Nabestaanden verkeersdode uit Paramaribo komen niet uit – ze eisen SRD 300.000 van dronken veroorzaker (video)

overleden Paramaribo
Eerder dit jaar reed een dronken autobestuurder de 52-jarige bromfietser (zie foto) dood in Paramaribo. Sindsdien heeft zijn gezin het heel erg zwaar.
Zijn vrouw en twee jonge kinderen komen niet uit. De familie van het slachtoffer eist daarom een flink bedrag van de veroorzaker. Bekijk onderstaand bericht voor meer informatie. En lees wat de familie vertelt over hun leed. Kijk ook naar de video van het ongeval. Zou het standaard moeten zijn dat de veroorzaker betaalt voor alle materiële en emotionele schade? Of vraagt de familie veel te veel? Wat vinden jullie?
Aanrijding in Paramaribo

Het volgende schreef DWT hierover: De familie van de 52-jarige bromfietser Ronald Kartosentono, die in februari overleed als gevolg van een zware aanrijding in Paramaribo, heeft een schadeclaim ingediend bij de rechter. De nabestaanden eisen meer dan SRD 300.000.

Dit zegt advocaat Edward Redjopawiro tegen de redactie. Kartosentono, die bewaker was bij de drukkerij van de Ware Tijd, overleed in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, nadat hij uren daarvoor zwaar gewond was geraakt bij een aanrijding in de Bonistraat te Paramaribo.

Veel problemen

De familie dient de vordering in omdat de vrouw en twee minderjarige kinderen van Kartosentono zich niet kunnen voorzien in hun levensbehoeften. “Ze hebben een trauma. Ze hebben veel psychische problemen overgehouden aan het geval. De kinderen hebben ook problemen op school door de situatie”, aldus advocaat Redjopawiro.

De grote belangstelling en discussies op sociale media hebben volgens hem een enorm negatieve impact gehad op hen. Het gezin moet nu overleven met giften van familie.

Een andere manier om de kosten van de dagelijkse levensbehoeften te dekken heeft het gezin niet. Het personeel van de Ware Tijd had geld ingezameld om de familie te ondersteunen. De schadeclaim is gedaan op basis van artikel 316 van het wetboek van strafrecht, dat bepaalt dat benadeelden een schadevergoeding kunnen eisen middels een strafzaak.

Strafzaak

Er loopt een strafzaak tegen de veroorzaker van de aanrijding.

Het geëiste bedrag is gebaseerd op het maandsalaris van het slachtoffer tot de pensioengerechtigde leeftijd. Kartosentono en een autobestuurder reden op dezelfde rijhelft van de Bonistraat richting Anton Dragtenweg te Paramaribo, toen de botsing ontstond.

Ambulance was laat

Opmerkelijk is dat de ambulance van de spoedeisende hulp van AZP pas na dertig minuten arriveerde, terwijl het een ambulance van een andere organisatie, die toevallig eerder ter plaatse was, verboden werd om het slachtoffer mee te nemen. Dit tot grote publieke verontwaardiging.

Bekijk hier een video van het ongeval: