Armoede in Nederland? Ja, ook daar pinaren ze soms (video’s)

Nederland armoede
Soms lijkt het erop dat alleen mensen in derde wereld landen het moeilijk hebben. Maar ook in westerse landen moeten bepaalde gezinnen elk dubbeltje omdraaien.

[quads id=1]

Bijvoorbeeld in Nederland. Ook daar is er een groep mensen die flink pinaart. Zelfs mensen met een baan en een redelijk normaal inkomen. Bekijk onderstaand bericht voor meer informatie en kijk ook naar de interessante video van Culturu.com in Rotterdam. Hoe komt dat dan? Is alles daar te duur? Kosten voor energie en ziektekosten zijn overdreven hoog! Of misschien leven deze mensen boven hun budget? Ze willen soms de duurste auto’s, huizen en tassen. Maar misschien kunnen ze het helemaal niet betalen? Voor deze mensen is Holland zeker geen paradijs.

[quads id=1]

Pinaren in Nederland

RTL Nieuws schreef het volgende hierover: Ook Nederlanders met modaal inkomen worstelen rond te komen. Ook modale inkomens moeten de eindjes soms aan elkaar knopen. Een grote groep mensen uit Nederland met een baan en een redelijk inkomen heeft moeite om rond te komen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Keuzes maken

Elke week kiezen tussen benzine tanken om op je werk te kunnen komen of een paar extra boodschappen. Koop je eindelijk nieuwe schoenen voor je kind of betaal je de achterstallige telefoonrekening?

[quads id=1]

Een groep huishoudens loopt bijna dagelijks tegen problemen aan. Het afgelopen jaar werd dat nog zwaarder: driekwart van de mensen die meededen aan ons onderzoek, zegt nu moeilijker rond te komen dan een jaar eerder.

Groep uit Nederland

RTL Nieuws onderzoekt sinds maart de groep Nederlanders die moeilijk rond kan komen. Op een oproep waarin we vroegen naar ervaringen met armoede, reageerden binnen een paar dagen meer dan 3000 mensen.

[quads id=1]

Eén groep sprong eruit: dat waren huishoudens die meer verdienden dan de armoedegrens van het SCP. Hun inkomen schommelt zelfs rond een modaal inkomen (2778 euro bruto per maand in 2019).

Mensen met een vaste baan

Het merendeel is met z’n tweeën (58 procent) en heeft een vaste baan (93 procent). Een zorgwekkende ontwikkeling, zegt Roeland van Geus, lector armoede aan de Hogeschool van Amsterdam in Nederland: “Je ziet dat het niet meer een probleem is van laagste inkomens. Maar dit probleem strekt zich nu in sommige gevallen zelf uit tot modaal. Als je kijkt naar het besteedbaar inkomen, dus wat overblijft na de uitgaven van de vaste lasten dan komen ze heel dicht in de buurt van mensen die in armoede leven. En soms hebben ze het zelfs krapper.”

[quads id=1]

Krappe woningmarkt

De financiële nood komt voornamelijk door de stijgende kosten voor maandelijkse rekeningen, zo geven de respondenten aan. De zorgverzekering, energierekening en boodschappen werden duurder.

Daarmee neemt het aandeel vaste lasten toe en blijft er dus aan het einde van de maand minder over. Ook zorgt de krappe woningmarkt in Nederland voor vaak te hoge woonlasten.

Foto van RTL Nieuws Armoede in Nederland

Een opmerkelijk aantal mensen geeft aan in de problemen te zijn gekomen na ziekte of scheiding. Bijna de helft van de mensen (46 procent) geeft aan net uit te komen elke maand. 29 procent komt elke maand tussen de 50 en 200 euro tekort.

Niet uiteten

“Het betekent dat je eigenlijk alleen nog maar je basisbehoeften kunt bevredigen. Dat je dus kunt eten, kunt drinken. Niet te veel, niet te uitgebreid. Je kunt niet uiteten of uitgebreid op vakantie, hoogstwaarschijnlijk kan je niet in een auto rondrijden. De dingen die twintig, dertig jaar geleden met een modaal inkomen nog heel normaal waren: die kunnen niet meer of alleen met heel veel moeite.”

[quads id=1]

Buiten de boot

Voor de armsten in Nederland zijn zowel landelijk als per gemeente verschillende regelingen. De bekendsten zijn natuurlijk de huur- en zorgtoeslag. Maar in veel gemeentes kan je ook een goedkopere zorgverzekering afsluiten of hulp krijgen als je koelkast kapot gaat.

Nederland armoede
Foto van zebrahow.com

Vooral de groep die net buiten deze regelingen valt, geeft aan moeilijk te kunnen rondkomen. In sommige gevallen hebben zij hier wel recht op, maar willen of durven deze niet aan te spreken. Zij vallen dus tussen wal en schip.

Bekijk hier een video van Culturu.com over armoede in Nederland. Ze nemen een kijkje achter de schermen bij de voedselbank in Rotterdam:

[quads id=1]

Dit gezin heeft het ook moeilijk in Nederland:

Bekijk onderstaand bericht om het volledige artikel te lezen. Bron:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4740341/modale-inkomsten-worstelen-om-rondkomen-armoede

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland