Ouders Riaz uit Suriname: ‘Onze zoon is van de aardbodem verdwenen – we hebben nooit een lijk gezien’ (video’s)

Suriname zoon
De familie van Riaz uit Suriname is wanhopig. Ze hebben te horen gekregen dat hij is doodgeschoten. Maar ze hebben zijn lichaam nooit gezien

[quads id=1]

Hij was in nauw contact met de broers die onlangs het land zijn uitgezet. Zouden zij meer weten? Een ware nachtmerrie voor de familie. Zijn moeder heeft een hele lange emotionele brief geschreven. Ze wil anderen waarschuwen. Lees het aandachtig en deel het met een ieder. Bekijk ook de video’s met soortgelijke verhalen van ouders. Ze hebben een belangrijk boodschap. Bekijk ze samen met uw kinderen en praat erover. Zou de staat Suriname zich ermee moeten bemoeien? Of moeten ze niets doen? Riaz is toch vrijwillig weggegaan?

[quads id=1]

Riaz uit Suriname

Starnieuws Suriname schreef het volgende: Lijdensweg ouders van mogelijk omgekomen zoon in Syrië. Zal Riaz N. uit Suriname in Syrië bij Islamitische Staat (IS) nog in leven zijn? Of is hij omgekomen tijdens een vuurgevecht?

Van de aardbodem verdwenen

Sinds 9 november 2017 is Riaz van de aardbodem verdwenen. “Wij hebben geen lijk gezien. Wat is de waarheid?”, verzuchten de ouders van Riaz. Hun zoon is op 27-jarig leeftijd via Nederland en Turkije in Syrië in beland. Zijn zus, echtgenote en twee kinderen zijn intens verdrietig over dit drama. De broers Raoul A. en Nasser I. zouden volgens de ouders hun zoon zover hebben gekregen om naar Syrië te gaan. De familie van Riaz leeft in een nachtmerrie waarvan het einde nog niet in zicht is.

[quads id=1]

Een nachtmerrie

De moeder van Riaz, zwaar getekend door de verwikkelingen, heeft op papier gezet wat er allemaal is gebeurd. In gesprek met Starnieuws vertellen zij en haar echtgenoot hoe ze gebukt gaan onder de gebeurtenissen. Hun zoon trok sinds 2015 veel op met Raoul A. en Nasser I. Ze bezochten ook samen verschillende moskeeën, waar Riaz ook als imam moest preken.

In 2017 vertelde Riaz dat hij naar Nederland zou gaan met vier geestelijken voor het afleggen van moskeebezoeken. De ouders vonden het vreemd dat hun zoon naar Nederland wilde, maar hij was hier niet van af te brengen. Hij vroeg zijn zus om hem een dag vóór vertrek af te zetten op het universiteitscomplex vanwaar hij zou worden afgehaald. Hij zou de nacht samen met de geestelijken doorbrengen in een moskee, loog hij de ouders voor. Riaz vertrok op 20 maart 2017 van huis en een dag later zat hij op de vlucht naar Nederland.

[quads id=1]

Hij vertrok naar Nederland

Op 1 april 2017 belde Riaz naar zijn moeder met de mededeling dat het hem gelukt is vanuit Turkije de grens over te steken naar Syrië. “Ik heb de hele inlichtingendienst in mijn broekzak gestopt en kans gezien over te steken,” deelde haar zoon triomfantelijk mee. Zijn ouders waren met stomheid geslagen over deze mededeling. De vader van Riaz geloofde die niet. Hij dacht dat het om een 1 april mop ging. De moeder en schoondochter namen het bericht echter heel serieus en zijn naar de politie in Suriname geweest om aangifte te doen.

[quads id=1]

Aangifte gedaan

Riaz stuurde in het begin vanuit Syrië nog regelmatig berichten, die ook bewaard zijn gebleven. Op gegeven moment vertelde hij dat zijn paspoort is afgepakt en verscheurd. Later moest hij zijn mobiele toestel ook inleveren. “Indien het nodig is, zullen de ouders bericht krijgen van een van de anderen”. Hij stuurde nog een foto in camouflagepak met een wapen aan zijn schouder. Riaz kwam tot de ontdekking dat de geweldige verhalen die hij gehoord had, niet klopte met de realiteit in Syrië.

Geen weg terug naar Suriname

Toen zijn ogen uiteindelijk opengingen, begreep hij ook dat er geen weg terug was meer naar Suriname.

Uit onderzoek van de politie kwamen de ouders te weten dat Riaz van het universiteitscomplex is afgehaald door Nasser I. Hij heeft de nacht bij hem thuis doorgebracht. Samen met zijn broer Raoul A. heeft hij Riaz afgezet op de Johan Adolf Pengel luchthaven. Ook heeft Raoul A. geld overgemaakt voor Riaz toen hij in Nederland zat. Dit blijkt ook op basis van verklaringen die de broers afgelegd hebben bij de politie en tijdens het proces.

[quads id=1]

Moslimbroeder in nood geholpen

Raoul A. deelde mee dat hij een moslim in nood heeft geholpen. Beide broers ontkennen dat zij Riaz hebben overgehaald om naar Syrië te gaan. Raoul A. is veroordeeld voor banden met IS, terwijl Nasser I. integraal is vrijgesproken. Beiden zijn het land uitgezet. De ouders hebben geen vrede met de uitspraak van de rechter.

Beiden het land uitgezet

Op 9 november, zes dagen nadat Riaz 27 jaar oud is geworden, kregen de ouders van iemand die namens IS was aangewezen, te horen dat hun zoon is omgekomen tijdens een schietpartij. “Wij hebben echter geen lichaam gezien. Wij hebben geen bewijs dat Riaz werkelijk dood is. Maar vanaf die dag hebben wij inderdaad niks meer van hem gehoord…” De moeder is sinds toen onder behandeling van een psychiater. Haar wereld is uiteen gevallen en het verdriet heeft zij nog steeds niet kunnen verwerken.

[quads id=1]

Onder behandeling

“Ik weet dat wij sterk moeten zijn voor de twee kleine kinderen van Riaz (8 om 3 jaar). Ik kan nog steeds niet geloven wat er is gebeurd met mijn zoon. Ik blijf uren wakker in de nacht en hoop dat het gauw dag wordt. Ik weet niet hoelang ik nog nodig heb om dit alles te verwerken. Ik vertel het verhaal om anderen te waarschuwen, want ik wens het niemand toe om zoiets mee te maken”, zegt de moeder die tot tranen toe geroerd is tijdens het gesprek.

Delen als waarschuwing

“Ik wil door de waarheid te vertellen over wat er is gebeurd, voorkomen dat andere kinderen slachtoffer worden van de terroristen. Het leed is niet in woorden uit te drukken”.

U kunt hieronder de verdrietige brief van de moeder van Riaz downloaden en lezen. 

[quads id=1]

pdf-icon.gif brief_moeder_Riaz.pdf

Bekijk hier video’s over een soortgelijke gebeurtenis. Bekijk ze samen met uw kinderen!!:


Bron:

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/53981

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland