Huis van oudste man van Suriname geschonken aan stadsherstel (foto’ s en video)

huis Suriname
Hij was de oudste man van Suriname, Coenraad van der Kuyp, zoon van een vader uit Nederland en een Joodse moeder uit Suriname. In 1912 kocht hij een perceel en bouwde daar samen met een aannemer zijn huis.

[quads id=1]

De 21 erfgenamen hebben het huis geschonken aan stadshersel Suriname. Bekijk het bericht voor meer informatie en een mooi stukje geschiedenis. Kijk ook naar de prachtige oude foto’s en de video. Deel ze met een ieder! Suriname heeft heel veel mooie gebouwen. Wisten jullie dat?
Stadsherstel Suriname

Stadsherstel Suriname heeft een vijfde pand erbij, dat de organisatie spoedig wil restaureren naar het oorspronkelijke model. 21 Erfgenamen van Coenraad Jacob Johan van der Kuyp hebben het huis aan de Prinsessenstraat, dat hij in 1912 gedeeltelijk heeft gebouwd, geschonken aan Stadsherstel

[quads id=1]

21 Erfgenamen

De grootvader van Jenny en Hanna Albrecht, die voor de overdracht naar Suriname zijn gekomen, werd geboren op 3 mei 1878. Hij overleed op 105-jarige leeftijd en was ooit eens de oudste Surinamer. “Het is zonde dat het huis al geruime tijd in een vervallen staat is en bijna alle erfgenamen wonen elders in wereld. Ze hebben geen interesse in het pand”, licht Hanna Albrecht de beweegreden voor de schenking toe.

Zij en Jenny zijn kinderen van één van dochters van Van der Kuyp. Hij had er in totaal vier en twee zonen met de creoolse Elisabeth Christine Oldenstam, die in 1945 overleed. Hanna Albrecht vertelt dat de enige erfgenaam die nog in Suriname woont, op het idee is gekomen om het huis te schenken aan Stadsherstel. Alle 21 erfgenamen moesten hiermee eerst instemmen. “We moesten iedereen bij elkaar roepen. Het was een hele klus, maar ze gaan allemaal akkoord met het voorstel.”

[quads id=1]

Bijzondere schenking

De schenking is een unicum, aangezien Stadsherstel haar vier andere panden heeft gekocht. De erfgenamen verwachten dat het huis wordt gerestaureerd zoals Stadsherstel het heeft gedaan bij die panden. “We komen zeker terug om het huis te bezichtigen wanneer het is hersteld”, zegt Albrecht.

Euro 100.000

Over enkele maanden kan met de restauratie worden aangevangen. Kenneth Woei-A-Tsoi, directeur van Stadsherstel, wil nog niet precies zeggen hoeveel geld daarmee gepaard gaat, aangezien een aanbesteding gehouden moet worden. “Het gaat meer dan honderdduizend euro kosten”, laat hij zich wel ontvallen.

[quads id=1]

Tot nu toe heeft de organisatie een belangrijk deel van het geld gekregen van donateurs waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds. Vrienden van Stadsherstel Amsterdam hebben woensdag achtduizend euro gedoneerd. Daarnaast zijn er financiële instellingen bereid om Stadsherstel vreemde valuta te lenen tegen een lage rente.

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel heeft haar ogen laten vallen op een aantal oude panden in de binnenstad van Paramaribo Suriname. “Maar er worden enorme bedragen voor deze gebouwen gevraagd. Deze zijn veel te hoog, vandaar dat we ontzettend blij zijn dat de erfgenamen van Van der Kuyp het huis hebben geschonken”, aldus Woei-A-Tsoi.

Foto’s:

Bekijk de prachtige beelden van de houten gebouwen in Suriname:

Bekijk deze link op de website van stadsherstel.nl voor extra informatie over het huis

Geschreven door Gilliamo Orban
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Suriname en Nederland