Man van 107 jaar in Paramaribo overleden na woningbrand – ooggetuigen en familieleden vertellen – hulp actie gestart (video’s)

brand Paramaribo
Een vreselijk bericht uit Paramaribo. Meneer Toeni, was 1 van de oudste mensen uit Suriname. Hij overleed gisteren nadat hij achterbleef in een brandend huis. 9 gezinsleden zijn dakloos geworden. Er is een hulpactie voor ze gestart.

[quads id=1]

Vermoedelijk had hij geen idee dat het huis in brand stond hij was namelijk doof. Pas toen hij de hitte voelde begon hij te gillen. Maar toen was het al te laat. De familieleden waren al naar buiten gegaan. Bekijk de video’s en lees meer over de vreselijke brand en over meneer Toeni. Een vriendelijke, stevige man. Wij wensen de nabestaanden heel veel sterkte toe.

[quads id=1]

Brand Paramaribo

‘Hij was een heel stevige man’. Het lijk van de hoogbejaarde Toeni Deel wordt naar beneden gedragen. Het is dinsdagmiddag rond vijf uur. Familieleden en buren van de 107-jarige Toeni Deel hebben zich verzameld aan de Groenhartstraat. Hun familielid en “heel flinke” buurman is enkele uren daarvoor omgekomen in de vlammenzee.

Geliefde opa

Het is voor de mensen moeilijk te bevatten dat hun geliefde buurman en opa er niet meer is. “Hij heeft niet gehoord wat er gebeurde, omdat hij doof was. Pas toen hij die hitte voelde, begon hij om hulp te schreeuwen”, vertelt Sebastian Adelaar die zich samen met zijn moeder over de man ontfermde.

[quads id=1]

Wakker geschrokken

De brand begon bij de tweede van vijf woningen die op het erf zijn. Bij aankomst van de brandweer was het vuur al overgeslagen naar de voorste hoogbouwwoning waar Deel zich bevond. Adelaar die op dat moment sliep, vertelt dat hij door de enorme hitte vanuit de keuken wakker schrok. “De vlammen hadden al helemaal overgenomen daar.”

Het vuur was snel

Hij en zijn moeder probeerden zich in alle paniek snel te redden, niet wetende dat Deel op het balkon zat. “We dachten dat hij beneden was”, vertelt de jongen overmand door emoties. Pas toen de man om hulp schreeuwde, hadden ze door dat dat niet het geval was. “We hebben nog geprobeerd om hem te redden.” Hij wijst naar enkele jongens die voor de woning langs de straat staan. “Maar het vuur was ons te snel af.”

[quads id=1]

Alles gezien

Actie voor de 9 gezinsleden die dakloos zijn geworden:

brand Paramaribo

Tebieni Adelaar, moeder van Sebastian, heeft het moeilijk. “Mi ben sorgu en. Mi ben du ala sani gi en.” De vrouw vertelt dat de familie negen jaar geleden vanuit het binnenland naar de stad is verhuisd. Telmien die naast woont en bijna alles heeft zien gebeuren, zegt dat hij zijn buurman niet al te persoonlijk kende. “Maar hij was een rustige man. Ik zag hem vaker op het balkon zitten. Zo af en toe kwam hij hier bij ons.”

Bijna 108 jaar

Een vriend van Telmien die vanwege werk vaker thuis bij hem is, zegt over de overledene: “Hij was een heel stevige man en ging zelf naar de winkel.” De Ware Tijd verneemt van de familie dat Deel in januari 108 jaar zou worden. De politie had enkele uren na de brand aangegeven dat het slachtoffer 104 jaar oud was.

[quads id=1]

Gascilinder ontploft

De oorzaak van de brand is niet bekend, maar de Ware Tijd kreeg te horen dat een gascilinder is ontploft in de laagbouwwoning waar het vuur begon. De bewoners van dat pand waren op dat moment niet thuis. De overige drie woningen op het erf hebben schroei- en waterschade opgelopen. Alleen het voorste huis was op het elektriciteitsnet aangesloten. Het was niet tegen brand verzekerd.

Video’s


Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/10/23/hij-was-een-heel-stevige-man/

geschreven door Merredith Bruce

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland