Nederland accepteert alleen antroewa uit Suriname zonder blaadjes – na vondst insecten

Nederland Suriname
In Nederland zal het je vast al opgevallen zijn: Antroewas uit Suriname zonder blaadjes.

Het ministerie in Nederland heeft deze maatregel ongeveer drie weken terug getroffen, nadat er een lading met antroewa waarin er insecten zaten, op de luchthaven in Nederland is onderschept. Meer informatie in het bericht. Geef het door aan belanghebbenden! Het handmatig verwijderen van de bladeren vergt veel tijd. Is de groente duurder geworden in Nederland? Dat zal wel jammer zijn. Houden jullie ook zo van Antroewa?

Nederland Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: Exporteurs van groenten moeten sinds kort bij de export van antroewa eerst de kelkbladeren verwijderen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft deze maatregel ongeveer drie weken terug getroffen, nadat er een lading met antroewa waarin er insecten zaten, op de luchthaven in Nederland is onderschept.

Regels

Dit is volgens de fytosanitaire regels van de Europese Unie uit den boze als het gaat om de import van groenten en fruit. Het ministerie neemt met deze maatregel het zekere voor het onzekere om te voorkomen dat insecten of eitjes van insecten onder de bladeren komen vast te zitten.

Swami Girdhari, secretaris van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) zegt dat de exporteurs die verbonden zijn aan de vereniging “unaniem” akkoord zijn gegaan met het besluit dat in een spoedmeeting is medegedeeld door het ministerie. Die werd kort nadat het departement op de hoogte was gesteld van de inbeslagname, bijeen geroepen.

Extra arbeiders

Hoewel het handmatig verwijderen van de bladeren veel tijd vergt, hebben de exporteurs het er wel voor over, zegt Girdhari. Ook al zijn ze genoodzaakt om hiervoor extra arbeiders of werkuren in te lassen. “Het is intensief, maar we kiezen wel hiervoor want het is heel belangrijk. Gebeurt dat niet, dan dreigt het gevaar dat we niet meer zullen mogen exporteren en dat willen we niet.”

De secretaris laat weten dat het verwijderen van de bladeren er “heel netjes en zorgvuldig” aan toe gaat. Daar komen de exporteurs zelfs niet onder uit, vanwege de strenge keuring van de LVV- inspecteurs op de luchthaven hier. “Als er één stukje blad blijft hangen, wordt de partij afgekeurd.” Ook bij de export van boulanger moeten de kelkbladeren worden verwijderd. Volgens Girdhari deden de exporteurs dit bij deze groentesoort al, maar nu is het verplicht gesteld.

Vorige maand

De vereniging wacht intussen het officiële rapport af van het ministerie, naar aanleiding van een bezoek van vertegenwoordigers van de EU vorige maand aan Suriname. Zij waren er voor een audit in verband met de nieuwe EU-voorwaarden voor de export van groenten en fruit naar met name Nederland.

Het team heeft veldbezoeken afgelegd en gesprekken gevoerd met telers van belangrijke exportgewassen, geobserveerd bij exportinspecties van de exportbedrijven en ook gesprekken gevoerd met de VEAPS.

Girdhari zegt dat het rapport belangrijk is, zodat de exporteurs weten waar ze staan en wat ze eventueel nog moeten doen om te kunnen voldoen aan de EU-richtlijnen om daarmee de export veilig te stellen. Vanuit het ministerie zelf zijn er al een reeks aan maatregelen getroffen.

Bron:

http://dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/11/20/export-antroewa-nu-zonder-kelkbladeren/

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland