Positieve medische ontwikkelingen in ziekenhuis AZP Paramaribo Suriname – nier verwijderd via kijk operatie (video’s)

ziekenhuis Paramaribo
Een zieke nier kan ontstaan door bijvoorbeeld roken. Het drinken van te weinig water, overmatig gebruik van zout etc. kunnen nierstenen veroorzaken. Wist je dat?

[quads id=1]

Gelukkig gaat Suriname vooruit op medisch gebied. Er is voor het eerst een (zieke) nier verwijderd via een kijkoperatie. De eerste vrouwelijke uroloog van het ziekenhuis AZP Paramaribo, Raya Panchoe-Ramdin (zie foto), is betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen op medisch gebied. En er komt nog meer aan. Ook voor onze zieke kinderen! Bekijk de link voor meer informatie en kijk ook naar een video’s van de ‘nieuwe’ ingreep. Geweldig toch?

[quads id=1]

Ziekenhuis Paramaribo

De Ware Tijd schreef het volgende hierover: Urologen van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) hebben enkele weken geleden voor het eerst een nier verwijderd via een kijkoperatie. Dit is een stap vooruit. Voorheen gebeurde dat via een open ingreep. “Bij een kijkoperatie komen heel veel technische dingen en ‘apparaatuurtjes’ erbij, maar het is ons toch gelukt”, vertelt uroloog Raya Panchoe-Ramdin.

[quads id=1]

ziekenhuis Paramaribo

Voordelen kijkoperatie

Het voordeel van een kijkoperatie is dat de opnametijd erna veel korter is, omdat de patiënt sneller opknapt door de kleinere sneetjes in het lichaam. De voorbereiding is wel dezelfde als bij een open ingreep. Eén keer per maand wordt een dergelijke ingreep uitgevoerd in het AZP. Volgens Panchoe kan er, uitgaande van de populatie, gesproken worden van een normale situatie. Ze verklapt dat er in november een urologische missie voor kinderen zal zijn in het ziekenhuis in Paramaribo. “Er zijn al een aantal kinderen wachtende op de missie.”

Suriname loopt achter

De uroloog merkt op dat we in Suriname achterlopen op de ontwikkelingen. Ze heeft na haar terugkeer in Suriname, ongeveer een jaar geleden, samen met collega’s besloten om een stapje verder te gaan. Urologie houdt zich bezig met afwijkingen van de nier, urinewegen, blaas, prostaat en afwijkingen aan het geslacht. In het AZP zijn er drie urologen. Panchoe is de eerste vrouwelijke.

[quads id=1]

Zieke nieren

“We vonden het een goed idee en hadden gezien, dat we alle nodige instrumenten beschikbaar hadden.” Nieren die verwijderd worden zijn zieke nieren met tumoren die niet functioneren. Een zieke nier kan ontstaan door bijvoorbeeld roken, maar iemand kan ook genetische aanleg hebben. Niertumoren worden vaak bij volwassen geconstateerd.

Het drinken van te weinig water, overmatig gebruik van zout, dierlijk eiwit en een infectie kunnen nierstenen veroorzaken. “Soms heb je wel iemand die zich braaf houdt, maar toch stenen krijgt. In een dergelijk geval is er een aanlegprobleem.”

[quads id=1]

Verschillende methodes

Er zijn verschillende behandelmethoden voor nierstenen. Ze kunnen vergruisd worden met een niersteenvergruizer of verwijderd worden via een kijkoperatie. Ook is er een behandelmethode met een laser. Nierstenen komen het meest voor bij adolescenten en oudere personen. Ze komen weleens bij kinderen voorkomen, maar dan is er vaak sprake van een stofwisselingsprobleem

Bekijk hier wat video’s over de ingreep:

Het verwijderen van nierstenen kan nu ook makkelijker. Bekijk hier een video vanuit het ziekenhuis in Nickerie:

Bron:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/06/17/nier-verwijderd-via-kijkoperatie/

Geschreven door Aidy Pinas-Agodeba
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland