Jules Lagadeau, Mister voetbal uit Suriname, is overleden in Nederland

overleden
Verdrietig nieuws uit Nederland. Jules Lagadeau, is daar overleden. Ze noemden hem ook wel ‘Mister Voetbal’. Hij was namelijk een echte voetbaltopper. Hij was ook de eerste Surinamer die voor PSV speelde.

[quads id=1]

Bekijk onderstaand bericht om meer over hem te lezen. Wij van FamilieNieuws wensen alle nabestaanden heel veel sterkte met het verlies. Wilt u ook uw medeleven tonen? Dat kan hieronder dit bericht

[quads id=1]

Voetbal Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende over de overleden ster: Oud-voetballer Jules Lagadeau overleden. Jules Lagadeau, oud-voetbaltopper en coach, is niet meer. ‘Mister Voetbal’ overleed dinsdag in Nederland. Een kleine maand geleden vierde hij nog zijn tachtigste jaardag.

Pas 80 jaar geworden

Volgens een ingewijde had Lagadeau zich ongeveer tien jaar terug weer gevestigd in Suriname en woonde hij op Lelydorp. Echter, vanwege gezondheidsredenen keerde hij op aandringen van zijn kinderen terug naar Nederland.

[quads id=1]

Voetbal Suriname overleden
Jules Lagadeau, hurkend tweede vanuit van links, als speler van de nationale voetbalselectie. Foto: Onze Sporthelden deel III
Ere orde van de Palm in Suriname

Lagadeau kreeg in 1987 bij 22 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname de presidentiële onderscheiding ‘Ere-Orde van de Palm’.

In het boek ‘Onze Sporthelden deel III’ van auteur Guno Hoen, dat in 1999 uitkwam, wordt Lagadeau neergezet als “een sterke persoonlijkheid”. “Zijn uitstraling dwong gezag af en voor zijn tegenstanders was hij onberekenbaar. Zijn assists, zijn passes, zijn fabelachtige techniek, zijn balvaardigheid en groots tactisch inzicht gecombineerd met een formidabel speloverzicht waren ingrediënten uit de voetbalkeuken die Jules tot een perfecte en zelfs tot een profvoetballer maakten”, aldus de loftuiting aan het adres van de ‘Grootmeester’.

[quads id=1]

Een geweldige voetballer

Lagadeau, geboren op 31 juli 1939, begon te voetballen op de Beatrixschool, met wie hij kampioen werd van de scholencompetitie. Zijn eerste club werd de Benjamin Boys, die speelde op het Bronsplein. In 1957 volgde zijn debuut in het hoofdklasseteam van Transvaal, nadat hij twee jaar daarvoor de kleuren van Robinhood had verdedigd.

[quads id=1]

Onderstaand bericht schreef Roy de Miranda over hem op Facebook:

overleden Suriname

De eerste Surinamer die voor PSV speelde

In 1963 werd hij zelfs de eerste Surinamer die voor de Nederlandse PSV speelde, maar hij keerde terug vanwege contractperikelen. Ook uit Brazilië (Botafogo, Fluminense en Flamengo) bestond er belangstelling voor de “atletische, sierlijke en stijlvolle” Surinaamse voetballer. Lagadeau heeft ook enkele maanden doorgebracht op Trinidad en Tobago.

‘Mister Voetbal’ heeft op achttienjarige leeftijd in de selectie onder leiding van André Kamperveen en Ludwig de Sanders gespeeld in Guyana. Aanvankelijk was het team klaargestoomd voor de Koninkrijkspelen, maar de trip naar Nederland ging niet door. Twee jaar daarna speelde hij met de nationale voetbalselectie op Cuba en in 1960 kwam hij uit tijdens de Olympische kwalificatie tegen Brazilië, Peru en Argentinië.

[quads id=1]

Onze sporthelden

Lagadeau was volgens informatie uit ‘Onze Sporthelden deel III’ van 1972 tot en met 1974 trainer van zowel de jeugd als hoofdklasse van Transvaal met wie hij in 1973 de landstitel pakte. Echter, in ‘De eerste Surinaamse sportencyclopedie (1893-1988)’ staat dat onder Lagadeaus leiding Transvaal van 1965 tot en met 1970 landskampioen werd, terwijl hij in 1973 als trainer de hoogste eer behaalde door met Transvaal dat seizoen vijf kampioenschappen in de wacht te slepen: lands-, sterren-, jeugd-, Caribisch- en Concacafkampioen. Jai Hind promoveerde met ‘Mister Voetbal’ als trainer in het seizoen 1984/85 naar de hoofdklasse. Later had de ‘Grootmeester’ ook de technische leiding over Indra Maju.

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/08/27/oud-voetballer-jules-lagadeau-overleden/

Geschreven door: Terence Oosterwolde
U kunt hier onder dit bericht op de website of op onze populaire Facebook pagina een bericht achterlaten. U mag dit bericht delen met uw vrienden, familie of andere belanghebbenden via Facebook of Whatsapp! Wilt u ook een overlijdensbericht, felicitatie of ander FamilieNieuwtje plaatsen op onze website en Facebookpagina? Stuur het dan naar [email protected] of Whatsapp het naar +31685421200 en wij publiceren het GRATIS voor u. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland