Zakenman uit Nederland vermist in Afrika na ruzie met vrouw (video)

Een bizar vermissingsverhaal over een top zakenman die samen met zijn vrouw (zie foto) in Afrika zit. De man is momenteel onvindbaar
Zijn familie zegt dat er iets niet klopt. Zijn zus vertelt ook dat hij extreme ruzie heeft met zijn vrouw. Lees wat er nog meer verteld wordt over de relatie met zijn vrouw. Heftig hoor. Zou zij iets met zijn verdwijning te maken hebben? Gaat het om zijn vermogen? Of moet de familie zijn vrouw hierbuiten laten?
Vermist Nederland

Eenvandaag.avrotros.nl schreef het volgende hierover: Nederlandse zakenman Tob Cohen vermist in Kenia: ‘Het klopt niet, het kan niet’

Oud-Philips-topman Tob Cohen is spoorloos verdwenen in Kenia. Volgens zijn vrouw zou hij in Thailand zitten, maar zijn familie heeft sinds 19 juli niks meer van hem gehoord en vermoedt het ergste. “Zo’n sterke man is niet zomaar weg”, zegt zijn zus.

In Kenia

De 69-jarige zakenman woont al meer dan 20 jaar in Kenia. Vier jaar lang was hij daar directeur voor Philips, maar de laatste jaren is hij vooral succesvol in het organiseren van golfsafari’s, die hij samen met zijn Keniaanse vrouw organiseert. Maar sinds een half jaar heeft het echtpaar ernstige ruzie. Cohens zus Gabrie van Straten vermoedt daarom vals spel. “Hoe moeilijk ik het ook vind, ik heb toch het idee dat zijn vrouw hierachter zit, vanwege de vechtscheiding.”

‘Van het terras geduwd’

In februari leek die vechtscheiding op een hoogtepunt, vertelt Gabrie. “Volgens mijn broer heeft zij hem van een hoog terras geduwd. Tob is beneden terechtgekomen. Daarna heeft ze hem nog bewerkt met een stoel. Hij is met veel moeite omhoog gekrabbeld, naar zijn kantoor gekropen en heeft een filmpje opgenomen van hoe hij eruitzag.”

vermist Nederland
Zakenman Tob Cohen met zijn vrouw in Kenia
Niets meer van hem gehoord

Cohen probeert aangifte te doen, maar de Keniaanse politie geeft geen gehoor. In april schrijft hij een wanhopige brief aan het Keniaanse OM, maar ook die bieden de Nederlander geen hulp. De relatie met zijn vrouw verslechtert verder en beschuldigingen vliegen over en weer. Op 19 juli hebben Tob en zijn zus voor het laatst contact. “Daarna heb ik nooit meer iets van hem gehoord. Ik wacht nu al 16 dagen.”

‘Het klopt niet’

Een paar dagen na het laatste contact ontvangt de scheidingsadvocaat een merkwaardige brief, die gedateerd is op 20 juli. “Zogenaamd ondertekend door mijn broer”, zegt Gabrie. “In deze brief geeft hij aan dat hij de scheiding niet wil doorzetten en betuigt hij zijn spijt over zijn bittere houding en slechte beoordelingsvermogen over zijn vrouw.” Gabrie gelooft niet dat de brief door haar broer is opgesteld. “Het klopt niet. Het kan niet”, zegt ze. “Ik ben radeloos en ik vraag om hulp.”

Naar Thailand

Gabrie van Straten: “Ik roep om hulp.”
Fred Meijer, een goede vriend van Tob, heeft contact gehad met Cohens vrouw. “Zij beweert dat Tob naar Thailand is vertrokken voor een medische behandeling, maar daar ben ik niet van overtuigd. En sinds een paar dagen hebben we ook het bewijs in handen dat hij Kenia nooit heeft verlaten, want zijn paspoort blijkt helemaal niet te zijn gebruikt.”

‘Niet optimistisch’

Fred gelooft niet dat iemand anders dan Tobs vrouw verantwoordelijk is voor de verdwijning. “Tob is geen ruziemaker en heeft zakelijk geen vijanden.”

De familie hoopt dat de lokale autoriteiten zoveel mogelijk onderzoek gaan doen, misschien met druk vanuit de ambassade. “Tobs vrouw moet worden ondervraagd over haar tegenstrijdige verklaringen. Misschien dat er dan iets boven water komt. Al ben ik niet optimistisch over een goede afloop. Iemand die meer dan twee weken onvindbaar is en niets van zich laat horen, dat is zeer zorgwekkend, zou ik zeggen.”

Open-minded blijven

Criminologe Ilse van der Leiden van Bureau Beke deed onderzoek naar de impact die vermissingen hebben op de omgeving. Ze denkt dat het belangrijk is om alle opties open te houden. “We gaan nu allemaal van het ergste scenario uit, maar je moet open-minded blijven. Het is een minder waarschijnlijk scenario, maar het zou kunnen.”

Politie Nederland

Ze begrijpt de wanhoop en moedeloosheid van de familie. “Je denkt al snel dat de politie te weinig doet om jouw geliefde op te sporen, maar de politie doet vaak meer dan je denkt. In het belang van het onderzoek kunnen ze ook niet altijd laten zien wat ze allemaal doen.” Ook de Nederlandse politie kan volgens Van der Leiden steun bieden. “Ze hebben geen opsporingsbevoegdheden in het buitenland, maar wat ze wel kunnen doen is hulp aanbieden. Je kan heel pro-actief zijn daarin.”

Bekijk de video

Tv-reportage: Criminoloog Ilse van der Leiden over de verdwijning van zakenman Tob Cohen. Bekijk hier een video’s erover:

Tv-reportage: Oud-topman Philips vermist in Kenia.

Bron:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nederlandse-zakenman-tob-cohen-vermist-in-kenia-het-klopt-niet-het-kan-niet/

Geschreven door Maarten Middelkoop, Josefin Hoenders
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland