “Dit zal zorgen voor nauwere samenwerking, criminaliteitsbestrijding en -beheersing.” Ook is er een overeenkomst getekend voor een road monitoring system. “Tijdens een rondleiding bij Huawei zijn wij getuige geweest van de features. Dit systeem kan nummerplaten en gezichtsherkenning registreren.” Het Safe City Project wordt kwalitatief en kwantitatief uitgebreid, volgens Getrouw ter verbetering van de brandveiligheid, criminaliteitsbestrijding en verkeersveiligheid.

Bekijk hier een video over zijn bezoek aan China. Kijk vanaf minuut 2:58:

Een interessant artikel om te lezen:

https://www.trouw.nl/nieuws/lokt-china-zwakke-landen-in-de-val-met-leningen~b8655ed4/

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/12/02/bouterse-niet-met-lege-handen-terug-uit-china/

Geschreven door Naomi Hoever
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland