Is de criminaliteit in Suriname toegenomen?

criminelen Suriname
Hoe veilig voelen we ons eigenlijk nog in Suriname? Hebben we het gevoel dat de criminaliteit is toegenomen?

[quads id=1]

Volgens de laatste cijfers blijkt dat veel mensen in meer of mindere mate te maken heeft gehad met criminaliteit. Is het echt erger geworden in Suriname of lijkt het alleen maar zo omdat we nu zoveel delen op social media? Bekijk onderstaand bericht voor meer informatie hierover. Kijk ook naar de resultaten van het onderzoek. Wat vinden jullie? Voel jij je nog veilig?
Veiligheid Suriname

Helft inwoners Paramaribo slachtoffer criminaliteit. In het afgelopen jaar is 49 procent van de bevolking slachtoffer geweest van criminelen, of daar in de directe omgeving mee geconfronteerd. Dat is 11 procent meer dan in 2015, zo blijkt uit de opiniepeiling van Nikos onder duizend inwoners van Paramaribo. In de meeste gevallen ging en om inbraak en diefstal. Ondanks die stijging voelen mensen zich over het algemeen wel ietsje veiliger dan enkele jaren geleden.

[quads id=1]

Op de vraag ‘Vindt u dat de criminaliteit in het algemeen is toegenomen of afgenomen in de afgelopen jaren, of is het hetzelfde gebleven?’ antwoordde 76 procent dat die is toegenomen, 8 procent meent dat het is afgenomen; daarnaast vond 16 procent dat het hetzelfde is gebleven.

criminelen Suriname
Man rent achter dieven in de stad

Opmerkelijk is dat 82 procent van de ondervraagden zich wel ‘veilig’ of een ‘beetje veilig’ in de eigen buurt voelt, slechts 18 procent een ‘beetje onveilig’ of ‘heel onveilig’.

[quads id=1]

In enkele buurten voelde echter meer dan de helft van de bevolking zich onveilig; dat zijn meestal de armste buurten.

criminelen Suriname
Archieffoto van rovers in Suriname

Slecht 14 procent zegt heel veel vertrouwen te hebben in de politie, 43 procent een beetje vertrouwen, 20 procent heeft in de sterke arm weinig en 21 procent helemaal geen vertrouwen.

[quads id=1]

Volgens Nikos geven deze resultaten stof tot nadenken en zou het goed zijn indien er een apart en uitgebreid onderzoek hiernaar gedaan wordt, zodat de politie haar beleid kan bijstellen en het vertrouwen van de burger kan terugwinnen.

Bekijk hier de foto’s met reslultaten van NIKOS uit Suriname Herald:

Suriname criminaliteit Suriname criminaliteit
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Suriname en Nederland