Als je iemand opzettelijk HIV geeft kun je 6 jaar de bak in en krijg je een boete van max SRD 100.000 in Suriname (video)

politie Paramaribo
Voor de zoveelste keer circuleert er op social media een bericht van een persoon in Suriname die anderen opzettelijk zou infecteren met het HIV virus.

[quads id=1]

Meestal berusten deze berichten niet op waarheid. De persoon in kwestie mag dan aangifte doen. Maar ben je wel bewust bezig andere mensen ziek te maken? Dan kun je flink gestraft worden. Bekijk onderstaand bericht voor meer informatie hierover. Kijk ook naar de video over Deborah W die ervan verdacht werd haar partner opzettelijk ziek te maken. Deel het met iedereen zodat ze op de hoogte zijn. p.s. Wil je niet ziek worden? Zorg dan dat je altijd bescherming gebruikt.
HIV in Suriname

[quads id=1]

Door de geringe mate van kennis en bewustwording over hiv, wordt de ziekte over het algemeen nog in de taboesfeer gehouden. Ethel Pengel, voorzitter van stichting Double Positive, is er daarom niet over te spreken dat foto’s van personen van wie beweerd wordt dat ze geïnfecteerd zijn met het virus, via sociale media worden verspreid. Dit fenomeen is al langere tijd gaande.

[quads id=1]

Social media Suriname

Eind vorige week was het weer raak. Er gingen via WhatsApp foto’s viraal van een vrouw die met het virus zou zijn geïnfecteerd. Volgens de bijbehorende tekst zou de vrouw, die met naam en toenaam werd genoemd, bewust bezig zijn om het virus verder te verspreiden. “Het is een heel kwalijke zaak, want je brengt de persoon in diskrediet. Daar schiet je niets mee op”, is de stellige mening van Pengel hierover.

De voorzitter van stichting Double Positive, een organisatie in Suriname die zich inzet voor het behartigen van belangen van mensen die leven met hiv/aids, wijst erop dat er personen zijn die geheimhouden dat ze geïnfecteerd zijn met het hiv-virus. Ze sluit niet uit dat “verwerpelijke” activiteiten zoals verspreiding van app-berichten, het nog moeilijker wordt voor personen om openlijk te praten over hun ziekte. “Maar dan leef je in een soort cocon, want niemand weet erover.”

[quads id=1]

Niemand weet ervan

Volgens Pengel mag niet uit het oog verloren worden dat bij intieme omgang meer dan één persoon is betrokken. Ze benadrukt dat elke persoon een eigen verantwoordelijkheid heeft. “Jouw gezondheid heb je voor 99 procent in eigen hand. Het vingertje naar anderen wijzen is een zeer kwalijke zaak. Sommige mensen verliezen hun baan hierdoor of plegen zelfmoord.

HIV Suriname
Bescherm jezelf altijd. Voorbeelfoto van Health24

Waarom moet je een ander pijn doen? Wat je een ander aandoet, kun je niet meer goedmaken. Ik weet niet waar je zou moeten gaan om zulke dingen een halt toe te roepen”, verzucht ze.

[quads id=1]

Is het strafbaar?

Politievoorlichter uit Suriname Signa Sabajo kan desgevraagd niet concreet aangeven of het verspreiden van de foto’s strafbaar is. Ze zegt evenwel dat tegen personen van wie gezegd wordt dat zij met het hiv-virus geïnfecteerd zijn en dat bewust overdragen, aangifte gedaan kan worden. Dit geldt volgens haar ook voor personen wiens foto’s via sociale media worden verspreid. “Als jij je in jouw eerbaarheid aangetast voelt, moet je aangifte doen.”

[quads id=1]

Boete van SRD 100.000

Volgens artikel 294 van het Wetboek van Strafrecht Suriname riskeert iemand die het hiv-virus heeft en een ander die dat niet weet opzettelijk ermee besmet, een gevangenisstraf van maximaal zes jaar en een geldboete van maximaal SRD 100.000.

Bekijk hier een video dat slaat op een geval van vorig jaar. Waarbij Deborah W. verdacht wordt van het opzettelijk besmetten van haar partner. Stichting Lobi Suriname vertelt erover. Kijk daar onder naar het artikel erover.

Deborah verdacht van opzettelijk infecteren partner met HIV virus

Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Suriname en Nederland