Bange familie uit Paramaribo vertelt over het schiet/voetbal incident met de politie (video)

Politie Suriname Paramaribo
‘Er werd gericht op ons geschoten, maar de kogels raakten ons niet.’. ‘Ik kreeg een harde klap in mijn gezicht en ik viel flauw’
[quads id=1]
Enkele verklaringen van het gezin in Paramaribo dat betrokken was bij het agressieve schietincident met de politie. Een spelletje voetbal is verschrikkelijk uit de hand gelopen. Bekijk het bericht om het uitgebreide verhaal van de familie Ramsoedh te lezen. Kijk ook naar de video. Zijn de politie mannen inmiddels al op vrije voeten? Moeten ze ontslagen worden? Of moeten ze juist beschermd worden? Of zou  het gezin juist extra bescherming moeten krijgen?
Politie Paramaribo

Gezin voetbalincident Paramaribo lijkt getraumatiseerd. “We houden ons huis op slot, omdat we ons echt onveilig voelen. We zijn getraumatiseerd en zijn vreselijk bang dat politieagenten weer naar ons toekomen om wraak te nemen.” M. Ramsoedh (44) uit haar benauwde gevoelens die ze heeft overgehouden aan een dispuut om een voetbal tussen haar gezin en een groep politiemannen.

[quads id=1]

Ruzie met de politie

Het gezin woont nabij het Jabbar Imamdi Sportcomplex, het zogenoemde Randjiet Boys-voetbalveld te Uitvlugt in Paramaribo, waar de politieambtenaren, militairen en burgers in de avond van 25 april aan het voetballen waren. Er schijnt tijdens de clinch veel meer te zijn gebeurd dan wat er eerder door de politie is gepubliceerd. De indruk is gewekt alsof de politiemannen niet in de fout zijn gegaan en het gezin de voetbal niet wilde afstaan.

Erf van de buurman

Volgens de oudste zoon (18) van de familie Ramsoedh was de voetbal terecht gekomen op het erf van een buurman. Via het perceel van de Ramsoedhs kon een van de mannen bij de bal komen. “Hij is gewoon over onze schutting gesprongen en we hebben hem toen erop gewezen dat hij dat niet zomaar moet doen, want we kunnen hem als een dief beschouwen”, vertelt hij. De man bleek toestemming te hebben van een familielid, dat vlak naast het gezin woont om het erf betreden. Er is geen muur tussen de percelen.

[quads id=1]

Bal komen halen

Later is de voetbal weer over de muur van het speelveld gegaan. Het gezin was intussen in diepe rust toen ze omstreeks half elf werden opgeschrikt door bonzende geluiden aan de voorzijde van hun huis. Toen moeder Ramsoedh en haar oudste zoon naar buiten kwamen vroegen mannen met stemverheffing naar de bal. Ze gaven aan dat ze politieambtenaren zijn. “Ze hebben niet eens gegroet”, zegt de zoon. “Un kon teki wan bal”, zouden de mannen op onvriendelijke toon hebben gezegd.

[quads id=1]

Vader Ramsoedh (46) en zijn jongste zoon (14) waren intussen ook bij gekomen. Het gedrag van de acht mannen beviel het gezin niet en het wees hen daarop. “Als agenten moeten jullie het beter weten”, zou vader Ramsoedh aan de mannen hebben gezegd. Hij stelde voor om de volgende dag de bal te zoeken op het achtererf, aangezien het op dat moment donker was.

Woede

Het commentaar van het gezin viel niet in goede aarde bij de politieambtenaren en ze ontstaken in woede. Er werd over en weer uitgescholden. De mannen die intussen hun vuistvuurwapen in handen hielden, bleven aandringen op de voetbal. Ze hadden het vermoeden dat het gezin de bal in huis hield. “We werden bedreigd. Een man zei tegen me dat hij mijn knie zou barsten”, zegt de oudste jongen.

[quads id=1]

Op een gegeven moment poogde moeder Ramsoedh haar zoon het huis binnen te krijgen. “Er kwam iemand regelrecht naar me toe en gaf me een harde klap in mijn gezicht. Ik viel flauw op stoelen die hierdoor kapot zijn gegaan”, zegt ze. Vader Ramsoedh greep daarop naar een stok en begon hiermee te zwaaien. Een man raakte hierdoor gewond aan zijn rug. De heer des huizes werd in het gevecht dat ontstond afgetakeld. Twee gerichte schoten op hem en zijn zoon, raakten hen niet. “Er is eerst op ons geschoten en daarna zijn er drie schoten gelost in de lucht”, herinnert de zoon zich.

Ik viel flauw

Ook de jongste zoon, die met zijn mobiele telefoon aan het filmen was, moest het ontgelden. Ondanks zijn moeder, die intussen weer bij haar positieven was, hem met haar lichaam wilde beschermen, trok een van de indringers zodanig aan hem dat zijn trui aan flarden scheurde. Hoewel de politiemannen het huis betraden en doorzochten, hebben ze de bal niet gevonden.

[quads id=1]

Vader en zonen zijn door de politieambtenaren naar het politiestation Uitvlugt gebracht. De jongste is niet lang daarna heengezonden, terwijl de vader en de andere zoon pas de volgende dag naar huis mochten. De familie heeft vervolgens aangifte gedaan bij de afdeling Onderzoek Politiezaken (OPZ). De bal is door de politie van Uitvlugt op het achtererf van het gezin gevonden. “We wonen al dertien jaar hier en hebben nooit een bal genomen. We geven die terug aan de mensen of gooien de bal terug naar het veld”, aldus de oudste zoon.

Bekijk hier een video omtrent de staking van de RBT

Eerdere berichten:

Agressieve politie agenten trekken wapens tijdens potje voetbal in Paramaribo (video)

Politie Suriname heeft werk neergezet – Voetballende agenten uit Paramaribo opgesloten

Geschreven door Gilliamo Orban
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland