Roken onder de Centrale Markt te Paramaribo mag niet – Tabakaswet Suriname (video’ s)

FamilieNieuws Suriname
“Na mi moni pai fu en” Dat antwoord krijg je als je iemand aanspreekt op zijn rookgedrag in Suriname. Ook op de markt. Er wordt daar nog volop gerookt terwijl het helemaal niet mag. Al heel lang niet!

[quads id=1]

Zijn mensen zich wel bewust van het gevaar voor zichzelf en een ander? Roken is echt dodelijk, maar het lijkt de mensen niets te doen. Bekijk  het bericht voor meer informatie en deel het met een ieder. Kijk ook naar de video’s. Rook jij nog?

[quads id=1]

Roken in Suriname

HANDHAVING TABAKSWET ONDER DE MARKT in Suriname. Marktverkoper Ingrid Mitro verwacht niet dat er veel gaat veranderen door de bewustwordingscampagne met betrekking tot de Tabakswet. Rokers zijn volgens haar hardnekkige mensen die zich storen aan God noch gebod. “Er wordt flink gerookt in de markt, omdat er niet voldoende controle is.

Wanneer de politie of milieu-inspecteurs voorbijlopen, schuilen de rokers hun sigaret, maar als de ambtenaren uit het zicht zijn, roken ze ongestoord verder”, zegt Mitro.

[quads id=1]

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de Pan American Health Organization (Paho) zijn dinsdag een bewustwordingscampagne gestart bij de politiepost van de Centrale Markt. Er worden borden en stickers geplaatst om aan te geven waar er niet gerookt mag worden. “Je mag duizend borden, stickers of flyers plaatsen op de muren, maar het gaat het ene oor in en het andere weer uit. De verantwoordelijkheid ligt bij de rokers zelf”, stelt Mitro.

Zij ervaart dat het deze mensen niet deert dat ze tijdens het roken hun eigen gezondheid en die van anderen in gevaar brengen. “Als je zo een persoon aanspreekt, zegt die gewoon doodleuk; na mi moni pai fu en. Rokers hebben lak aan de gezondheid van andere mensen”, klaagt ze. Mitro blijkt gelijk te hebben. De krant treft een groenteverkoper met een brandende sigaret. “Ik ben zoveel keren betrapt door de politie en ik moet dan naar buiten om verder te roken. Vooral wanneer zaken stroef gaan in mijn werk, moet ik roken”, zegt hij.

[quads id=1]

De groenteverkoper hoopt dat de bewustwordingscampagne invloed op hem zal hebben, aangezien hij met het roken van sigaretten in de markt niet alleen zijn gezondheid, maar ook die van anderen schaadt. “Ik wil echt stoppen, want ik heb gemerkt dat ik snel moe word tijdens het jagen”, erkent hij. De groenteverkoper (52) is sinds zijn veertiende verslaafd aan de sigaret. Zijn vader en moeder waren ook fervente rokers.

De Tabakswet is in 2013 in werking getreden. “We merken dat steeds meer mensen roken op plekken waar dat niet mag en we vinden het nodig om weer aan de bel te trekken.” Dat zegt Victoria Morpurgo over de bewustwordingscampagne. Morpurgo is waarnemend onderdirecteur Programma Ontwikkeling bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg.

[quads id=1]

Ook elektronisch roken, ook wel vaping genoemd, is verboden, benadrukt Morpurgo. “Toen de wet zijn intrede deed, waren vaping en shisha niet bekend, maar volgens de wet mogen deze producten niet geïmporteerd worden. Het is even schadelijk als de gewone sigaretten”, zegt Morpurgo. Volgens haar wordt er gewerkt aan de versterking van het team van milieu-inspecteurs. Er zijn in februari veertig milieu-inspecteurs beëdigd.

Bekijk hier een video’s over de tabakswet:

Geschreven door Gilliamo Orban
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Suriname en Nederland