Tekort aan medicijnen – apothekers vragen patiënten om wegwerpnaalden OPNIEUW te gebruiken – Nickerie Suriname

medicijnen Suriname
Geen goed nieuws. Er is een tekort aan bepaalde medicijnen in Nickerie Suriname. Er is ook een tekort aan insulinespuiten

[quads id=1]

Het is zelfs zo erg dat de apothekers de patiënten vragen om de wegwerpnaalden te ontsmetten en opnieuw te gebruiken. Hoe is dit mogelijk? Bekijk het bericht voor meer informatie omtrent de tekorten. Geef het door aan de mensen in Nickerie zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Hebben jullie hier iets van gemerkt?

[quads id=1]

Nickerie Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: TEKORT AAN MEDICIJNEN IN NICKERIE. Er is in Nickerie Suriname tekort aan insulinespuiten en de bijbehorende naalden en aan sommige medicijnen waaronder het bloeddrukverlagende Enalapril. Diabetespatiënten krijgen bij de apotheek slechts een derde deel van de voorgeschreven hoeveelheid spuiten en naalden.

[quads id=1]

Tekort aan medicijnen

Er is een tekort omdat het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) niet altijd de gevraagde hoeveelheid kan leveren. Patiënten in Nickerie wordt door apothekers gevraagd om wegwerpnaalden en -spuiten te ontsmetten en opnieuw te gebruiken. Diabetespatiënten hebben het tekort aan naalden en spuiten onder de aandacht van districtraadslid Hansradj Jagmohansingh gebracht.

Opnieuw gebruiken

Hij heeft het probleem donderdag tijdens een raadsvergadering aangekaart. “In plaats van dertig naalden en spuiten, krijgen ze slechts tien.” Hij vindt het erg dat apothekers patiënten adviseren het materiaal na gebruik te wassen en te ontsmetten en in de koelkast te bewaren om het vervolgens nog een keer te gebruiken. “Dat kan niet, want het gaat om wegwerpmateriaal dat na elk gebruik moet worden weggegooid.”

[quads id=1]

Jagmohansingh heeft van patiënten gehoord dat er ook schaarste is aan sommige medicijnen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat minister Antoine Elias van Volksgezondheid meer apotheken wil opzetten in alle ressorten van Nickerie “terwijl hij ze niet kan bevoorraden”. Het lid bekritiseerde ook het aantrekken van “zoveel artsen uit het buitenland”.

[quads id=1]

Zoveel artsen uit het buitenland

Hij plaatst vraagtekens bij het besluit dat patiënten die naar het lab worden verwezen hun verwijsbrief eerst zelf moeten kopiëren om vervolgens het origineel en de kopie bij het laboratorium af te geven. Het districtsraadslid wijst ook op de soms maandenlange wachttijd voor radiologisch onderzoek omdat de specialisten slechts één keer per maand poli houden in Nickerie. “En dan praten wij over een modern ziekenhuis met alle specialismen”, zegt hij met een sarcastische ondertoon.

[quads id=1]

Modern ziekenhuis?

Rakya Abdul, hoofd-assistant van de overheidsapotheken in Nickerie legt de verantwoordelijkheid voor het tekort aan materiaal en medicamenten bij de leverancier. “Wij hebben heel weinig insulinespuiten en -naalden en zijn hiervoor afhankelijk van het BGVS.”

Arts is op de hoogte

Ze bevestigt dat patiënten gevraagd wordt het materiaal te ontsmetten en twee keer te gebruiken en zegt dat de arts hiervan op de hoogte is. “Maar het hangt geheel van de patiënten af of ze dat willen doen.” Over het medicijntekort zegt Abdul dat dit kan worden opgevangen, omdat er alternatieven zijn.

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/08/23/tekort-aan-medicijnen-in-nickerie/

geschreven door Beta Debidien
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland