President Desi Bouterse wil inheemse leefgemeenschappen in Suriname evacueren (video)

Bouterse Suriname
Wist je dat er mensen in Suriname leven zonder goed drinkwater en elektriciteit? Dat er Surinamers zijn die niet kunnen genieten van goed onderwijs en medische zorg? “Wat de mensen die ook Surinamers zijn, daar meemaken is verschrikkelijk. Dus wanneer jullie me uitschelden, weten jullie niet waarmee ik te maken krijg”, zegt de president.

[quads id=1]

Ze moeten verhuizen naar een betere plek. Bekijk het bericht en lees wat de president allemaal nog meer zegt. Wat vinden jullie van dit plan van de president?

[quads id=1]

Bouterse Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: President Bouterse wil de gemeenschappen Kastanje en Koesjere evacueren. President Desi Bouterse wil twee inheemse leefgemeenschappen nabij de grens met Brazilië evacueren. De mensen daar hebben geen goed drinkwater en ontberen elektriciteit. Bovendien blijken goede gezondheidszorg en onderwijs er luxe te zijn, omdat er zich geen polikliniek en school bevinden.

Startsein

[quads id=1]

“De kinderen dragen een kleine broek en trui die ooit eens wit was”, zei Bouterse onlangs bij het startsein van de asfaltering van de weg door Apoera, Section en Washabo. Tegen de Ware Tijd zegt de president dat het gaat om de gemeenschappen Kastanje en Koesjere.

“In Kastanje gaat het om vijftien mensen en te Koesjere betreft het ongeveer driehonderd bewoners. We willen iedereen naar een plek brengen waar zich de nodige faciliteiten bevinden, het heeft geen zin om her en der scholen te bouwen. Dit wordt een hele grote operatie”, zegt Bouterse.

Zuiden van Suriname

De bedoeling is om de mensen naar het dorp Sipaliwini te brengen, dat ook in het zuiden van het land ligt. Er zullen volgens de president nog gesprekken gevoerd worden met de mensen voordat zij worden geëvacueerd. “Ik vind het asfalteren van de acht kilometer lange weg heel belangrijk, maar wat de mensen die ook Surinamers zijn, daar meemaken is verschrikkelijk. Dus wanneer jullie me uitschelden, weten jullie niet waarmee ik te maken krijg”, zei de president.

[quads id=1]

Een kreek

Hij wees de mensen erop dat ze in Kabalebo veel faciliteiten hebben zoals goed drinkwater, stroom, televisie- en telefoonbereik in vergelijking met hun huidige gemeenschappen. “Jullie (in Apoera, … red.) wonen hier in een ‘metropool’, maar de mensen hebben niets, behalve een huis en een kreek”, zei het staatshoofd.

Op verzoek
Bouterse Suriname
Foto van BIC Kabalebo

Op verzoek van de kapitein van een van de leefgemeenschappen heeft Bouterse onlangs een bezoek gebracht aan de mensen. Vanuit Kwamalasamutu waar hij vertoefde, is de president per helikopter naar het gebied gereisd. Er wordt nu nagegaan hoe de mensen geëvacueerd kunnen worden.

[quads id=1]

Ontwikkeling van Suriname

“Voor het kleine aantal mensen dat daar woont kunnen we geen polikliniek bouwen en meneer Marlon (Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij,… red.) vragen om een watersysteem op te zetten. We zijn daarom nu bezig met een evacuatieplan om de mensen van daar weg te halen. Ze kunnen anders niet deelnemen aan de ontwikkeling van Suriname”, aldus Bouterse.

Bekijk hier de video ervan:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/09/18/bouterse-wil-leefgemeenschappen-verre-zuiden-evacueren/

Geschreven door Gilliamo Orban
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland