Centrale Bank Suriname wil lagere dollar koers (video)

beaker
Sinds de bank twee weken geleden Amerikaanse dollars in cash naar Suriname heeft gehaald, is de dollarkoers drastisch gedaald. Maar die wordt als het goed is nog veel lager.

[quads id=1]

Bekijk het bericht voor meer interessante informatie hierover en kijk ook naar de uitgebreide video. Een lagere dollarkoers? Dat zou geweldig zijn toch? Gaat het lukken?

[quads id=1]

Dollars Suriname

Starnieuws Suriname schreef het volgende: Centrale Bank wil koers van SRD 7,52 voor USD. Sinds de Centrale Bank van Suriname (CBvS) twee weken geleden Amerikaanse dollars in cash bij de Federal Reserve Bank in New York (Fed) heeft gehaald, is de dollarkoers drastisch gedaald. “De bedoeling is dat we de buitenkoers stapsgewijs brengen naar SRD 7,52 voor een US dollar,” deelt William Orie van de CBvS mee. Hij is Deputy Governor Director Directorate Monetary & Economic Affairs. “We zien dat de koers is gedaald in twee weken tijd van SRD 8.30 voor een dollar, naar SRD 7.85. Een hele prestatie, je ziet dat de markt herstelt.”

[quads id=1]

De CBvS heeft vrijdag een uitgebreide informatiesessie georganiseerd voor journalisten. De bank heeft inzichten verschaft over zijn werksfeer, organisatie, plannen, successen, vooruitzichten en uitdagingen. Er zijn tal van vragen gesteld na presentaties over Geldimport en Geldvernietiging, het Wisselkoersbeleid van de CBvS en het Strategisch beleid CBvS 2019-2021.

Hoeveel geld

De vragen zijn allemaal stuk voor stuk door verschillende leidinggevenden beantwoord. Het is niet altijd naar tevredenheid geweest. Zo heeft governor Robert van Trikt ondanks aandringen niet prijsgegeven hoeveel geld de FED heeft overgemaakt. “Het maakt niet uit,” zei hij. Er is ook niet prijsgegeven hoeveel het kost om nieuwe bankbiljetten aan te maken. Dit heeft te maken met de geheimhoudingsplicht bij deze diensten benadrukte van Trikt. Ook is gebleken dat de Centrale Bank de cambio’s, die veelal als mede veroorzakers van de stijgende koersen worden aangemerkt, niet harder kan aanpakken omdat de wet het (nog) niet toestaat.

[quads id=1]

Het hoofd van Financiële Markten bij CBvS, Sanjay Gaurisankar, heeft met zijn presentatie over het wisselkoersbeleid van de bank uitgelegd wat de bank allemaal heeft gedaan om koers omlaag te brengen en te stabiliseren. De koers was omhoog geschoten nadat een geldzending van 19.5 miljoen euro in Nederland, in beslaggenomen was. De koers was enkele weken geleden nog SRD 8.75 voor een US dollar. Naast de geldzending uit Amerika is de bank het teveel aan SRD’s die in omloop zijn aan het afromen. Teveel SRD’s kan leiden tot devaluatie, inflatie en koersstijging. Het afromen is gedaan door “nieuwe beleggingsinstrumenten” zoals lange termijn deposito’s en goudcertificaten.

Opkopen van goud

De bank heeft ook zijn monetaire reserve vergroot, legt Gaurisankar uit. Het gaat nu richting US$ 730 miljoen, licht Van Trikt toe. Dit is onder andere gedaan met het opkopen van goud in SRD’s om bij gunstige wereldmarktprijzen door te verkopen in US dollars aan het buitenland. De bank werkt ook heel hard om het giraal geldverkeer te promoten om zodoende de behoefte aan cash te verminderen. Zij pakt ook systemen aan om het digitaal geldverkeer verder te bevorderen. Hierdoor kunnen mensen die verstoken zijn van financiële diensten ook meedoen aan het formeel geldverkeer. De e-wallet bijvoorbeeld, zal daarbij veel helpen.

[quads id=1]

Cashstroom

De laatste maatregel is de nieuwe cashstroom van US dollars van de FED. Het resultaat is zichtbaar, zegt Gaurisankar. Het valutaverkeer normaliseert gestaag en de rust op de valutamarkt keert terug, concludeert hij. Wanneer het doel van SRD 7,52 voor een US dollar bereikt zal worden, kan nu niet worden bepaald, stelt Deputy Governor Orie. Er is een aantal economische factoren waarmee rekening moet worden gehouden. “Niet-economische factoren als sentimenten hebben we niet in de hand,” merkt hij op. “Dus als we zouden zeggen dat het binnen een week of maand gebeurt, zou dat een niet een wijze uitspraak zijn. De beste wijze is om stapsgewijs zaken te stabiliseren. Maar het doel is SRD 7.52.”

Bekijk hier de video:

[quads id=1]

Bron:

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/54801

Geschreven door René Gompers
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland