Let op: Weduwen pensioen niet automatisch in Suriname – zonder aanvraag geen pensioen!

pensioen Suriname
Hierbij belangrijke informatie omtrent het weduwen pensioen voor ambtenaren in Suriname.

[quads id=1]

Wist je dat je niet perse getrouwd hoeft te zijn om het pensioen van je partner te ontvangen? Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Bekijk onderstaand bericht voor meer informatie en deel het ook met een ieder zodat ze op de hoogte zijn!

[quads id=1]

Pensioen Suriname

Pensioenfonds Suriname schrijft het volgende hierover op hun Facebook pagina: Weduwen pensioen niet automatisch, aanvragen verplicht. Mocht een ambtenaar komen te overlijden, dan is diens partner verzekerd van een pensioen. Het maakt dan niet uit als de ambtenaar op het moment van overlijden nog in actieve dienst was, gepensioneerd was of de dienst reeds had verlaten zonder de pensioengerechtigde leeftijd bereikt te hebben.

[quads id=1]

Meteen na overlijden

Het Weduwen-/ Weduwnaarspensioen moet echter net als het Ambtenarenpensioen worden aangevraagd bij het Pensioenfonds Suriname. Als het pensioen niet wordt aangevraagd, zal de persoon dit ook niet ontvangen. Het pensioen gaat meteen na het overlijden in. Het Weduwen-/ Weduwnaarspensioen bedraagt 60 % van het pensioen, dat de ambtenaar ontving of zou ontvangen. Er moet voor de vaststelling van de hoogte hiervan dus eerst berekend worden hoeveel het Ambtenarenpensioen zou bedragen.

50 jaar

pensioen Suriname

In geval een actief-dienende ambtenaar komt te overlijden, zal zijn diensttijd worden doorgetrokken tot het moment dat hij de pensioenleeftijd zou hebben bereikt. Dus als een actief-dienende ambtenaar bijvoorbeeld op vijftigjarige leeftijd komt te overlijden, dan zal voor de vaststelling van het Weduwen-/Weduwnaarspensioen 10 dienstjaren worden opgeteld bij zijn werkelijk opgebouwde dienstjaren. Deze 10 jaren worden ‘onvoltooide diensttijd’ genoemd.

[quads id=1]

Ook voor samenwonenden

Eerder had het fonds al bekendgemaakt dat Weduwen-/ Weduwnaarspensioen niet alleen geldt voor gehuwden, maar ook voor samenwonende koppels (concubanten). De samenwonenden moeten weliswaar bij het overlijden van de pensioengerechtigde minimaal reeds twee jaar hebben samengewoond. Het samenwonen moet bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken Suriname (CBB) zijn opgetekend.

Bron:

Pensioenfonds Suriname Facebook

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland