Maar 11 geslaagden – geen goede MULO resultaten te Coronie – onderwijs Suriname (foto’s en video)

coronie school
Jammer voor de leerkrachten en leerlingen van de Tata Colin MULO school te Coronie in Suriname. Maar 11 van de 40 leerlingen zijn geslaagd.

[quads id=1]

De resultaten mogen best teleurstellend genoemd worden. Maar niet iedereen heeft het zo slecht gedaan. Daarom feliciteren we alle geslaagden, in het bijzonder Shivaro Irion. Hij is namelijk de best geslaagde jongen. Kijk naar de foto’s en een zeer waardevolle video waarin de leerkrachten de leerlingen toespreken. Deel het met iedereen. Aan wie ligt dit allemaal? Aan de leerkrachten, het ministerie van onderwijs, de leerlingen zelf of hun ouders? Weten de ouders nog wel wat goede opvoeding is? Wat denken jullie?

[quads id=1]

Onderwijs Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende hierover: Coronie treurt om slechte mulo-scores. De teleurstelling in Coronie te Suriname is groot. Van de veertig leerlingen van de Tata Colinschool – de enige mulo in het district – die aan het eindexamen hebben deelgenomen zijn er elf geslaagd en vijf mogen herexamen maken. Het slagingspercentage van 28 ligt vier procent hoger dan het vorig schooljaar.

Tata Colinschool Coronie

Het resultaat van het landelijk mulo-eindexamen is vrijdag bekendgemaakt. De helft van de 5815 leerlingen die er aan hebben deelgenomen is direct geslaagd en 802 leerlingen hebben een herkansing. Dit resultaat is een terugval van één procent in vergelijking met het vorige schooljaar.

[quads id=1]

Onderdirecteur Fabian Sanmoesngat van de Tata Colinschool in Coronie: “Aan de leerlingen is voorgehouden om bij de schoolonderzoeken zo hoog mogelijk te scoren en niet op het eindexamen te wachten. Maar kandidaten zijn met vijfjes en zesjes richting het examen gegaan. Deze cijfers waren daarvoor niet genoeg.”

Leerlingen hebben gefaald

Sanmoesngat : “Wij hebben motivatiegesprekken gehouden met de leerlingen en ook de ouders zijn opgeroepen. De so-gemiddelden zagen er in het begin goed uit. De leerlingen hebben uiteindelijk gefaald.” Hij stelt dat de kinderen niet gemotiveerd naar school komen, waardoor de leerkracht vaker moet waarschuwen en hen zelfs moet vragen om hun schoolspullen op tafel te zetten.

[quads id=1]

“Van vierdejaars verwachten wij dit niet”, zegt Sanmoesngat. De schoolleiding blijft praten met de ouders. “Discipline moet van huis uit meegegeven worden. We krijgen het gevoel dat dat echter niet gebeurt. Op z’n minst moet de ouder het kind vragen hoe zijn of haar dagschema eruit ziet.”

Vanuit huis

Hij zegt dat de school jaren geleden 50 tot 60 procent geslaagden had. “Zij die zijn geslaagd hebben hun best gedaan. Als zij het kunnen waarom kan de rest het niet? De school heeft niet alleen slechte tijden gekend, maar de laatste twee jaar zijn de resultaten gedropt.”

[quads id=1]

Het gedrag van de leerlingen is naar zijn weten niet veel veranderd. “De leerlingen van toen waren druk, maar zij deden hun best.” Sanmoesngat geeft aan dat er nog een totale evaluatie gemaakt moet worden van de resultaten. Hij beschouwt de mobiele telefoon als een grote afleider.

Kunnen de ouders hun kinderen nog wel opvoeden?

Joan Wielzen, NDP-parlementariër uit het district zegt dat onderwijs een driehoeksverhouding is van school, kind en thuis. Ze is vanaf 1998 leerkracht op de school geweest tot het moment waarop ze parlementariër werd. “De ouderparticipatie in Coronie is verschrikkelijk slecht. Het lijkt alsof de ouders niet meer weten hoe op te voeden. Ouders laten geen sociale controle meer toe. Laten zij zichzelf een spiegel voorhouden.”

Foto’s en video

[quads id=1]

Bekijk hier een video van de uitslag en keiharde toespraak van de leiding. Zal het volgend jaar anders zijn?

[quads id=1]

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/08/07/coronie-treurt-om-slechte-mulo-scores/

Geschreven door Naomi Hoever. Video en foto’s van BIC Coronie Facebook
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland