‘Wiren the movie’ geselecteerd voor Urban filmfestival – Suriname trots (video’s)

film Suriname
Een geweldige film met een boodschap. Wiren The Movie. De film uit Suriname boekt alleen maar successen.

[quads id=1]

De film was eerder al geselecteerd voor het Nederlands Film Festival en is nu ook gekozen door het Da Bounce Urban Film Festival in Nederland. Gefeliciteerd Ivan Tai-Apin en crew. Supertrots zijn we. Bekijk het bericht voor meer informatie en kijk naar de verschillende video’s over de te gekke movie. Heb jij hem al gezien? Helpen jullie mee met de felicitaties?
#Suriname #film #movie #TBL #kino #Paramaribo

[quads id=1]

Film uit Suriname

De Ware tijd Suriname schreef het volgende: ‘WIREN’ GESELECTEERD VOOR URBAN FILMFESTIVAL. Ivan Tai-Apin werd drie jaar geleden flink uitgelachen toen hij tijdens een gesprek vertelde dat hij in Suriname een nieuwe filmindustrie wilde ontwikkelen. “Maar nu zien we dat we langzaamaan wel in die richting koersen”, zegt de regisseur van de film ‘Wiren’.

[quads id=1]

Filmfestival

De film was al geselecteerd voor het 39ste Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht en is nu ook gekozen door het Da Bounce Urban Film Festival (DBUFF) in Amsterdam, eveneens in Nederland. De Amsterdamse première is in het weekend van 2 en 3 november in Pathé Arena in Amsterdam-Zuidoost, het stadsdeel waarvan een groot deel van de bijna 90.000 inwoners Surinaamse roots hebben.

Het DBUFF brengt vier dagen lang een programma met films van donkere filmmakers, met een overwegend donkere cast. Het aanbod van dit filmfestival strekt zich uit van mainstreamcomedy tot arthouse-cinema. Bij de vertoning van ‘Wiren’ in Suriname waren volgens Tai-Apin ook DBUFF-vertegenwoordigers aanwezig. “Vanaf het begin waren zij ook al enthousiast om de film ook op hun festival te vertonen.”

[quads id=1]

Filmliefhebbers

Voor Tai-Apin is het beter dat meer mensen de film zien, want op zulke festivals komen niet alleen filmliefhebbers, maar ook potentiële sponsors en distributeurs. “Het is te vergelijken met een beurs waar mensen inkopen komen doen om de film te distribueren in de wereld. Ik ben blij dat naast Amsterdam, ook Utrecht een première krijgt.” Ook is er gelegenheid om vragen te stellen over bijvoorbeeld de achterliggende gedachte voor het maken van de film. “Aanwezig zijn bij de festivals is meer dan een feestje vieren.”

[quads id=1]

Eind van de maand

Net als voor het NFF is de filmmaker dringend op zoek naar sponsoring om de cast en crew naar Amsterdam te brengen. Voor hem is het belangrijk om de bezoekers kennis met hen te laten maken. Zoals de zaken er nu voor staan, kan veertig tot vijftig procent aanwezig zijn op het festival dat op 30 september begint.

Voor het tweede filmfestival in Amsterdam hoopt hij dat een reisbureau de reis kan sponsoren. “Wij vertegenwoordigen de Surinaamse entertainmentindustrie die we willen ontwikkelen. En dat kan alleen als we ambassadeurs erop uit sturen om te vertellen hoe de processen werken.”

[quads id=1]

Geen ervaring

“Weet je hoeveel filmmakers willen filmen, maar ze hebben de ervaring niet. Wij kunnen onze ervaring met hen delen zodat onze bekendheid zich uitbreidt, waardoor we meer werk krijgen.” Ook moet kader van het buitenland volgens Tai-Apin naar Suriname worden aangetrokken om films te maken, zodat Surinaamse entertainers aan de bak komen.

Wiren Suriname
De hoofdrolspelers van ‘Wiren’. Foto: Irvin Ngariman

Het aanbieden van de film aan diverse filmfestivals is een leermoment voor de filmmaker. “Het lijkt een moeilijk proces, maar je moet honderd procent stand-by en gereed zijn. Als een toporganisatie eisen stelt, moet jij je ook afvragen of we ready zijn. In Suriname kunnen we nog niet spreken van een filmindustrie, maar wel dat er goede filmmakers zijn.

Voor Suriname

Die industrie komt er uiteindelijk als mensen fulltime kunnen werken aan en leven van het filmmaken. Dit moeten we loskrijgen voor Suriname. ‘Wiren’ is echt een kans om de filmindustrie en ook het dovenprobleem in Suriname op te pakken”, benadrukt Tai-Apin.

[quads id=1]

Het bedrijfsleven en de overheid mogen meer inkomen, vindt de regisseur, die de ontwikkeling van de filmindustrie beschouwt als een mogelijkheid voor een andere inkomstenbron voor Suriname. “Bauxiet, olie en goud zorgen voor zoveel ruzie. We zijn goed in het entertainen en fatu vertellen. Laten we dat integreren in onze entertainmentindustrie.”

Bekijk hier de video’s ervan:

[quads id=1]

Eerdere berichten:

Video – WIREN. Een nieuwe Surinaamse speelfilm, binnenkort in TBL Cinemas Suriname!

Geschreven door Audry Wajwakana
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland