President Bouterse viert feest met 100-jarige Ma Jet Belliot-Jeffrey in Suriname (foto’s video)

verjaardag Suriname Paramaribo

President Bouterse woont feest 100 jarige Belliot-Jeffrey bij. Harriette Belliot-Jeffrey is aangenaam verrast geworden op het feest ter herdenking van haar 100ste jaardag. Ze heeft op haar speciale dag de president van de Republiek Suriname, Zijne Excellentie Desiré Delano Bouterse, op bezoek gehad. Bekijk ook de video onderin het bericht.

De jarige toonde zich enorm blij met het bezoek van de president. In een luchtig gesprek informeerde het staatshoofd onder meer naar de gezondheid van de 100 jarige. Hij woonde ook de kerkdienst bij die is gehouden in naam van de jarige.

Ook de districtscommissaris van Paramaribo Noord- Oost Mike Nerkust bracht een bezoek aan Belliot-Jeffrey.
De jarige geeft in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut aan dat zij in haar lange leven heel veel heeft bewogen. Ze vindt het jammer dat jeugdigen tegenwoordig veel minder bewegen.

Lees hier meer over Oma Jet:
🎉100 jaar voor ‘Ma Jet’ 🎉

Mevrouw Jeffrey Harriette Guillaumine, beter bekend als ‘Ma Jet’ viert vandaag haar 100 ste verjaardag. De jarige heeft eerder vandaag hoog bezoek ontvangen. President Desi Bouterse heeft een bezoek gebracht aan ‘Ma Jet’ om haar persoonlijk te feliciteren. Uit handen van districtscommissaris Mike Nerkust heeft de jarige de gebruikelijke enveloppe met inhoud namens de president in ontvangst genomen. Ook een prachtige orchidee behoorde tot één van de geschenken.

Harriette Guillaumine Jeffrey is geboren op 11 april 1919 te Boven- Suriname. Harriette komt uit een gezin van 8 waarvan zij de oudste is en 2 nog in leven zijn. Haar kinderenjaren heeft zij doorgebracht aan de Gongrijpstraat waar ze een strenge opvoeding heeft gehad. Harriette heeft de Annaschool (Wulfingsstraat) bezocht. Ze verteld dat er in die tijd geen bussen waren. Ze liep dagelijks samen met haar broers en zussen heen en terug van de Gongrijpstraat naar de Wulfingsstraat en kregen soms als ze geluk hadden een lift van buurman ( Babu) met de boeriki – wagi. “Unu no sidong na baka sei in a wagi noso fes’sey sa dompu”, herrinerde Babu hen altijd.

Hariette heeft leuke, bezige jeugdjaren gekend; ze moest gras snijden voor de koeien, helpen met het planten en stampen van rijst, in de ochtend melk leveren en na school de flessen ophalen. Ondanks de drukke schema was er nog altijd tijd over voor een djompofutu, touwtje springen of skowtu (pakkertje). Mevrouw Harriette verteld dat ze de schoolbanken vroeg moest verlaten vanwege ziekte van haar moeder om zo te kunnen helpen in de huishouding. Haar schoolperiode heeft ze heel leuk gevonden; als ze iets niet begreep of de lessen had gemist kon ze tijdens de repetitie makkelijk spieken of afkijken, omdat zes leerlingen aan 1 tafel (fosten tafra) zaten.

Mevr Hariette heeft gediend als hulp in de huishouding en heeft dit werk met veel liefde en vol blijdschap verricht. Mevr Jeffrey woont al 65 jaar aan de Wanestraat. Ze heeft 4 kinderen; 2 jongens en 2 meisjes waarvan de oudste is overleden. ‘Ma Jet’ heeft ook kinderen van familieledengrootgebracht.

De kinderen hebben een strenge opvoeding gehad. Een klas overdoen of laat thuis komen werd zwaar afgestraft door ‘Ma Jet’.
Mevr Hariette heeft vanaf haar 50e last van glaucoom, maar het rijgen van een naald doet zij zonder enige moeite. Haar hobby’s zijn lezen, oude foto’s bekijken, borduren en tuinieren. Het laatste doet zij zelf want niemand kan het beter dan zij zelf. Ook het huishouden doet ‘Ma Jet’ het liefst zelf, omdat niemand de vloer beter kan vegen of dweilen dan zij zelf. Ook koken doet ze graag zelf, het liefst volgens de oude stijl.

‘Ma Jet’ weet niet van stilzitten. Als zij klaar is met haar werk gaat ze even rusten en als ze goed uitgerust is zegt ze “Jetty dai opo a sari”. Het geheim om de gezegende leeftijd van 100 jaar te bereiken is volgens Ma Jet: goede voeding, goed slapen en regelmatig bewegen. De boodschap van ‘Ma Jet’ aan jongeren luidt: “Wees respectvol en eerbiedig naar ouderen toe ongeacht je leeftijd, ras en geloof”


Bekijk hier de video: