Wist je dat? Weduwe pensioen ook voor niet-getrouwde koppels – pensioenfonds Suriname (video)

pensioen Suriname
Opgelet!! Hierbij wat belangrijke en interessante informatie van het pensioenfonds Suriname. Voor de mensen die niet op de hoogte waren: Weduwepensioen geldt ook voor NIET-GETROUWDE koppels

[quads id=1]

Dat is goed nieuws voor de niet getrouwde koppels. Maar…er zijn wel regels aan verbonden. Meer informatie hierover en een video van het pensioenfonds.

[quads id=1]

Pensioenfonds Suriname

Weduwen-/ Weduwnaarspensioen is niet alleen voor gehuwden. Dit pensioen geldt ook voor niet-getrouwde, maar wel samenwonende koppels (concubinaatschap). De niet-getrouwde koppels moeten echter wel minimaal twee jaar hebben samengewoond tot aan het overlijden van de pensioengerechtigde om aanspraak te maken op het pensioen.

Regelen bij CBB

Dit moet aantoonbaar zijn middels bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Reeds gepensioneerden moeten ook hun partner laten registreren bij het Pensioenfonds Suriname.

[quads id=1]

De partner van zowel een werkende ambtenaar, een gepensioneerde ambtenaar als ook een eerder uit dienst getreden ambtenaar, heeft recht op een Weduwen-/ Weduwnaarspensioen. Dit pensioen bedraagt 60 % van het Ambtenarenpensioen.

50 jaar

Als een werkende ambtenaar komt te overlijden, worden de dienstjaren van de ambtenaar voor de vaststelling van het Weduwepensioen doorgeteld tot de pensioneringsleeftijd. Als een ambtenaar dus bijvoorbeeld met 15 dienstjaren komt te overlijden op 50-jarige leeftijd, dan zal de weduwe/weduwnaar pensioen krijgen op basis van 25 dienstjaren. De tien bijgetelde jaren worden ‘onvoltooide diensttijd’ genoemd.

[quads id=1]

Hertrouwen

Bij hertrouwen of het kiezen van een nieuwe levenspartner door de weduwe/weduwnaar, zal het pensioen opnieuw berekend worden. Het Weduwe/ Weduwnaarspensioen zal vanaf dat moment berekend worden op basis van de werkelijk vervulde diensttijd door de eerder overleden ambtenaar. (In het geval van het voorbeeld dus 15 jaar)

Bekijk hier de video over het pensioenfonds:

[quads id=1]

Eerdere berichten:

Bejaarde man leeft met zijn vrouw in zeer slechte omstandigheden – 1 voor 12 Suriname (video)

Let op: Weduwen pensioen niet automatisch in Suriname – zonder aanvraag geen pensioen!

Bron

Pensioenfonds Suriname

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland