Verkoop Suriname aandeel in het Saramacca-goud project van Iamgold is bijna rond.

goud Suriname
Er komt weer geld in ons laatje. Er komt 75 miljoen US dollar in de kas van Suriname als de deal rond is. Niet iedereen is het hiermee eens en vraagt zich af waarom het nodig is.

[quads id=1]

Minister Dodson noemt het geen verkoop maar ruil. Dit is nodig omdat de staat momenteel krap bij kas zit. Bekijk het bericht om te lezen wat er nog mee over deze deal wordt gezegd. We kunnen het geld goed gebruiken, toch? Of moeten ze het niet doen?

[quads id=1]

Goud in Suriname

Verkoop aandeel in Saramacca-goudproject bijna rond. De verkoop van Surinames aandeel in het Saramacca-goudproject van Iamgold is zo goed als rond. De enige horde die nog genomen moet worden, is De Nationale Assemblee. De wijziging van de overeenkomst met Iamgold die deze transactie mogelijk moet maken, is al goedgekeurd door de Raad van Ministers.

75 miljoen

Tijdens de onderhandelingen met de Canadese maatschappij om de 30 procent aandelen van Suriname terug te kopen, heeft de regering een eenmalige uitkering van 75 miljoen US dollar bedongen die direct wordt uitbetaald als de deal wordt gesloten. Additioneel zal Iamgold voor elke troy ounce goud die in de Saramacca-concessie wordt aangetoond, 25 US dollar betalen.

[quads id=1]

Dat zal elk half jaar het geval zijn omdat de multinational verplicht is om iedere zes maanden rapportage te doen over de aangetoonde reserves.

Minister Dodson

Minister Regilio Dodson van Natuurijke Hulpbronnen (NH) wil niet praten van verkoop. Hij typeert de deal als “een ruil”. Er zijn twee belangrijke redenen waarom is besloten om in te gaan op het verzoek van Iamgold om ook Surinames aandeel in handen te krijgen. De Staat zit momenteel krap bij kas en kan de 75 miljoen US dollar goed gebruiken. Maar door de financiële nood is de regering ook niet in staat om de cash calls, de contante bijdrage in de operationele kosten, op tafel te leggen.

[quads id=1]

Rosebel goud

Voorts zou vanwege het feit dat in afwijking van de situatie te Rosebel, er sprake is van een andersoortig erts in het Saramacca-project er eerst een onderzoek verricht moeten worden om vast te stellen wat het aandeel van beide partners zou moeten zijn om over te gaan tot een geïntegreerde productie. Die studie zou 18 miljoen US dollar kosten en in dat geval zou de productie gedurende minstens twee jaar gestaakt moeten worden.

Enige aandeelhouder

[quads id=1]

Als enige aandeelhouder hoeft Iamgold de studie niet te verrichten. “We gaan de cash calls niet halen en Iamgold ophouden”, redeneert minister Dodson. Hij benadrukt dat alle andere afspraken met de multinational voor wat betreft afdracht van royalty aan Grassalco en de belastingen die over het Rosebelproject moeten worden afgedragen, recht overeind blijven. “Alle andere zaken blijven ongewijzigd”, verzekert hij.

Geschreven door Ivan Cairo
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Suriname en Nederland