Wat moet deze alleenstaande papa doen? Siamese tweeling scheiden of niet – buitenland (video’s)

vader tweeling
Een zielig familie verhaal uit het buitenland. Deze papa moet een hartverscheurende beslissing nemen: Moet hij zijn Siamese meisjes tweeling scheiden of niet?
De meisjes moeten gescheiden worden anders gaan ze dood, maar de operatie is zo gevaarlijk, de kans bestaat dat ze dat ook niet zullen overleven. Bekijk het bericht om het hartverscheurende verhaal van de vader te lezen. Kijk ook naar de video’s over de meisjes. Wat zou jij doen als jij hun vader was? p.s. Wist je dat er in Nederland  een Siamese tweeling uit Suriname woont. Kijk ook naar de video over hen. Gelukkig maken zij het heel goed. Een paar weken geleden mochten ze naar Beyoncé. Bekijk de video van de blije meiden!
Vader en zijn tweeling

HLN.be schreef het volgende: Ibrahima Ndiaye, vader van een 3-jarige Siamese tweeling uit Senegal, staat voor een hartverscheurende keuze. Hij wil zijn aan elkaar vast zittende dochtertjes Marieme en Ndeye laten scheiden in het Great Ormond Street ziekenhuis in Londen maar nu al staat vast dat een van de meisjes de operatie waarschijnlijk niet zal overleven. En als ze niet worden geholpen, is de kans groot dat ze op termijn beiden zullen sterven.

Alleenstaande vader

De alleenstaande vader verhuisde van Senegal naar Cardiff in Engeland toen de tweeling zeven maanden oud was. De moeder ging mee, maar is inmiddels weer terug in Dakar: de hoofdstad van Senegal. De BBC maakte een documentaire over de 50-jarige Ibrahima Ndiaye die er heilig in blijft geloven dat het leven van de meisjes op de een of andere manier kan worden gered.

Het gezaghebbende ziekenhuis in Londen heeft nog geen knoop doorgehakt over of de ingewikkelde ingreep daadwerkelijk zal worden gedaan. Specialisten daar staan voor meerdere dilemma’s die zowel medisch als ethisch van aard zijn. Zo is de kans groot, dat een van de nu relatief gezonde kinderen door de operatie zal komen te overlijden. De directie van het hospitaal vraagt zich verder af of de tweeling wellicht beter af is en gelukkiger zal zijn als ze aan elkaar blijven.

Tweeling Marieme en Ndeye

Marieme en Ndeye hebben gescheiden hersenen, harten en longen, maar delen een lever, blaas, spijsverteringsorganen en hebben samen drie nieren. Het hart van Marieme is volgens de artsen buitengewoon zwak waardoor haar levensverwachting laag is. Maar als ze voor de operatie komt te overlijden zal zeer waarschijnlijk ook haar zusje Ndeye sterven.

Moeilijke keuze

De vader stelt in de documentaire, die morgenavond bij de BBC wordt uitgezonden, dat hij in deze situatie niet zijn verstand maar vooral zijn hart wil volgen. “Elk besluit is loodzwaar, zal veel beroering geven en heeft veel consequenties. De kans is groot dat ik, als ik toestemming geef voor de operatie, een van mijn meisjes ga verliezen. En vervolgens heb ik nog geen garantie dat het overlevende dochtertje het zal redden. En ik kan ze, met of zonder operatie, ook beiden kwijtraken. En dat wil ik niet.”

Buitenlandse ziekenhuizen

Ibrahima Ndiaye heeft zijn hoop gevestigd op de deskundigen van het Great Ormond Street ziekenhuis. Volgens de BBC probeerde de man eerder zijn kinderen te laten helpen in ziekenhuizen in België, Duitsland, Zimbabwe, Noorwegen, Zweden en Amerika. Uiteindelijk vertrok hij naar het Verenigd Koninkrijk, omdat artsen in de genoemde andere landen een operatie echt niet aandurfden.

Artsen durven het niet aan

De medische staf van het ziekenhuis in het buitenland (Londen) probeert de vader van de tweeling bij te staan in zijn zeer lastige besluit. De directie kan geen enkele garantie geven, zo is nu al duidelijk. Specialist Joe Brierley, lid van de ethische commissie van het Great Ormond Street ziekenhuis , is er duidelijk over.

Blijf geloven

“We kunnen hier ongelooflijke dingen. Veel meer dan 20 of 30 jaar geleden. Maar dat wil niet zeggen dat we alles zouden moeten doen. Als Marieme achteruit gaat, zal Ndeye volgen. Dat proces is niet te stoppen of te veranderen. We kunnen het leven van Ndeye niet meer redden als haar zusjes stervende is.” Hij en de vader beschouwen de zusjes als ‘gelijken’. “Dat maakt een beslissing, als die al moet worden genomen, nog lastiger”, klinkt het. De bijna radeloze vader is het daarmee eens.

Lees hier het levensverhaal van de vader

Bekijk hier de video’s over de meisjes:

In Nederland wonen Sheneeva en Chenelva. De Siamese Tweeling uit Suriname al? Bekijk onderstaan bericht om kennis met ze te maken: