BREAKING: Desi Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel – 8 december proces Suriname (video)

Bouterse Suriname

BREAKING NIEUWS: Desi Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel
President Desi Bouterse, toenmalig bevelhebber van het Nationaal Leger, is vrijdag veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Cruciaal was de verklaring van vakbondsleider Fred Derby. Derby overleed in 2001 maar hij liet wel een getuigenis achter over de gebeurtenissen.

[quads id=1]

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende:
PARAMARIBO – Desi Bouterse, ex-bevelhebber van het Nationaal Leger, nu president van Suriname, is vrijdag door de Krijgsraad veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn aandeel in de geruchtmakende Decembermoorden.

[quads id=1]

Dat gebeurde in de burgerkamer. De rechters Cynthia Valstein-Montnor, Rewita Chatterpal en Suzanna Chu zijn van oordeel dat er wettig en overtuigend bewijs is geleverd dat onder zijn regie op 8 december 1982 vijftien mannen, critici van zijn toenmalig militair bewind, zijn opgepakt en in Fort Zeelandia geëxecuteerd.

[quads id=1]

Eerder op de rechtszitting van vrijdag werden medeverdachten Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. In de zaak tegen Arthy Gorré werd het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard, omdat Gorré intussen is overleden.

[quads id=1]

Tegen Boerenveen en Gorré was ook een gevangenisstraf van twintig jaar geëist en in de zaak tegen Stolk was door de auditeur-militair vrijspraak gevorderd.

——————

[quads id=1]

DE Stentor schreef: Bouterse verklaarde destijds dat de slachtoffers een machtsovername beraamden en dat ze op de vlucht waren doodgeschoten. Volgens de Krijgsraad is het verhaal van de coup verzonnen en was het onmogelijk te vluchten uit Fort Zeelandia.

De Krijgsraad in Suriname sprak vandaag geheel onverwacht de eerste vonnissen uit in het 8 Decemberstrafproces. Daarin is Bouterse, de huidige president van Suriname, de hoofdverdachte. Hij was destijds bevelhebber van het Nationaal Leger, en sinds 1980 aan de macht na een staatsgreep. Het Openbaar Ministerie eiste ook 20 jaar cel tegen hem.

[quads id=1]

De woordvoerder van Bouterse heeft op de Surinaamse staatsradio burgers opgeroepen rustig te blijven. Hij liep nog voor het vonnis vooruit op een eventuele veroordeling van de president. ,,De uitspraak is weer een poging van Nederland om de politicus Desi Bouterse te isoleren. Ik weet niet eens of er wel bewijzen zijn tegen Bouterse over die Decembermoorden.’’

Doodvonnis

Verschillende getuigen hebben verklaard dat Bouterse op het moment van de executies aanwezig was in Fort Zeelandia. Alle slachtoffers zouden daar in zijn werkkamer één voor één aan hem zijn voorgeleid, waarna hij persoonlijk hun doodvonnis velde. Eén getuige verklaarde later dat Bouterse vakbondsleider Cyrill Daal en ex-militair Soerendre Rambocus zelf heeft doodgeschoten. Het OM heeft daar geen bewijs voor.

[quads id=1]

De rechters gingen uitgebreid in op de getuigenverklaringen. Cruciaal was de verklaring van vakbondsleider Fred Derby. Hij is die nacht ook gearresteerd en naar Fort Zeelandia overgebracht, maar werd om onduidelijke reden vrijgelaten.

Derby overleed in 2001 maar hij liet wel een getuigenis achter over de gebeurtenissen. Hij verklaarde dat Bouterse ‘beheerst en koelbloedig’ de beslissingen nam en dat van tevoren was afgesproken dat de slachtoffers zouden worden ‘afgemaakt’.

Bouterse heeft altijd ontkend dat hij bij de executies aanwezig was. Wel bood hij in 2007 zijn excuses aan voor de Decembermoorden, omdat hij destijds politiek verantwoordelijk was.

[quads id=1]

De Surinaamse president is op dit moment op staatsbezoek in China. Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat. In theorie kan de president zichzelf gratie verlenen. ,,Het zou een gotspe zijn als hij dat doet, maar alles is mogelijk,’’ zegt strafpleiter Gerard Spong.

Bekijk hier de video

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/11/29/breaking-desi-bouterse-veroordeeld-tot-20-jaar-cel/

https://www.destentor.nl/binnenland/bouterse-tot-20-jaar-cel-veroordeeld-voor-decembermoorden~a89b7e6f/