Zachari Zeegelaar: “Ja ik moet van het ministerie Suriname een keuze maken”. Onderwijs of voetbal?

Zeegelaar Suriname
Scheidsrechter Zachari Zeegelaar uit Suriname behoort nu tot de top na zijn geweldige prestatie in Brazilië. Helaas is hij nu door zijn werkgever voor het blok gezet.

[quads id=1]

Het ministerie heeft hem duidelijk gemaakt dat hij moet kiezen tussen zijn baan als leerkracht en zijn carrière bij de Fifa. Meer informatie in het bericht. Is dit wel eerlijk? Wat moet hij doen? Moet hij zijn hart volgen? Maar alvast dit: Tik joe big up Zachari. We zijn trots op je!

[quads id=1]

Voetbal Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: De bijzondere prestatie van Zachari Zeegelaar als Fifa-arbiter tijdens het U17-wereldkampioenschap voetbal in Brazilië lijkt voorbij te gaan aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Daags na zijn terugkeer moest hij zich op het ministerie melden, waar hem duidelijk werd gemaakt dat hij moet kiezen tussen zijn baan als leerkracht en zijn carrière bij de Fifa.

Goede prestaties

Samen met arbiter Ivan Cisneros en assistent David Santos, beiden uit El Salvador, deed Zeegelaar het heel goed. Het arbitrale team werd zelfs aangewezen om de halve finale tussen het gastland en Frankrijk (3-2) te leiden. Door deze goede prestatie is Zeegelaars kans om op het WK in Qatar aanwezig te zijn groter geworden.

[quads id=1]

Leerlingen

Zijn droom lijkt door de houding van het ministerie echter uiteen te spatten. “Ja ik moet van het ministerie een keuze maken”, zegt Zeegelaar, die dit enigszins kan begrijpen, “want het is niet zo leuk voor de leerlingen als ik er niet ben.” Maar hij wijst er wel op dat hij na de prestatie in Brazilië tot de top behoort en de kans op het WK in Qatar nog groter is geworden.

[quads id=1]

Goed bevonden

Zeegelaar zit nu in een tweestrijd. “Ik moet nog even na denken. Als ik nu stop als Fifa-referee zou dat heel wat effect kunnen hebben voor arbiters in de toekomst. Het WK onder 17 toernooi was net als een trial voor Qatar 2022. Ik werd goed bevonden door de Fifa en wordt nu als een topassistent gezien.”

Zijn collega’s uit Midden-Amerika kampen niet met het probleem dat hij nu ervaart. “Zij kunnen leven van de arbitrage, omdat zij per wedstrijd in eigen land minimaal 350 US dollar ontvangen. In Suriname is dat nog net twintig US dollar en daar zou ik absoluut niet van kunnen leven.”

Zijn zus

[quads id=1]

De zus van Zeegelaar heeft hem geadviseerd om zijn hart te volgen en te doen wat hem gelukkig maakt. “Ik hou van het onderwijs, maar de Fifa heeft heel wat deuren voor mij geopend. Een simpel voorbeeld: zondag kwam ik in Suriname aan en ik werd gelijk herkend door de MP en douane. Ik hoefde niet in de rij te staan. Ook kwamen er heel wat mensen naar me toe en bedankten mij dat ik Suriname op de kaart heb gezet.”

Velen steunen hem

[quads id=1]

Het ministerie heeft Zeegelaar de ruimte gegeven om nog even door te werken totdat hij zijn besluit heeft genomen. Hij is teleurgesteld, maar daarom doet het hem goed dat velen hem hun steun hebben aangeboden nadat zij het nieuws hadden gehoord. “Heel wat mensen waren geschrokken en hebben gelijk hun medeleven getoond door naar een alternatief te kijken”, zegt hij ietwat emotioneel. Hij hoopt op een oplossing, die de ruimte zal bieden om zijn carrière voort te zetten.

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/11/19/ministerie-stelt-zeegelaar-voor-keus-onderwijs-of-voetbal/

Geschreven door Marinio Balsemhof foto van Saraya Truideman
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland