Moeten de ouders van de 5 omgekomen kinderen in Paramaribo vervolgd worden voor nalatigheid en verwaarlozing?

brand Paramaribo
De ene moeder heeft haar zoontje van 2 alleen gelaten om eten te kopen. En de andere moeder verklaart dat ze haar kinderen achter heeft gelaten met haar nichtje. Het 15-jarige meisje ontkent dit.

[quads id=1]

De 5 kinderen zijn overleden nadat er brand uitbrak in hun woning te Paramaribo. Ze waren alleen zonder volwassenen. Een zwaardere straf kunnen de moeders niet krijgen. Toch vinden sommige mensen dat ze fout zijn en dat ze toch nog gestraft moeten worden. Bekijk onderstaand bericht om te lezen wat de juristen ervan vinden. Zouden ze inderdaad vervolgt moeten worden voor verwaarlozing en grove nalatigheid? Wat vinden jullie ervan? Ze zijn toch al genoeg gestraft?

[quads id=1]

Brand te Paramaribo

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: OUDERS OVERLEDEN BRANDSLACHTOFFERTJES KUNNEN WORDEN VERVOLGD. Vier jonge kinderen waren de slachtoffers van de woningbrand in de Ellestraat. Ouders van de bij de twee woningbranden omgekomen kinderen kunnen zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk worden vervolgd als blijkt dat ze schuldig zijn aan verwaarlozing en grove nalatigheid. Dat zegt jurist Sharon Geerlings-Headley tegen de Ware Tijd. Zij is familie- en jeugdrechtdeskundige en docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

[quads id=1]

Ouders schuldig

Ouders die schuldig zijn aan verwaarlozing van hun kinderen of slecht levensgedrag, kunnen worden ontzet uit de ouderlijke macht of voogdij, zegt de juriste. Als er sprake is van het verlaten van een minderjarige die aan je zorg is toevertrouwd of van ernstige veronachtzaming van de opvoedings- en verzorgingstaak, kunnen de ouders ook strafrechtelijk worden vervolgd.

brand Paramaribo

Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt dat de ouders van de 2-jarige Delvano Eind hebben verklaard dat ze de peuter alleen thuis hebben gelaten om eten te gaan kopen. Het jongetje is in de vroege ochtend op 2 juli tijdens een woningbrand aan de Petrusweg in Pontbuiten omgekomen.

[quads id=1]

Latour te Paramaribo

Een paar uren daarna zijn er ook in een brand vier jonge kinderen omgekomen aan de Ellestraat te Latour Paramaribo. De moeder heeft tegenover de politie verklaard dat ze de jongens met een nichtje, een minderjarig kind, thuis heeft achtergelaten. Dit wordt ontkend door het nichtje. “Er moet nu confrontatie plaatsvinden tussen de twee mensen, want we willen waarheidsvinding”, zegt Naarden.

Hij wil niet vooruitlopen op zaken maar legt uit dat in beide zaken een dossier zal worden opgemaakt en naar het Openbaar Ministerie worden verstuurd. Dat zal vervolgens besluiten of de zaken een strafrechtelijk karakter krijgen. Geerlings-Headley is terughoudend en doet geen verregaande uitspraken; zij wil geen “zout in open wonden strooien” en kan zich het intense leed van de ouders en familie voorstellen.

[quads id=1]

Kinderbescherming

Om conclusies te trekken moeten alle feiten duidelijk zijn en vaststaan. De jurist pleit wel voor het heel veel serieuzer toepassen van de kinderbeschermingsmaatregelen in Suriname. “We moeten onze kinderbescherming nu echt upgraden. Ook moeten we beter signalen opvangen en denken aan preventieve maatregelen om dit soort gruwelijke ongevallen te voorkomen. Kinderen zijn kostbaar en moeten actief worden beschermd.”

Niet onder toezicht van minderjarige

De jurist wijst erop dat kinderen niet onder toezicht kunnen worden gelaten van andere minderjarigen. “Ze kunnen de verantwoordelijkheid niet dragen en het creëert ruimte voor misstanden zoals misbruik.” Volgens Geerlings-Headley worden kinderen gemakkelijk in kindertehuizen geplaatst of achtergelaten door hun ouders. Dat is een heel ongezonde zaak.

[quads id=1]

Maatregelen getroffen worden

Indien armoede daaraan ten grondslag ligt, dienen volgens de jurist gezinsondersteunende maatregelen te worden getroffen, maar ouders moeten toch hun verantwoordelijkheid op zich nemen en het beste kiezen voor hun kinderen. “We moeten onze kinderen beter beschermen en niet nalatig zijn in welke situatie dan ook.”

Foto

Het volgend bericht circuleert op Facebook. De meningen hierover zijn verdeeld:

brand Paramaribo
Foto binnengekomen via Facebook

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/07/16/ouders-overleden-brandslachtoffertjes-kunnen-worden-vervolgd/

Geschreven door Gilliamo Orban
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland