Ophef om geschminkte man in kostuum op Bol.com Nederland

bol.com racisme
Bol.com Nederland is weer in opspraak over mogelijke racisme. Deze advertentie van een geschminkte man met kroeshaar en een speer is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten
Bekijk onderstaand bericht voor meer informatie. De 1 vindt de foto echt niet kunnen en de ander vindt weer dat mensen niet zo moeten zeuren: ‘Niet alles draait om racisme’. Wat vinden jullie? Kan dit nog anno 2019?

RTL Nieuws Nederland schreef het volgende hierover: Ophef om geschminkte man in ‘Jungle & Afrika kostuum’ Bol.com. Veel mensen uiten hun ongenoegen over een verkleedkostuum van Bol.com. De advertentie van een ‘Jungle & Afrika kostuum’, waarbij een geschminkte man met kroeshaar en een speer poseert, valt verkeerd.

Feestkleding

‘Racistisch. Belachelijk. Verschrikkelijk dat dit gewoon online staat hier’ en ‘een huidskleur is geen verkleedkledij! Dit is racisme’, zijn een paar van de reacties onder de advertentie van Partywinkel.nl, die de feestkleding aanbiedt.

Heel ongepast

Het kostuum is ook gezien door de Vlaamse schrijfster Dalilla Hermans. Zij schrijft op Facebook: ‘Zijn jullie je ervan bewust dat jullie racistische verkleedkleding verkopen met witte mensen in blackface als bijbehorende foto? Dit is anno 2019 echt heel ongepast.’

bol.com racisme
Een woordvoerder van Bol.com benadrukt aan Editie NL dat het product van een andere partij is. “Het is een winkelier die dit via ons verkoopt. Wij kunnen niet al het aanbod controleren.”

Bol.com verkoopt naar eigen zeggen alles, tenzij een product wettelijk verboden is. “Het is natuurlijk moeilijk om te beoordelen wat goed of fout is. Net als in de Zwarte Pieten-discussie kun je het bijna nooit goed doen.”

De webshop vindt dat thema’s als racisme en discriminatie besproken moeten worden, maar dat vrijheid van meningsuiting ook belangrijk is. “We halen artikelen die tot discussie leiden niet zomaar uit de winkel.”

Minder kwetsend

Bol.com gaat in gesprek met de leverancier om te kijken of de kleding op een andere manier gepresenteerd kan worden, waardoor het minder kwetsend is.

Het is overigens niet de eerste keer dat mensen geklaagd hebben over artikelen die op de website Bol.com werden aangeboden. Bekijk onderstaand bericht daarover:

Amsterdamse Ralitsa bekritiseerd Bol.com wegens racisme