Lukt het niet om zwanger te worden? – mannen doe zaadonderzoek – Vaderdag special Stichting Lobi Suriname

Soms lukt het zwanger worden niet. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Soms ligt het aan de vrouw, en soms ligt het aan de man.

[quads id=1]

Wist je dat mannen in Suriname ook hun zaad kunnen laten testen? Helaas wil/durft niet elke man dat. Om het makkelijker te maken heeft  Stichting Lobi een Vaderdag special. Bekijk het bericht voor meer informatie en deel het met anderen zodat ze op de hoogte zijn. Mannen, gewoon doen! Zo kun je gericht werken aan jullie kinderwens! Go for it!!

[quads id=1]

Vaderdag in Suriname

De Ware Tijd schreef het volgende hierover: Zaadonderzoek moet taboe rond vruchtbaarheid mannen doorbreken. Stichting Lobi schenkt op een aparte manier aandacht aan mannen in verband met Vaderdag. De organisatie wil de taboesfeer rond vruchtbaarheid bij mannen wegwerken door het promoten van zaad-onderzoeken. Dit zegt Omar Overman, communicatiemedewerker bij Stichting Lobi. Mannen kunnen hun zaad tegen een lager tarief testen op vruchtbaarheid.

Zaad analyse

De zaad-analyse is bedoeld voor mannen die hun vruchtbaarheid willen testen of als controle na sterilisatie. Het doel van het onderzoek is het beoordelen van de kwaliteit van het zaad. Hierbij wordt er gelet op het aantal zaadcellen, hun vorm en hun beweeglijkheid. Het labresultaat van zo een onderzoek is na een aantal dagen bekend.

[quads id=1]

Overman vertelt dat er veel meer vrouwen bij de organisatie aankloppen om hun partner te laten testen. Dit gebeurt in overleg, maar de vrouwen lijken meer durf te hebben om naar Stichting Lobi toe te stappen, dan de mannen. Deze conclusie wordt getrokken op basis van het aantal aanmeldingen. Er komen minder mannen voor het onderzoek langs.

Voorbeeldfoto van The Nation
Vaker naar de dokter

De communicatiemedewerker zegt dat dit kan liggen aan het feit dat vrouwen vaker naar de dokter gaan voor medische controles. “Hierdoor voelen zij zich iets vrijer. Mannen gaan pas naar de arts, wanneer ze een probleem hebben geconstateerd”, is Overmans ervaring.

[quads id=1]

Het zaadonderzoek is al een tijdje mogelijk in Suriname. Overman zegt dat hij niet weet of er andere instanties zijn waar dit onderzoek wel mogelijk is. “Het is onze specialiteit als het gaat om intieme reproductiviteit. Mensen willen tegenwoordig weten of ze vruchtbaar zijn en kinderen kunnen krijgen.”

Kinderwens

Hij ziet de mogelijkheid om de vruchtbaarheid te onderzoeken als een vooruitgang op wetenschappelijk gebied, die veel problemen binnen relaties kan voorkomen. “Zo kunnen we weten waar de fout ligt, zodat er gewerkt kan worden aan het proces om de kinderwens toch in vervulling te laten gaan bij een koppel.”

[quads id=1]

Verzekering

Vroeger moesten mensen eerst naar de huisarts. “Maar men wil die stap niet nemen. De mensen moeten namelijk een hele uitleg geven voordat ze worden doorverwezen. Bij ons is het mogelijk de stap te doen zonder verwijzing. Als je verzekeringmaatschappij het dekt, hoef je niet te betalen”, benadrukt Overman.

Bekijk hier een video erover:

Bron: Lees hier het artikel in de De Ware Tijd

Geschreven door Cheflin Paulus
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland