Werknemers Suriname Candied Fruits ‘zomaar’ ontslagen

fruit Suriname

Surinames eerste sukade fabriek, opgericht in 2015. Een eigen fabriek die zich bezig hield zich met het kweken en verwerken van tropisch fruit. Het leek veelbelovend.

[quads id=1]

Helaas gaat het helemaal niet goed met de zaak: De productie is gestaakt en werknemers zijn ontslagen. Kan dit zomaar. De werknemers vinden van niet en ondernemen stappen. Meer hierover in het bericht. Wie betaalt hun vaste lasten nu?

[quads id=1]

fruit Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende hierover: Werknemers sukadefabriek ontslagen, productie gestaakt. Zestien werknemers van Suriname Candied Fruits (SCF) in Saramacca zijn door het bedrijf ontslagen. De groep heeft hiertegen stappen ondernomen, omdat zij dit onterecht vindt. De Ware Tijd verneemt dat de onderneming al enkele maanden gestopt is met de productie. Mobiele nummers van directeur Ruud Souverein waarover de redactie beschikt, bleken uitgeschakeld. Ook telefonische oproepen naar het bedrijf leverden niets op.

[quads id=1]

Een woordvoerder van de groep die uit vrees voor mogelijke represaille anoniem wenst te blijven, vertelt aan de redactie dat de werknemers in de eerste week van juli door de directeur waren meegedeeld, dat hij niet meer in staat is om hen uit te betalen en genoodzaakt is om ermee te stoppen. De vertegenwoordiger van de groep, die uitsluitend uit vrouwen bestaat, vertelt dat de werknemers echter nog salaris tegoed hebben.

[quads id=1]

“We zijn over mei voor een deel uitbetaald en hebben nog tot de derde week van juni gewerkt, in de hoop dat we toch uitbetaald zouden worden, maar dat is niet gebeurd.” Dat de werknemers toch zijn blijven werken, komt volgens haar ook omdat hen door de directie was voorgehouden dat ze niet thuis mogen blijven anders zouden ze niet uitbetaald worden. “Sommige van ons hebben zelf schulden genomen om toch met ons vervoer naar het werk te kunnen gaan”, verzucht de vrouw.

[quads id=1]

Ze zegt dat de werknemers over januari ook laat waren uitbetaald. Dat was voor haar zelf al een indicatie dat iets niet goed zat. De directie zou hen echter hebben voorgehouden dat zij op zoek is naar investeerders om de productie te kunnen voortzetten. Verder zou de directeur gezegd hebben dat hij elders nog een sukadefabriek wil opzetten, weliswaar onder een andere naam. Dit wekte bij hen zekerheid dat de fabriek zou blijven draaien.

NDP-parlementariër Nao-mi Samidin van Saramacca staat de vrouwen bij in het proces om hun loon over de gewerkte maanden alsnog te krijgen. De zaak is voorgelegd aan het ministerie van Arbeid. Ze heeft onlangs uit eigen middelen voedselpakketten en schoolspullen aan hen gedoneerd. De politica noemt de hele situatie zorgwekkend. “We waren allemaal heel erg blij toen het bedrijf in het district kwam, want dat brengt werkgelegenheid en nu moeten we dit horen.”

[quads id=1]

De redactie verneemt dat Souverein door het ministerie van Arbeid was opgeroepen, maar te kennen heeft gegeven dat hij niet in staat is zijn personeel uit te betalen. De onderneming, Surinames eerste sukadefabriek, is opgericht in 2015 en hield zich bezig met het kweken en verwerken van tropisch fruit.

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/11/09/werknemers-sukadefabriek-ontslagen-productie-gestaakt/

Geschreven door – Merredith Bruce
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland