Let op – Sancties als je na 1 november toch styrofoam bakjes gebruikt in Suriname (video’s)

foam Suriname
In Suriname gaan we naar feestjes om te dansen, maar ook om te eten. En het feest is pas echt een feest als je eten mee naar huis kunt nemen!

[quads id=1]

Maar, heb je na 1 november een feestje? Dan kun je niet meer de normale foambakjes gebruiken. Die mogen vanaf die datum helemaal niet meer gebruikt/verkocht worden in Suriname. Er kunnen sancties volgen. Meer informatie in het bericht en er zijn wat video’s erover. Lees ook wat ondernemers erover zeggen. Zijn ze wel goed voorbereid? En wordt alles nu duurder?

[quads id=1]

Verbod in Suriname

Vanaf 1 november 2019 een verbod gelden op het gebruik van styrofoam. De nadruk zal gelegd worden op styrofoam, die in de horeca gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal. Het gevaar voor de volksgezondheid zit voornamelijk in het vrijkomen van bepaalde stoffen wanneer er warm voedsel wordt opgeslagen in verpakkingsmateriaal van styrofoam.

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende hierover: Sancties bij gebruik styrofoam na 1 november. Ondernemers die het verbod overtreden op het gebruik van verpakkingsmateriaal dat styrofoam bevat, mogen sancties verwachten. “De partij zal in beslag genomen worden”, waarschuwt minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) in gesprek met de Ware Tijd.

[quads id=1]

1 november

De bewindsman haast zich te zeggen dat het ministerie er niet op uit is om boetes uit te geven of goederen in beslag te nemen. Voor Tsang is het allerbelangrijkste dat alle partijen samen hiernaartoe werken. De minister benadrukt evenwel dat de ingangsdatum van 1 november voor het verbod “hard” is. “Ik ben niet van plan om mensen te straffen, maar als men zich niet aan de regels houdt, zullen we sancties moeten treffen.”

[quads id=1]

Lucky Store

Conrad Issa, uitbater van Lucky Café een afdeling van warenhuis Lucky Store, is er ook geen voorstander van dat er op stel en sprong straffen worden uitgedeeld. Hij verwacht wel dat de controle serieus ter hand wordt genomen. Gebeurt dit niet, dan vreest hij dat het verbod na verloop van tijd zal verwateren. “Dit is iets dat allang had moeten gebeuren. Op gegeven moment moet je een streep erdoor trekken. Het is in ons aller belang.”

Het verbod op styrofoam komt vanwege de gevolgen hiervan voor de gezondheid en het milieu. Issa hoopt dat de instanties inderdaad erop toezien dat het verbod wordt nageleefd. “De eerste keer mag een mondelinge waarschuwing zijn, maar laat de controle merkbaar zijn, zodat men kan zien dat het om een serieuze zaak gaat.”

[quads id=1]

Cafetaria

Zijn onderneming is in elk geval al voorbereid en heeft milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal aangeschaft voor de cafetaria. Issa schuift niet onder stoelen of banken dat de aanschaf hiervan doorberekend zal moeten worden in de verkoopprijs. Hij zegt dat de prijzen voor milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal 25 tot 60 procent hoger liggen dan de prijzen van het andere verpakkingsmateriaal.

Duurder

Falayda Valies, mede-eigenares van Valco’s Kitchen, zegt dat de zaak woensdag haar eerste bezending milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal binnen hoopt te krijgen. “Wij zijn allang ready, maar we werden opgehouden.” Valies denkt niet dat de aanschaf doorberekend zal worden in de verkoopprijs, omdat ze na een vergelijking heeft gemerkt dat de prijs niet veel verschilt met die van foambakjes. “We moeten nu gewoon zien hoe het zal werken.”

[quads id=1]

Peter Lau Chi Wai, directeur van Fa Tai en Lucky Twins-restaurant, denkt niet dat het verbod per 1 november haalbaar is. “We hebben nog een heel grote voorraad aan styrofoambakjes om af te maken.” Hoewel het ministerie per 1 mei een importverbod heeft ingevoerd en ondernemers tot 1 november de ruimte biedt om over te stappen op milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal, heeft Lau Chi Wai graag dat er wat meer tijd wordt gegeven.

Grote partij

foam Suriname

Dat hij nog een grote voorraad aan styrofoambakjes heeft, komt door verschillende factoren. “Wanneer de prijs redelijk is, koop je meteen een grote partij in. Er zijn bepaalde dagen dat het goed gaat met de verkoop, maar je hebt ook dagen waarop het minder goed gaat en dan zit je met die bakken.” Ook hij erkent dat de aanschaf van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal van invloed zal zijn op de verkoopprijs.

[quads id=1]

Verbod op plastic

Lau Chi Wai vindt het ondanks alle bijkomstigheden een goed initiatief en garandeert dat zijn onderneming er alles aan zal doen om hieraan mee te werken. “Als je dit aanpakt, pak dan ook meteen de plastic flessen en lepels aan, want die zijn het grootste probleem”, beveelt hij aan. Tsang zegt desgevraagd hierover dat het verbod op gebruik van styrofoam de eerste fase is. Wat het verbod op gebruik van plastic betreft, worden er nog vervolgstappen bepaald.

Bekijk hier wat eerdere video’s erover:

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/10/23/sancties-bij-gebruik-styrofoam-na-1-november/

Geschreven door Merredith Bruce
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland