2 culturele mensen uit Suriname overleden in Paramaribo: Nadia Raveles en Benjamin Mitrasingh

overleden Paramaribo
Sranan Sisa Nadia Raveles is er niet meer. De dya dya uma is enkele dagen geleden heengegaan. De cultuurwereld van Suriname is helaas weer iemand kwijt.

Ook archeoloog en kunsthistoricus Benjamin Mitrasingh is vanochtend in het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo overleden. Bekijk onderstaand bericht voor meer informatie

Ziekenhuis Paramaribo

Starnieuws Suriname schreef het volgende: Na Nadia Raveles, nu ook Benjamin Mitrasingh overleden. De cultuurwereld is in enkele dagen twee cultuurmensen kwijt. Archeoloog en kunsthistoricus Benjamin Mitrasingh is vanochtend in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden. De voormalige directeur van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is 75 jaar geworden. Ook cultuurkenner Nadia Raveles is niet meer. Zij is vrijdag overleden op 68-jarige leeftijd.

overleden Paramaribo

Nadia Raveles en Benjamin Mitrasingh

Mitrasingh stond bekend om zijn provocerende en gedurfde uitspraken. Hij heeft aan de weg getimmerd van veel culturele projecten. Uit de vele schiet het monument van Baba en Mai naar voren van de Stichting Hindostaanse Immigratie. De laatste acht jaren heeft hij zich ingezet voor het massagraf te Mariënburg. Het was zijn innigste wens om het graf te vinden waar de slachtoffers van de moordpartij op contractarbeiders in 1902 plaatsvond.

Gedurfde uitspraken

Door bureaucratie en weinig animo vanuit de autoriteiten is het project doodgebloed. Maar Mitrasingh wist als geen ander van niet opgeven. Hij bleef projecten initiëren, ook al had hij daar nog geen cent voor. Als archeoloog en kunsthistoricus was hij een groot voorstander van een Nationaal Museum, waar in 1990 al een maquette van was gemaakt. Ook in de politiek heeft Mitrasingh een bewogen tijd gehad. Hij was jarenlang lid van de VHP, waarna hij de overstap maakte naar de BVD.

Nadia Raveles uit Suriname

Raveles die onder andere ondervoorzitter was van de Stichting Dobru, is 68 geworden. Elvira Sandie, directeur Cultuur, zei tijdens de herdenking bij Kwakoe op 1 juli: “Een cultuur icoon binnen onze samenleving met in gedachte van al het goede werk en de stempel die zij heeft gedrukt, is heengegaan.” Sandie zegt dat het harde werk van Raveles voor de ontwikkeling van cultuur voortgezet zal worden.

Samenleving van Suriname is geschokt

De eerste reacties op het heengaan van Raveles komen binnen. “Een dya dya uma Nadia Raveles is heengegaan,” schrijft Carla Bakboord. Raveles was medeoprichter van de Caribbean Association For Feminist and Action en van Women’s Rights Centre. “We salute her”.

Sharda Ganga

Ook Sharda Ganga brengt hulde aan Raveles die verbonden was aan onder andere Naks. “Dag Nadia- bedankt voor alles. Hier op de Human Rights Day herdenking van vorig jaar, die Projekta organiseerde samen met de EU. We dankten die dag een aantal van de stonfutu’s die aan de wieg hebben gestaan van de strijd tegen huiselijk geweld- dus ook Nadia Raveles,” zegt Ganga op haar FB-pagina:

Bron:

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/53432

Foto van Clyde Ford en Starnieuws