Straks elfjarige basisschool in Suriname

Lilian Ferrier
Lilian Ferrier, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gaat het helemaal anders doen in Suriname.

[quads id=1]

Allereerst wil ze de 11-jarige basisschool invoeren. Dat betekent dat er 2 jaren Mulo aan vastgeplakt worden. Tevens wil ze de beoordeling van bepaalde toetsen en vakken veranderen. Bekijk het bericht voor meer informatie en deel het met een ieder zodat ze op de hoogte zijn. Ze noemt een aantal hele belangrijke punten. Wat vinden jullie van de ideeën van de minister? Zal het beter zijn voor onze kinderen? Of hebben jullie andere suggesties voor haar?

[quads id=1]

School Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: Voorbereidingen elfjarige basisschool in volle gang. De elfjarige basisschool, waarbij de eerste twee jaren van het mulo worden samengetrokken met de basisschool, zal worden ingevoerd. “Mulo gaat in de toekomst oplossen”, zegt Lilian Ferrier, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Na de elfjarige school kunnen leerlingen een richting kiezen.

Volgend jaar af zijn
Lilian Ferrier
archief foto minister Ferrier. foto Stefano Tull

Volgend jaar moeten de vernieuwingen voor de leerjaren zeven en acht af zijn. “Er gebeuren dingen om mij heen waarmee ik elk jaar als minister wordt geconfronteerd. Onze kinderen moeten kansen krijgen en doorstromen. Een kind doubleert omdat het een kwart punt tekort komt of een cijfer heeft gehaald waarmee niet aan een bepaalde eis wordt voldaan of subjectief wordt beoordeeld.”

[quads id=1]

Overdoen door schrijven

De minister haalt als voorbeeld het vak schrijven aan op de lagere school. “Kinderen moeten de klas overdoen om schrijven. Dan krijg ik één of ander formule op basis waarvan de mensen het rechtvaardig vinden dat het kind het over moet doen. Terwijl het reken- en taalcijfer goed is. Maar om een onvoldoende voor lezen en schrijven blijven kinderen zitten. Wat is dat? De logica en ratio ontbreken.”

Allerlei regeltjes

Ze noemt wetgeving het belangrijkste. “Wetgeving moet komen en niet dat mensen allerlei regeltjes maken. Het kan toch niet! Hoe bepaal je schrijven met één of andere formule of subjectieve beoordeling? Hoe kan een leerling een voldoende voor taal hebben en om een vijf voor schrijven blijven zitten? Wat dat kind in de taal en dictee heeft opgeschreven heeft de leerkracht wel kunnen lezen.”

[quads id=1]

Blokletters

Ferrier zegt die verantwoordelijkheid te nemen. “Onderwijs heeft geëxperimenteerd met de schrijfmethode. In de eerste klas blokletters los. In de tweede klas blokletters vast en in de derde klas krijgen ze schuin hellend. Wat doet dat met je hersenontwikkeling?” De bewindsvrouw zegt vanuit haar vorige functie als psycholoog dat het handschrift wordt gevormd door de hersenontwikkeling, handcoördinatie en de fijne motoriek.

Functie als psycholoog

Ferrier: “Dit is het product van dingen die zijn ingevoerd zonder na te denken. We zitten nu met de gebakken peren. We gaan onze kinderen daarop afstraffen. Niet bij deze minister. Dat moet herzien worden. Deze methode werkt niet dus het kind moet gewoon over kunnen gaan.” Ook het toetssysteem zal worden omgegooid.

[quads id=1]

Niet eerlijk

Er is alvast gekeken naar de inhoud van hoofdrekenen. “Wat je vraagt van de kinderen is niet eerlijk. Ik heb dit keer meer tijd gegeven. Het heeft geresulteerd in betere cijfers. Zelfs volwassenen konden de sommen niet maken in de opgegeven tijd. Wat hebben we al die jaren met onze kinderen gedaan?”

Uit het hoofd leren

Ferrier zegt dat de hoofdrekensommen moeten worden opgesteld zoals ze aanvankelijk bedoeld waren. “We gaan geen verkapte vorm van redactie vragen in hoofdrekenen. Voor de toekomst moeten we geen kinderen hebben die toetsen uit het hoofd leren.”

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/08/26/voorbereidingen-elfjarige-basisschool-in-volle-gang/

Geschreven door Naomi Hoever
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland