Schoonmaak personeel heeft geweigerd om vliegtuigen schoon te maken – SLM Suriname

slm Suriname
SLM Suriname wilde de 20 jaar lange samenwerking met haar schoonmaakbedrijf beëindigen. Het schoonmaakpersoneel heeft zaterdag, uit protest, geweigerd 4 vliegtuigen schoon te maken.

[quads id=1]

De vluchten konden hierdoor bijna niet doorgaan. Wat een stress. Maar het heeft geholpen want de SLM heeft medegedeeld dat zij het besluit om de samenwerking te beëindigen hebben aangehouden. Meer hierover in het bericht. Betekent dit dat bedrijven niet vrij zijn om te werken met wie ze willen? Ook als ze niet tevreden zijn? Of kunnen ze onmogelijk al die dames zonder inkomen op straat zetten. Ze hebben ook schulden etc. Wat vinden jullie?

[quads id=1]

SLM Suriname

Lees ook: SLM Suriname huurt nieuw schoonmaak bedrijf – tientallen mensen met gezinnen en schulden misschien op straat

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: SLM houdt besluit beëindiging contract met schoonmaakbedrijf aan. Werknemers in dienst van BT Cleaning & Services kunnen voorlopig met een gerust gevoel verder. De SLM, het bedrijf waarvoor BT Cleaning vliegtuigen en kantoren schoonmaakt, heeft het besluit om de samenwerking per 1 januari 2020 te beëindigen aangehouden. Dit gebeurde, nadat het personeel zaterdag heeft geweigerd vier vliegtuigen schoon te maken.

[quads id=1]

Door anderen schoongemaakt

De toestellen zijn die dag schoongemaakt door derden, waardoor de vluchten konden doorgaan. Om een toestel schoon te maken moeten werkers gecertificeerd zijn. Naar verluidt was dat zaterdag niet in het geval.

Lees ook: SLM Suriname beëindigt, na 20 jaar, samenwerking met schoonmaakbedrijf

Enkele uren na de actie, in de late avond, heeft de SLM-directie de bond per brief laten weten dat zij de beëindiging van de overeenkomst aanhoudt. Daarmee komt zij terug op haar schriftelijke mededeling aan BT Cleaning dat de samenwerking tot eind dit jaar zou lopen.

[quads id=1]

Niet tevreden

Lees ook: Zielig! Kinderen uit Suriname leven in smerig kindertehuis in Paramaribo (foto’s)

De vliegmaatschappij zou niet tevreden zijn met de geleverde schoonmaakdiensten. Ook na herhaalde waarschuwingen veranderde de manier van werken niet. Intussen had directeur Roy Burleson van het schoonmaakbedrijf bij het ministerie van Arbeid collectief ontslag aangevraagd voor de 57, overwegend vrouwelijke, medewerkers.

Ze gingen staken

Er was nog geen beslissing genomen over de aanvraag. Nadat de werknemers hoorden dat hun werkgever ontslag had aangevraagd, hadden zij verwacht dat SLM hen zou uitnodigen voor een gesprek. Er kwam geen uitnodiging en het personeel besloot te staken.

[quads id=1]

Trots op de vrouwen

Marcia Clumper van C-47, die de bond ondersteunt in zijn strijd, is blij dat de vrouwen durf hebben getoond. “Ze hebben een vuist gemaakt. Niemand is gaan werken.” De actievoerenden hadden zich zaterdag te Wit Santi verzameld.

Lees ook:

Trash Tag Movement Suriname houdt grote schoonmaak in Geyersvlijt Paramaribo (foto’s en video’s)

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/11/27/slm-houdt-besluit-be%C3%ABindiging-contract-met-schoonmaakbedrijf-aan/

Geschreven door Naomi Hoever
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland