Eerste Oranje-international uit Suriname Humphrey Mijnals is overleden (video’s)

Suriname Nederland
Een man op trots op te zijn. Hij was namelijk de eerste persoon uit Suriname die speelde in het Nederlands elftal. Humprey Mijnals. Hij overleed vandaag op 88-jarige leeftijd. Bekijk het bericht om meer over hem te lezen. Bekijk ook een aantal zeer interessante video’s van hem. Wat een prachtige man was dat. En als er straten naar je vernoemd worden, dan heb je het echt gemaakt. Sterkte aan de nabestaanden.

[quads id=1]

Eerste international van Nederland uit Suriname

Nu.nl schreef het volgende: Voormalig Oranje-international Humphrey Mijnals is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden. De verdediger was de eerste speler van Surinaamse afkomst in het Nederlands elftal.

[quads id=1]

Geboren in Suriname

Mijnals werd geboren in Suriname en speelde daar voor SV Robinhood. Het Utrechtse USV Elinkwijk haalde hem in 1956 naar de Eredivisie. In zijn tijd als speler van die club debuteerde hij in Oranje. Op 3 april 1960 speelde hij mee met het Nederlands elftal tegen Bulgarije (4-2) in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Mijnals speelde dat jaar nog twee interlands, tegen België en tegen Suriname. Het bleef bij drie wedstrijden, omdat hij in conflict raakte met de KNVB, waarna hij voor een interlandcarrière voor Suriname koos.

[quads id=1]

Clubspeler

Als clubspeler bleef Mijnals wel in Nederland actief. Na vijf jaar Elinkwijk speelde hij van 1960 tot 1962 bij stadgenoot DOS.

Humphrey Mijnals, zittend derde van rechts, voorafgaand aan zijn debuut voor Oranje op 3 april 1960. (Foto: Pro Shots)

[quads id=1]

Voetballer van de eeuw

Suriname Nederland

Mijnals werd verkozen tot Surinaams voetballer van de eeuw
Mijnals was met zijn interlands voor Oranje een pionier. Na hem haalden zeer veel spelers van Surinaamse afkomst het Nederlands elftal, onder wie Ruud Gullit (66 interlands), Frank Rijkaard (73 interlands) Clarence Seedorf (87 interlands), Edgar Davids (74 interlands) en Patrick Kluivert (79 interlands).

Surinaamse roots

21 jaar na het debuut van Mijnals was Romeo Zondervan in 1981 de tweede Oranje-international met Surinaamse roots, gevolgd door Gullit later dat jaar.

In 1999 werd Mijnals verkozen tot Surinaams voetballer van de eeuw en in 2008 kreeg hij de sportpenning van de gemeente Utrecht. “Hij gold als grondlegger en inspirator voor veel voetballers van Surinaamse afkomst”, schrijft de KNVB zaterdag in een reactie op het overlijden van Mijnals

Video’s

Bron:

https://www.nu.nl/sport/5971385/eerste-surinaamse-oranje-international-humphrey-mijnals-88-overleden.html

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland