Goede Vrijdag – Waarom moeten we wit aan in de kerk en waarom eten we geen vlees in Suriname?

kerk Suriname
1tje uit de oude doos, maar omdat we precies dezelfde vraag vaker hebben ontvangen publiceren we deze vraag nog een keer. Vandaag is het goede vrijdag. Een beetje anders dan anders want we zitten middenin de corona. Wat betekent dit? Vieren we het dit jaar anders? Hoe vier jij het?
Dit was de vraag: Maria wil graag het 1 en ander weten over de kerk in Suriname. Ze is een keertje niet netjes behandeld. Weggekeken omdat ze niet de juiste kleding aanhad. Lees haar verhaal en vertel ons jouw ervaring en mening hierover. Let op : Voorbeeldfoto is van VOOR de corona.
Dit verhaal kregen we eerder binnen: Maria s dit jaar uitgenodigd voor een BBQ op goede vrijdag. Ze eet haar hele leven al geen vlees op die dag, maar eigenlijk weet ze niet waarom. Ze is op onderzoek uitgegaan, maar niemand kan haar behoorlijk antwoord hierop geven. Zijn deze regels misschien zelf verzonnen? God zal toch niemand weigeren in de kerk? Hebben jullie hier misschien antwoord op. Gaan jullie naar de kerk in het wit en eten jullie gewoon vlees op Goede vrijdag? Waarom wel/niet?
FamilieNieuws Suriname discussie

Hallo FamilieNieuws Ik ben Maria uit Suriname. Kunt u dit bericht voor mij publiceren op de dag van Goede Vrijdag. Ik schrijf het na felle discussies met mijn vriendin Magdalena over de kerk hier.

Kerk in Suriname

Het gaat namelijk over die kerkelijke dag in Suriname.  Ik ben niet heel gelovig hoor. Maar met Kerst, Pasen en heel soms als iemand gaat trouwen of Communie doet ga ik wel naar de kerk.

Ik geloof wel in God maar ik geloof niet in de kerk. Om te beginnen vind ik de mensen in de kerk heel erg schijnheilig. Het lijkt of ze alleen daar zijn om mensen dingen te bekijken. Ik praat over de EBG kerk. Ik heb niet echt ervaring met andere kerken. Ik ga wel eens maar meestal is het dan een bijzondere gelegenheid.

Ik geloof wel in God

Ik heb ook een paar jaar in Nederland gewoond en daar ging ik ook met mijn oma naar de kerk. Gewoon een Nederlandse kerk zonder poespas en zonder regels en vooral zonder spanningen. Iedereen was goed met elkaar en ze hadden geen oordeel klaar.

Ik kon dragen wat ik wilde rood, zwart gekleurd. En dat deed iedereen. Natuurlijk moet je je wel respectvol kleden dus geen korte rokjes of open decolleté. Het staat nergens geschreven maar iedereen weet dat het niet netjes is.

Netjes gekleed

Nu woon ik weer in Suriname. En nu Goede vrijdag bijna er aan komt wil ik mijn ervaring van vorig jaar met jullie delen. Ik ga geen namen van de kerk noemen maar vorige jaar had ik geen wit aan en ik ben gewoon weggepest uit de kerk in Suriname. Het was in Paramaribo. Ik ben helemaal niet netjes behandeld daar.

Het was al op de avond van avondmaal. Ik dacht dat het witte donderdag was. Al voordat ik naar binnenliep kwam een oude tante al naar me toe dat ik zo niet de kerk in kon lopen. Ik had een zwarte broek aan en een oranje blouse. Ik zei der dat ik achterin zou zitten. Ik heb belijdenis gedaan hoor. Dus ik heb er recht op om naar de kerk te gaan. Iedereen heeft er toch recht op?

Waarom?

Ik was al geïrriteerd. Toen kwam een nicht van me naar me toe lopen. Of ik geen wit in de kast had om aan te doen? Ik vroeg der waar ze zich mee bemoeide. God heeft me inderdaad geen witte jurk gegeven. Ze zag er zo gedressed uit, alsof ze ging trouwen. Is haar zaak, ik heb niets gezegd. Maar waarom moest ze iets over mij zeggen? Waarom was het niet net als in Nederland. waar iedereen elkaar gewoon verwelkomt met een glimlach. Niet dat ze je van top tot teen bekijken.

Niet als in Nederland

Het lijkt nu misschien alsof ik geen respect heb voor de kerken in Suriname. Zo bedoel ik het niet. Maar ik schrijf niet echt om te klagen. Ik wil alleen iets vragen aan al die mensen van de kerken in Suriname. Ik wil het echt graag weten. Met alle respect hoor.

Ik ben dus uitgenodigd voor een barbecue op Goede Vrijdag. Vlees barbecue. Heel leuk, en de mensen die het organiseren zijn belangrijk voor mij dus natuurlijk ga ik wel. Het is thuis bij mijn allerbeste vriendin Magdalena.  Ik heb haar gezegd dat ik geen vlees eet. En toen stelde ze mij de vraag. Waarom eet ik geen vlees? Ik eet mijn leven lang al geen vlees op die dag, maar ik kon daar geen antwoord op geven. Zelfs mijn eigen moeder die mij dit heeft geleerd, weet het niet. We eten gewoon geen vlees. Klaar.

Ook heb ik vorige maand een wit pakje gekocht om aan te trekken naar de kerk. Gewoon om niet vreemd aangekeken te worden. Ze zegt dat ik gek ben dat ik dat doe. Haar woorden: “Een kerk die dat eist van de mensen kan nooit een goede kerk zijn.”

Geen goede kerk

Ik vond dat ze wel een beetje gelijk had. Ik heb mezelf dus afgevraagd waarom ik geen vlees mag eten en waarom ik witte kleding aan moet naar de kerk in Suriname. Ik ben gaan Googlen. Ik las iets over 40 dagen vasten voor Pasen etc. En dat vlees het lichaam van Jezus is, dus kun je het niet eten. Klinkt wel logisch. Over witte kleding in de kerk kon ik niet echt iets lezen. Zal het met reinheid te maken hebben? Waarom doen ze dat niet in andere landen?

kerk Suriname
Voorbeeldfoto van Grote Stadskerk tijdens de viering. Foto van City of Paramaribo( VOOR DE CORONA)

Daarom mijn vraag aan jullie. Die regels die wij in Suriname in de kerk hanteren. Zijn het echte regels of zijn het zelfgemaakte regels? En zal God het goed vinden dat door die regels mensen zich ongemakkelijk voelen in de kerk?

Nieuwe witte jurk

Ik zit er nu aan te denken om maar helemaal niet naar de kerk te gaan. Ik baal dat ik helemaal een jurk ben gaan kopen die ik anders nooit aan zou doen. Maar aan de andere kant vind ik het wel fijn om soms naar de kerk te gaan. Maar als mensen die regels zelf hebben verzonnen? Waarom zou ik nog naar ze moeten luisteren?

Ik vraag me af of ik de enige ben die er zo over denkt. Of volgen jullie gewoon de eigen geschreven regels in Suriname en doen wat iedereen zegt. Ik zit niet zo in elkaar weet je. Ik wil feiten horen. Iets waar ik achter sta. En natuurlijk vind ik het fijn om iemand direct antwoord te kunnen geven tijdens dit soort discussies. Dus waar is het bewijs?

Veel discussies

Ik ben erg benieuwd. Ik heb de laatste dagen heel veel discussies met mensen hierover. Maar niemand, ik ook niet, kan iets bewijzen.

Misschien kunnen jullie me verder helpen. Oja, vrolijk Pasen iedereen.

Groetjes van Maria

FamilieNieuws Shoppen:
Boeken over Suriname bij BOL.com? Ga jij binnenkort op vakantie naar Suriname? En weet je niet wat je moet doen tijdens de lange vlucht? Of wil je gewoon meer lezen over het mooie land. Koop dan een leuk boek. BOL.com heeft alles! De winkels zijn helaas nog gesloten in Nederland. Maar Bol.com is gelukkig altijd open. Je kunt de hele dag en nacht online shoppen. Bekijk hun mooie en uitgebreide collectie met boeken over Suriname. Of bekijk onderstaande boeken. Bestel ze vandaag dan kun je morgen al beginnen met lezen:
FamilieNieuws Discussie
Wilt u ook een vraag stellen of ergens over discussiëren?

Whatsapp of bel ons op +597 8966341
of stuur het naar [email protected]

Doe mee met de Familienieuws discussie en geef uw mening over dit onderwerp. Uw reacties en adviezen worden zeer gewaardeerd. Let op! Alleen volwassen discussies. Geen kracht en scheldwoorden.
U kunt ze plaatsen in de comments hieronder
en/of
op onze Facebook pagina

Abonneer ook op ons Youtube kanaal en like us on Facebook

FamilieNieuws.com
Surinaamse familieberichten en nog veel meer

** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s soms gewijzigd. Let op: Soms worden de verhalen door ons herschreven om het lezen voor onze bezoekers makkelijker te maken. tags van onze verhalen:

vakantie Suriname Paramaribo liefde anoniem Nederland vliegtuig Familienieuws discussie vragen vragenstaatvrij