Binnenstad van Paramaribo weer helemaal schoon na wandelmars dankzij het ministerie

wandelmars Paramaribo
De complimenten aan minister Pengel van OWT en C dankzij hem en zijn team is alles weer schoon en netjes na de AVD in Paramaribo.

[quads id=1]

Het was een aardig klusje om alles weer schoon te krijgen. But they did it. Elk jaar is het weer hetzelfde liedje. En aan het eind van de rit neemt niemand anders de verantwoordelijkheid om de troep op te ruimen. Is het eigenlijk wel de taak van de regering van Suriname? Of moet organisatie BVSS hiervoor opdraaien? Of de wandelaars zelf? Hoe gaan ze het oplossen? Misschien door meer inschrijfgelden te vragen? Of misschien kunnen speciale schoonmaakgroepen meelopen met vuilniszakken? Anderen zeggen weer: “Stoppen met die wandelmars, want het doet meer fout dan goed!” Wat is jullie mening hierover?

[quads id=1]

Wandelmars Paramaribo

De binnenstad van Paramaribo zag er na de afgelopen Avondvierdaagse (AVD) alles behalve netjes uit. Enkele uren na het evenement waren vooral de straten waar wandelgroepen feestelijk passeerden, bezaaid met zwerfvuil. Het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT en C) heeft hierop volgens minister Patrick Pengel kordaat ingespeeld.

Veel zwerfvuil

De straten waren volgens hem enkele uren na het grootse evenement weer ontdaan van alle zwerfvuil. “Mijn mensen hebben hard gewerkt. Ik moet ze zelf complimenten geven. Er lag veel vuil, maar nu is alles netjes.” Pengel heeft het met eigen ogen kunnen aanschouwen, want hij liep mee op de laatste dag van de AVD. Openbaar Groen was belast met de vuilophaal.

Laat binnen

“Bij de laatste dag heeft het heel erg lang geduurd voordat alle wandelgroepen binnen waren”, vertelt Pengel.

[quads id=1]

wandelmars Paramaribo“De laatste waren tegen drie uur in de ochtend binnen denk ik. Er moest eerst gewacht worden totdat alle groepen binnen waren voordat er effectief gewerkt kon worden door de vuilophaalteams. De contractors die zijn ingezet, hebben extra hard moeten werken.”

Elk jaar hetzelfde

Het ministerie was voorbereid op de enorme drukte langs de straten en dat er veel afval gegooid zou worden. “Het is zoals elk jaar. Wij drukken mensen op het hart om netjes te zijn, maar dit krijg je elke keer. Ik liep ook met twee flessen in de hand en later heb ik een ton opgezocht.”

[quads id=1]

De bewindsman zegt dat er volgend jaar tussen de groepen vuilophaalwagens zullen rijden om de vuilnistonnen te legen. Doordat deze snel vol raken zijn mensen geneigd hun afval op straat te gooien. Ook ziet Pengel graag dat wandelgroepen in Paramaribo het initiatief nemen om met vuilzakken te lopen en binnen hun organisatie de afvalverwerking te coördineren.

[quads id=1]

Andere opties

Er zullen meer alternatieven bekeken worden om het vuil op te halen gedurende het evenement. Ook een recyclebedrijf zou hierop kunnen inspelen om het probleem te verhelpen. Op sociale media werden enkele uren na de wandelmars foto’s gepost door fotografen die de gemeenschap opriepen om niet langer vuil op straat te gooien. Beelden toonden aan hoe erg de situatie in de binnenstad Paramaribo was.

Geschreven door Cheflin Paulus
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Suriname en Nederland