SLM Suriname huurt nieuw schoonmaak bedrijf – tientallen mensen met gezinnen en schulden misschien op straat

slm Suriname
De SLM Suriname heeft het schoonmaak bedrijf waarmee zij al 20 jaar samenwerken ingeruild voor een andere! Het is jammer dat, de overwegend vrouwelijke, werknemers hun werk dreigen te verliezen.

Het gaat om personen met gezinnen en schulden. Zegt vakbondsleider Robby Berenstein. Hij maakt zich ook boos dat het nieuwe bedrijf gelieerd is aan de regering. Meer hierover in het bericht. Maar als een bedrijf niet tevreden is over een schoonmaakbedrijf, mag hij toch een andere nemen? Of is hier meer aan de hand?

SLM Suriname

[quads id=1]

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: ‘Effect werkloosheidssituatie enorm’. Vakcentrale C-47 zal zich er samen met de vakbondbond van schoonmaakbedrijf BT Cleaning & Services voor inzetten dat de ongeveer zestig medewerkers niet worden ontslagen. Het bedrijf doet al langer dan twintig jaar de schoonmaak van SLM-kantoren en -vliegtuigen op Zanderij, maar wordt per eind december bedankt. De maatschappij heeft een nieuw bedrijf ingehuurd dat een deel van het personeel wil overnemen – naar beweerd wordt – om anderen op te leiden.

[quads id=1]

Vakbond Suriname

Vakbondsleider Robby Berenstein maakt zich boos dat het nieuwe bedrijf gelieerd is aan de regering. Hij wijst erop dat ervaren schoonmakers in een vliegtuig moeten werken. Roy Burleson, directeur van BT Cleaning & Services, geeft aan dat hij liever niet ingaat op deze kwestie.

[quads id=1]

Berenstein: “Samen uit, samen thuis. Het is een verschrikkelijk jammer dat de overwegend vrouwelijke werknemers hun werk dreigen te verliezen. Het gedrag van SLM valt enorm te betreuren, terwijl dit bedrijf onder meer heeft gezorgd voor werkgelegenheid in Para. Het gaat om 57 personen met gezinnen en schulden. We gaan er alles aan doen om de werkplekken te behouden. We gaan in goed overleg werken aan een oplossing.”

[quads id=1]

Vliegtuigen schoonmaken

De vakbondsman wijst erop dat medewerkers die vliegtuigen schoonmaken gecertificeerd moeten zijn. “Het effect van deze werkloosheidssituatie is enorm”, zegt Berenstein verder. Vandaar dat er vrijdag brieven zijn gericht naar SLM, BT Cleaning & Services en De Nationale Assemblee.

Para in Suriname

De focus is daarbij vooral gericht op de parlementariërs uit het district Para. “Er wordt een contract verbroken zonder zich te bekommeren dat gezinnen brodeloos worden. Dit valt bij een staatsbedrijf enorm te betreuren.” Berenstein vindt dat SLM zich niet goed heeft gekweten van haar taak. Het probleem van baanverlies had zich eerder al voorgedaan onder de beladers.

[quads id=1]

Per brief

SLM heeft in oktober BT Cleaning & Services per brief laten weten dat de overeenkomst per eind december wordt beëindigd. De vliegmaatschappij verwijt de contractor dat de kwaliteit van de dienstverlening te wensen overlaat. Hierover zegt Berenstein: “De mensen mogen niet de dupe worden van een geschil tussen werkgever en contractor.”

[quads id=1]

Tarief hoger

Een passage uit het schrijven van SLM aan BT Cleaning & Services: “Het tarief op basis van de conceptovereenkomst is gestegen. Uit prijsvergelijking met andere bedrijven is vast komen te staan, dat wij de diensten tegen een lager tarief kunnen afnemen. Bij evaluatie van uw diensten is gebleken dat de kwaliteit al geruime tijd te wensen overlaat, ondanks herhaaldelijk overleg met u. Vanwege het feit dat u tegen een hoger tarief de diensten wenst aan te bieden zijn wij genoodzaakt de overeenkomst met u te beëindigen.”

Eerdere berichten;

SLM Suriname beëindigt, na 20 jaar, samenwerking met schoonmaakbedrijf

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/11/17/effect-werkloosheidssituatie-enorm/

Geschreven door Naomi Hoever
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland