Zika, chikungunya en dengue voorkomen door zelf muskietenwerende baby- en kinderkleding te maken – workshop in Paramaribo (video)

baby Paramaribo
Bijna overal in Suriname zijn er muskieten. En die kunnen ziektes overbrengen. Hoe kunnen we onze kinderen het beste beschermen?

[quads id=1]

Er zijn verschillende manieren om dat te doen. 1 ervan is: Zorg dat jouw kind goed gekleed is. Niet iedereen weet hoe? En niet iedereen kan het betalen. Daarom was er een workshop in Paramaribo die vrouwen leert hoe zij zelf beschermende baby en kinderkleding kunnen maken. Wat een fantastisch initiatief. Bekijk de link voor meer informatie (video) en deel het met een ieder! Is jouw kindje voldoende beschermd?

[quads id=1]

Ziektes door muskieten in Suriname

De Ware Tijd schreef het volgende hierover: WORKSHOP MUSKIETENWERENDE BABYKLEDING MAKEN.  Trots zaten maandagavond in het gebouw van het Rode Kruis Paramaribo verschillende moeders en moeders in wording met hun zelfgemaakte babykleding te pronken. Ze mochten allemaal een certificaat in ontvangst nemen nadat zij hadden meegedaan aan de workshop die vrouwen leert hoe zij zelf babykleding kunnen vervaardigen die het kind kan beschermen tegen muskieten.

[quads id=1]

Vrouwen uit Paramaribo

Dit project valt onder het vector control project van het Rode Kruis. “We proberen op een zo creatieve mogelijke manier voorlichting te geven aan onze doelgroep hoe zij kunnen voorkomen om via muskieten overdraagbare ziekten te krijgen”, vertelt Santoucha Slijngaard, field officer bij het Rode Kruis.

kinderen muskieten
De participanten van de workshop muskietenwerende babykleding maken. Foto: Jason Leysner
Epidemieën voorkomen

In totaal hebben 32 vrouwen van Lelydorp, Welgelegen en Latour in Paramaribo zich opgegeven voor deze workshop. “Deze drie wijken zijn bewust gekozen omdat volgens data die door het Bureau Openbare Gezondheidszorg zijn verzameld, dit muskiet rijke buurten zijn. We willen de vrouwen zoveel mogelijk handvaten bieden om grote epidemieën van zika, chikungunya en dengue te voorkomen”, aldus Slijngaard. (klik op het woord voor meer informatie over de ziekte)

[quads id=1]

Zelf kleding maken

De moeders hebben geleerd hoe zij met de hand een lange mouw hemd en broek kunnen maken voor de baby. Het is zo laagdrempelig mogelijk gehouden zodat iedereen het zou kunnen doen. Het verschaffen van informatie over ziekten die worden overgedragen door muskieten, was voor Slijngaard belangrijk nadat een onderzoek is gedaan naar de kennis over deze ziekten.

Miniquiz

“Uit ons onderzoek is gebleken dat er nog niet zoveel bekend was bij de samenleving over deze ziekten. We hebben al een tekenwedstrijd gehouden voor de kinderen en binnen dit project hebben we vrouwen benaderd die zich in de reproductieve fase van hun leven bevinden”, zegt Slijngaard. Na de workshop werd een miniquiz gehouden onder de vrouwen om zo te meten of de informatie goed is overdragen.

[quads id=1]

Kennis delen

De workshop die vijf dagen heeft geduurd, werd hartelijk ontvangen door de vrouwen. Het delen van de opgedane kennis is iets wat de vrouwen zeker zullen doen. “Hoe meer we weten des te beter. Het gaat toch allemaal om onze gezondheid en veiligheid”, aldus één van de participanten.

Bekijk hier een video over een eerder workshop die werd gegeven over muskieten:

Gerelateerde berichten:

Video – Opgelet! Dengue in Suriname: Mogelijk 28 zieken. 1 persoon overleden

Video – Dit virus is nog gevaarlijker voor zwangere vrouwen dan Zika virus

Waarschuwing – Kleine regentijd: Risico op toename dengue, zika en chikungunya

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/06/19/workshop-muskietenwerende-babykleding-maken/

Geschreven door Amanda Palis
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland